Részletes keresés

Itt a világ 10 leghíresebb festménye – Te hányat ismersz közülük?

Sokféleképpen lehetne mérni, melyek a világ leghíresebb festményei, egy járható út lenne azt megnézni például, hogy hányan láttak egy-egy festményt egy múzeumban, de valóban lefedi a látogatószám az alkotások valódi hírnevét? Az alábbi cikkben azok alapján rangsorolta a CNN a világ leghíresebb festményeit, hogy hány Google-keresés érkezett rájuk az elmúlt 5 évben.

10.-6.

10. Ádám teremtése

Az Ádám teremtése Michelangelo Buonarroti 1509–1510-ben készült, 280×570 centiméteres freskója, a vatikáni Sixtus-kápolna mennyezeti freskóciklusának részlete, az itáliai érett reneszánsz festészet kiemelkedő alkotása. Sokan nem tudják, de a Sixtus-kápolna feskóit évszázadokon keresztül csak homályosan lehetett látni a gyertyafüst és egyéb szennyeződések miatt. A hosszú időszakot felölelő tisztítás 1989-ben fejeződött, és akkor lehetett igazán látni, milyen vibráló színeket használt Michelangelo.

ádám teremtése_getty
Forrás: Getty Images/Lucas Schifres

9. Az udvarhölgyek

Az udvarhölgyek egy 1656-ban készült festmény, melyet Diego Velázquez, a spanyol aranykor egyik legkiemelkedőbb egyénisége alkotott. A festmény jelenleg a madridi Museo del Prado képtárban található.

udvarhölygek_getty
Forrás: Getty Images/Denis Doyle

8. Vénusz születése

Sandro Botticelli Vénusz születése című festménye az itáliai reneszánsz egyik legismertebb alkotása. A szépség és szerelem római istennőjét ábrázoló kép a klasszikus női szépség „ikonjává” vált.

vénusz születése_getty
Forrás: Getty Images/Christophel Fine Art

7. Leány gyöngy fülbevalóval

A Leány gyöngy fülbevalóval Jan Vermeer van Delft holland festő festménye. A kép 1665 körül készült, jelenleg a hágai Mauritshuisban található. A képet sejtelmessége miatt az Észak Mona Lisájának is nevezik néha.

lány gyöngy fülbevalóval_getty
Forrás: Getty Images/Michel Porro

6. A csók

A csók Gustav Klimt 1908-ban készített alkotása. Keletkezése Klimt arany-korszakának idejére esik, amikor a művész különösen sok aranyfestéket és valódi laparanyat használt képeihez. Nagy sikere volt, az állam meg is vette. A kép a szerelem oltárképe. A két figura szögletesen kapcsolódik össze.

klimt a csók_getty
Forrás: Getty Images/Anadolu Agency

Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
ArtReview Power 100 – 2019 A status quo megkérdőjelezése

ArtReview Power 100 – 2019 A status quo megkérdőjelezése

2020-02-17

A menetrendet betartva idén november közepén is megjelent a művészeti szcéna szereplőit rangsoroló listák legismertebbje, az ArtReview Power 100-a, és miközben ezt is viták fogják kísérni, a rangsor ezúttal „konszenzusosabbnak” tűnik az elmúlt években közzétetteknél.

Milyen műtárgy illik egy hálószobába?

Milyen műtárgy illik egy hálószobába?

2020-02-12

Az antik tárgyakat nemesnek, a kortársakat viszont lendületesnek látjuk? Mindkettő vonz minket, de bizonytalanok vagyunk, hogyan illeszthetjük össze őket? Íme egy szép példa arra, hogy lássuk, milyen harmonikusan tudnak együtt élni régi korok és napjaink műtárgyai.

Műtárgy: antik és kortárs kalandja

Műtárgy: antik és kortárs kalandja

2020-02-06

Az antik tárgyakat nemesnek, a kortársakat viszont lendületesnek látjuk? Mindkettő vonz minket, de bizonytalanok vagyunk, hogyan illeszthetjük össze őket? Íme egy szép példa arra, hogy lássuk, milyen harmonikusan tudnak együtt élni régi korok és napjaink műtárgyai!

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.