Részletes keresés

Itt a világ 10 leghíresebb festménye – Te hányat ismersz közülük?

Sokféleképpen lehetne mérni, melyek a világ leghíresebb festményei, egy járható út lenne azt megnézni például, hogy hányan láttak egy-egy festményt egy múzeumban, de valóban lefedi a látogatószám az alkotások valódi hírnevét? Az alábbi cikkben azok alapján rangsorolta a CNN a világ leghíresebb festményeit, hogy hány Google-keresés érkezett rájuk az elmúlt 5 évben.

10.-6.

10. Ádám teremtése

Az Ádám teremtése Michelangelo Buonarroti 1509–1510-ben készült, 280×570 centiméteres freskója, a vatikáni Sixtus-kápolna mennyezeti freskóciklusának részlete, az itáliai érett reneszánsz festészet kiemelkedő alkotása. Sokan nem tudják, de a Sixtus-kápolna feskóit évszázadokon keresztül csak homályosan lehetett látni a gyertyafüst és egyéb szennyeződések miatt. A hosszú időszakot felölelő tisztítás 1989-ben fejeződött, és akkor lehetett igazán látni, milyen vibráló színeket használt Michelangelo.

ádám teremtése_getty
Forrás: Getty Images/Lucas Schifres

9. Az udvarhölgyek

Az udvarhölgyek egy 1656-ban készült festmény, melyet Diego Velázquez, a spanyol aranykor egyik legkiemelkedőbb egyénisége alkotott. A festmény jelenleg a madridi Museo del Prado képtárban található.

udvarhölygek_getty
Forrás: Getty Images/Denis Doyle

8. Vénusz születése

Sandro Botticelli Vénusz születése című festménye az itáliai reneszánsz egyik legismertebb alkotása. A szépség és szerelem római istennőjét ábrázoló kép a klasszikus női szépség „ikonjává” vált.

vénusz születése_getty
Forrás: Getty Images/Christophel Fine Art

7. Leány gyöngy fülbevalóval

A Leány gyöngy fülbevalóval Jan Vermeer van Delft holland festő festménye. A kép 1665 körül készült, jelenleg a hágai Mauritshuisban található. A képet sejtelmessége miatt az Észak Mona Lisájának is nevezik néha.

lány gyöngy fülbevalóval_getty
Forrás: Getty Images/Michel Porro

6. A csók

A csók Gustav Klimt 1908-ban készített alkotása. Keletkezése Klimt arany-korszakának idejére esik, amikor a művész különösen sok aranyfestéket és valódi laparanyat használt képeihez. Nagy sikere volt, az állam meg is vette. A kép a szerelem oltárképe. A két figura szögletesen kapcsolódik össze.

klimt a csók_getty
Forrás: Getty Images/Anadolu Agency

Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Az ifjú Rembrandt volt a modellje a Sotheby's egyik sztártételének

Az ifjú Rembrandt volt a modellje a Sotheby's egyik sztártételének

2020-01-09

A Sotheby's január 29-i Old Masters és 19. századi festészet árverésének egyik érdekes darabja a holland barokk festő, Jan Lievens festménye, a Woman Embraced by a Man. A festmény nem annyira esztétikai kvalitásával, mint inkább a férfi modell kilétével kelthet feltűnést, ugyanis a festményen szereplő hölgyet átkaroló férfi alakjához Lievens egyik "kollégája", az ifjú, 20 éves körüli Rembrandt van Rijn állt modellt.

Idézzük meg a tél hangulatát műtárggyal!

Idézzük meg a tél hangulatát műtárggyal!

2020-01-08

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

2019 nemzetközi és hazai aukciós sztártételei

2019 nemzetközi és hazai aukciós sztártételei

2020-01-06
Ahogy az ilyenkor lenni szokott, sorra érkeznek a tavalyi év legfontosabb művészeti eseményeit, műtárgykereskedelmi eredményeit bemutató összesítések. A műtárgy.com az alábbiakban a nyilvános aukciókon értékesített, 10 l

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.