Részletes keresés

Itt a negyedik Műtárgyak Éjszakája, az ősz legszínesebb művészeti programsorozata

Szeptember 17. és 19. között rendezi meg az idei Műtárgyak Éjszakáját a műtárgy.com csapata. A háromnapos esemény közel 50 fővárosi helyszínen 100 különböző programmal várja majd a művészet és a műtárgyak iránt érdeklődőket. A kiállítások mellett ismét lesz műterem- és műhelylátogatás, műtárgybecslés, filmvetítés, valamint épületséta, de ebben az évadban online előadásokat is tartanak. Az esemény nagykövete Szinyei Merse Pál híres lilaruhás nőalakja, akit az Instagramon lehet követni.

A kortárs művészet iránt érdeklődők előtt megnyílnak a műtermek: olyan alkotók várják őket, mint Majoros Áron, Esse Bánki Ákos, Korodi Zsuzsanna, Gáspár György és Barakonyi Zsombor. Látogatható lesz a Fiatal Képzőművészek Stúdiója és a Budapest Art Factory is. A közönség megismerkedhet a kézműves lámpák születésével és a kőfaragás mesterségével, de a festményeken megjelenő fejfedőkről, a Feszty-körkép titkairól, az ötvösművész Fabergé sikersztorijáról, vagy Frida Kahlo és a fotográfia kapcsolatáról is lehet majd előadást hallgatni. Bemutatkozik négy kortárs ékszerművész, valamint a kárpitművészet legjobbjai.

A negyedik évad is bővelkedik majd a különféle workshopokban: a vállalkozó szelleműek maguk is belekóstolhatnak az alkotófolyamatba. A kínálatban porcelánfestés- és formázás, optikai illúzió, fotókidolgozás, fejdíszkészítés és szitázás is szerepel. A népszerű porcelán-workshopsorozat idén a Herendi és az Óbudai Múzeum foglalkozásán túl a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesületének (FISE) programjával bővül.

Tárlatvezetést tartanak a Szépművészeti Múzeumban, a Kassák Múzeumban, a Vasarely Múzeumban, a Műcsarnokban, a Hegyvidék Galériában, az Óbudai Múzeumban, a Budapesti Történeti Múzeumban, a Várfok Galériában, a Virág Judit Galériában, a Montparnasse Galériában, a Bodó Galériában és a Magyar Nemzeti Galériában is – utóbbit izgalmas épületsétán lehet majd bejárni. A rendezvény új állomása a Ráth György-villa, ahol a szecessziós műalkotásokon szereplő nők lesznek a középpontban, a MET Galériában pedig az újító technikákról és a digitális alkotásokról lehet többet megtudni. Idén sem maradhatnak el a műtárgyrestaurálással kapcsolatos programok, mint az epreskerti séta vagy a műhelylátogatás Vaja László porcelánrestaurátornál. A kortárs fotográfia szerelmeseinek a TOBE Gallery tárlatvezetését ajánljuk, Máthé Bartha Kontakt c. kiállításán valamint a Várfok Galéria projekt roomjában Czigány Ákos fotográfus és Néma Júlia keramikus tervezőművész kiállítását. A legfrissebb alkotásokat bemutató De hominis dignitate, izgalmas válogatás a MOME Tárgyalkotó Tanszék diplomamunkáiból, ahol maguk a művészek mutatják be a kiállított munkákat a Kubik Coworking terében. Ha valaki a licitcsaták izgalmát szeretné átélni akkor a Műgyűjtők Háza 185. Aukcióját ajánljuk a programjaink közül. 

A 2020-as Műtárgyak Éjszakája a fogyatékossággal élő emberek és a művészet kapcsolatával is foglalkozik, hiszen a szervezők fontosnak tartják, hogy a művészeti élmény számukra is elérhető legyen. A témában ezért nemcsak kerekasztal beszélgetést tartanak, hanem fogyatékosság-barát programokat is szerveznek: a Műcsarnokban élményalapú foglalkozás, a Szépművészeti Múzeumban tárlatvezetés, a Nemzeti Múzeum körül múzeumkerti séta és az Arte Galériában érmék kézbevétele színesíti a kínálatot. A fogyatékosságbarát programok külön kereshetők az esemény weboldalán.

A Műtárgyak Éjszakáját idén különleges nagykövet népszerűsíti. A Lilaruhás nő Szinyei Merse Pál festményéből kilépve az Instagramon segít eligazodni a művészetek világában. Barátaival Majálison vesz részt, Herendi porcelánt fest, kalap-, és festőműhelybe is ellátogat. Követői között pedig belépőjegyeket is sorsol majd. A karaktert színész segítségével keltették életre a szervezők.

Címlapkép forrása: Műtárgy.com


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.