Részletes keresés

Ismerd meg a négy női vezetőt, aki híres múzeumokat irányít

Január elsejétől tölti be hivatalát a Vatikáni Múzeumok első igazgatónője, Barbara Jatta, akit Ferenc pápa jelölt ki a tisztségre. Kiemelkedően fontos pillanat ez a művészet történetében, hiszen nő még sosem vezette a világ egyik legnépszerűbb múzeumi együttesét.

A hölgy a múzeumot 2007 óta vezető, 77 éves Antonio Paoluccit váltja az igazgatói székben. Jatta már 1996 óta a Vatikáni Múzeumban dolgozik, a könyvtár nyomtatványok részlegének vezetőjeként. Végzettsége szerint jártas az irodalomban, a levéltári adminisztrációban és a művészettörténetben, utóbbiban a grafikus művészetekre specializálódott. Magánéletéről nem sokat tudni, házas, három gyermek anyukája.

Barbara Jatta kinevezése nagy, mondhatni szimbolikus jelentőségű tett, ugyanis még ma is kifejezetten ritka, hogy a művészeti világban nő töltsön be ilyen fontos pozíciót. A világ legnagyobb és legnépszerűbb múzeumait, a madridi Prado-t, a londoni British Gallery-t, a párizsi Louvre-t - és a listát még hosszasan folytathatnánk - mind-mind férfi vezeti jelenleg. A Vatikáni Múzeum azonban az egyik legrégibb és legnagyobb az összes közül, és egy nyilvánvalóan férfiak által uralt közegben található. Az, hogy bizalmat szavaztak Barbarának, talán egy új, nyitott és modernebb felfogású korszak kezdetét jelzi, amely példaértékű lehet a világ többi művészeti intézménye számára is.

Ismerd meg a négy női vezetőt, aki híres múzeumokat irányít

Barbara Jatta

Az alábbiakban a műtárgy.com három, Amerikában vezető szerepet betöltő hölgyre hívja fel a figyelmet, remélve, hogy a jövőben egyre jellemzőbb lesz az a tendencia, hogy a férfiak és a nők közel egyenlő arányban töltik be ezeket a fontos pozíciókat.

Anne Pasternak - Brooklyn MúzeumAnne Pasternak-ot 2015-ben válaszották New York egyik legnagyobb múzeumának az élére. A Brooklyn Múzeum több, mint egymillió műalkotást birtokol, az ókori Egyiptom kincseitől kezdve a kortárs művészetig fontos darabjaiig. Pasternak egyébként nem is dolgozott ezelőtt múzeumban, művészeti vezetője, majd igazgatója volt a Creative Time nevű szervezetnek, ami ingyenes művészeti projekteket, előadásokat és kiállításokat szervez New Yorkban.
A Brooklyn Múzeum 2007-ben nyitotta meg feminista központját, ami a mozgalom történetét hivatott dokumentálni.

Ismerd meg a négy női vezetőt, aki híres múzeumokat irányít

Anne Pasternak

Sheena Wagstaff - Metropolitan Museum of New YorkSheena Wagstaff a Metropolitan Múzeum modern és kortárs részlegének vezetője. A MET előtt a londoni Tate Modern vezető kurátora volt. Számunkra külön érdekesség, hogy Sheena aktívan részt vett a Metropolitan Múzeum modern részlegének a Breuer Marcell által tervezett épületbe való költöztetésében.

Ismerd meg a négy női vezetőt, aki híres múzeumokat irányít

Sheena Wagstaff

Breuer Marcell megosztó épülete a Madison Avenue-n áll, a MET 2016 márciusában nyitotta meg itt a modern részlegét, felváltva az eddig a létesítményben működő Whitney Múzeumot.

Ismerd meg a négy női vezetőt, aki híres múzeumokat irányít

Breuer Marcell épülete a Madison Avenue-n

Cara Starke - Pulitzer Arts FoundationA Pulitzer Art Foundation 2001-ben nyílt, azt a célt szem előtt tartva, hogy a Pulitzer műgyűjtő házaspár privát kollekcióját kiállíthassák. Joseph Pulitzer az azonos nevű, magyar származású újságíró és lapkiadó dédunokája. Cara Starke a már említett Creative Time szervezetben tevékenykedett, valamint a Metropolitan Múzeum média és performansz művészet részlegének kurátora volt.

Ismerd meg a négy női vezetőt, aki híres múzeumokat irányít

Cara Starke

Szerző: Járfás Eszter, műtárgy.com...
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
A magyar fotográfia legjobbjaira licitálhat!

A magyar fotográfia legjobbjaira licitálhat!

2017-10-19

A fotográfia, mint gyűjtésre érdemes műtárgy egyre népszerűbb befektetés mind a kezdő, mind pedig a már tapasztaltabb gyűjtők számára. A korábban még vegyes érzelmekkel fogadott fotó mára kivívta az őt megillető helye

Tanmese Maurer Dórával: hogyan vált az alkalmazkodó művészetből avantgárd

Tanmese Maurer Dórával: hogyan vált az alkalmazkodó művészetből avantgárd

2017-10-17

A Magyar Képzőművészeti Egyetem egy olyan kiállításra vállalkozott, amelyik bármely múzeumnak, nagyobb kiállító intézménynek is dicsőségére vált volna: a grafikus Maurer Dóra pályaképét mutatja be, egyfajta fejlődésregényt, amely egyszersmind a magyar neoavantgárd fejlődésregénye is lehetne.

5 tipp kezdő műgyűjtőknek

5 tipp kezdő műgyűjtőknek

2017-10-16

Minden kezdet nehéz, és ez különösen igaz a műgyűjtésre. Ezért legfrissebb cikkében a műtárgy.com összeállított öt tanácsot, amit minden kezdő műgyűjtőnek érdemes fejben tartania. Ezek olyan tippek, amiket érdemes min

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Partnerek

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.