Részletes keresés

Itt a világ 10 leghíresebb festménye – Te hányat ismersz közülük?

Sokféleképpen lehetne mérni, melyek a világ leghíresebb festményei, egy járható út lenne azt megnézni például, hogy hányan láttak egy-egy festményt egy múzeumban, de valóban lefedi a látogatószám az alkotások valódi hírnevét? Az alábbi cikkben azok alapján rangsorolta a CNN a világ leghíresebb festményeit, hogy hány Google-keresés érkezett rájuk az elmúlt 5 évben.

10.-6.

10. Ádám teremtése

Az Ádám teremtése Michelangelo Buonarroti 1509–1510-ben készült, 280×570 centiméteres freskója, a vatikáni Sixtus-kápolna mennyezeti freskóciklusának részlete, az itáliai érett reneszánsz festészet kiemelkedő alkotása. Sokan nem tudják, de a Sixtus-kápolna feskóit évszázadokon keresztül csak homályosan lehetett látni a gyertyafüst és egyéb szennyeződések miatt. A hosszú időszakot felölelő tisztítás 1989-ben fejeződött, és akkor lehetett igazán látni, milyen vibráló színeket használt Michelangelo.

ádám teremtése_getty
Forrás: Getty Images/Lucas Schifres

9. Az udvarhölgyek

Az udvarhölgyek egy 1656-ban készült festmény, melyet Diego Velázquez, a spanyol aranykor egyik legkiemelkedőbb egyénisége alkotott. A festmény jelenleg a madridi Museo del Prado képtárban található.

udvarhölygek_getty
Forrás: Getty Images/Denis Doyle

8. Vénusz születése

Sandro Botticelli Vénusz születése című festménye az itáliai reneszánsz egyik legismertebb alkotása. A szépség és szerelem római istennőjét ábrázoló kép a klasszikus női szépség „ikonjává” vált.

vénusz születése_getty
Forrás: Getty Images/Christophel Fine Art

7. Leány gyöngy fülbevalóval

A Leány gyöngy fülbevalóval Jan Vermeer van Delft holland festő festménye. A kép 1665 körül készült, jelenleg a hágai Mauritshuisban található. A képet sejtelmessége miatt az Észak Mona Lisájának is nevezik néha.

lány gyöngy fülbevalóval_getty
Forrás: Getty Images/Michel Porro

6. A csók

A csók Gustav Klimt 1908-ban készített alkotása. Keletkezése Klimt arany-korszakának idejére esik, amikor a művész különösen sok aranyfestéket és valódi laparanyat használt képeihez. Nagy sikere volt, az állam meg is vette. A kép a szerelem oltárképe. A két figura szögletesen kapcsolódik össze.

klimt a csók_getty
Forrás: Getty Images/Anadolu Agency

Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.