Részletes keresés

Irány: butikvásár fiatalokkal - Frieze New York, 2016

 

Nagycirkuszhoz hasonló vizuális felhajtással nyílt meg immár ötödik alkalommal május 4-én a New York-i Frieze. A 25. évfordulóját ünneplő, angliai eredetű vásár helyi igazgatójaként idén Victoria Siddall debütált. Az elmúlt évekhez hasonlóan a helyszín most is az East River-i Randall’s Island volt. Az eseményre felépített, nagy fehér szerpentinként kígyózó épületen belül és kívül berendezett vásár a merevsátor-struktúrából kihozható maximális teret, színvonalat és eleganciát nyújtotta.

Francois Morellet munkái a Galerie Hervé Bize standján

A főbejárat felett lebegő héliumballon csecsemő, Alex Da Corte Ingyen pénz című alkotása és Maurizio Cattelan 1994-ből újrakreált, élő szamarat és csillárt felhasználó műve egyaránt előrevetítette a benti, már-már Lewis Carroll-i univerzumot. Az Alice Csodaországával vetekedő vásárkiegészítők – robotkutyák, ételhelyettesítő Soylent-turmix, pantomimesek – fokozták az elsősorban látványban erős kortárs művészeti felhozatalt.

Az alapos marketing és a több mint egyévnyi előkészület gyümölcseként az idei New York-i Frieze-en rekordszámú intézmény volt jelen, sokan neves múzeumok képviseletében, az Armory Show-hoz hasonlóan a világ minden tájáról. Többek közt az Andy Warhol Museum Pittsburgh-ből, a Belvedere Museum Ausztriából, a British Museum, a Centre Pompidou és a Louvre, további amerikaiként felvonult a Metropolitan Museum of Art; a Museum of Contemporary Art Chicago, a Museum of Fine Arts, Boston, a Museum of Modern Art (MoMA). Jelen voltak továbbá természetesen a londoni Serpentine Galleries és a Tate képviselői is. A fő intézmények már a VIP-napon leadták megrendeléseiket.

A 31 országot képviselő több mint 200 galéria által kiállított műalkotások négy nagyobb kategóriába sorolhatók. A legnagyobb teret elfoglalva a műkereskedelemben hosszabb ideje sikeresen működő galériák vonultatták fel műtárgyaikat. A kisebb, Focus elnevezésű részben „különlegesen kurált projektek” kaptak helyet; a Frame szekcióban a relatív kezdők, a nyolcéves vagy fiatalabb galériák mutatkozhattak be. Az úgynevezett Spotlightban kiállító kereskedők pedig szóló show-kat, egy-egy művészt hoztak csak magukkal.

Alex Da Corte: Free Money, 2016, installáció

Az idei díjakat három kategóriában osztották ki. A Frieze Stand fődíjat a vásáron részt vevő összes galéria közül a kölni Galerie Gisela Capitain nyerte meg az alábbi művészek alkotásainak megjelenítéséért: Barbara Bloom, Gillian Carnegie, Günther Förg, Luke Fowler, Anna Gaskell, Martin Kippenberger, Zoe Leonard, Meuser, Albert Oehlen, Seth Price és Christopher Williams. A 12 évnél fiatalabb galériák csoportjában a Bogotából érkezett, szobrokat, installációkat, festményeket és dokumentumokat kiállító Instituto de visión galéria vitte el a pálmát a tematika és a látvány kitűnő összhatásával. A 2016-os Frame-díjra a genfi Truth and Consequences standot tartotta a zsűri a legérdemesebbnek, elsősorban jó humorú munkájuk miatt. A kiállítóhely Daniel Dewar és Grégory Gicquel műveit mutatta be a közönségnek.

Az általános vélemény szerint a legnagyobb tetszést idén a szólóshow-k aratták. Közülük a fokvárosi Stevenson galéria Moshekwa Langa művészetének nagy sikerű mini-keresztmetszetével érkezett. A dél-manhattani Bowery-negyedben honos Aicon Gallery az indiai modern S. H. Raza munkáiba nyújtott betekintést. Barbara Thummnál a Berlinből hozott, geometrikus absztrakcióiról híres Jo Baer korai szürrealista ihletésű alkotásai szintén felkeltették az ínyencek érdeklődését.

A nagy izgalommal meghirdetett Damien Hirst–Gagosian Gallery újraegyesülésből született megastand viszont megosztotta a nézőket. Korunk modern művészetének istenített szereplője, Hirst jól ismert, formaldehidben dermedő állatai és centrifugafestményei a kötelező elismerések mellett a „megfáradt” és „idejétmúlt” jelzőket is megkapták.

Damien Hirst installációja a Gagosian standján

Annak ellenére, hogy sok részt vevő galéria számolt be hat számjegyű eladásokról, a tavalyihoz képest valamelyest kevesebb volt az értékesítés. Ezt a résztvevők a szokatlanul hideg májusi időjáráshoz hasonlították: egyik sem jellemző erre az évszakra. Ami az eladást illeti, valóban szokatlan, de nem meglepő, mivel az év kezdete óta már észlelhető volt a globális gazdasági bizonytalanság miatti lanyhuló forgalom. Mindezek mellett a Frieze New York a jól ismerteken kívül a feltörekvő galériákat és felfedezetlen tehetségeket is promotáló butikvásár pozíció megszerzésére törekszik.

A Frieze-zel egy időben az Art New York és a Context New York is megnyitotta kapuit, míg a kortárs afrikai művészeti vásár, az 1:54 és a NADA (New Art Dealers Alliance) New York is bemutatta pártfogoltjainak vizuális és kulturális műremekeit.

Julia Olivier

Megjelent a Műértő 2016. júniusi lapszámában

További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.