Részletes keresés

Itthon is beindul az őszi aukciós nagyüzem

Bár néhány kisebb árverés már szeptember első felében lezajlott, az "aukciós nagyüzem" csak most indul be igazán. A nemzetközi trendeknek ellentmondó jó első félévi hazai eredmények segíthetik a kínálati oldal erősödését és - változatlanul élénk keresletet feltételezve - tovább bővíthetik a forgalmat az idehaza hagyományosan erősebbnek számító őszi-téli szezonban, írja a műtárgy.com.

A Biksady Galéria szeptember 27-i árverését főként a XX. századi képzőművészetnek szenteli, de helyet kapnak a kínálatban fotó- és design tételek is. A választék ezúttal is nemzetközi és hazai sokszorosított grafikákból a leggazdagabb, ezen belül a geometrikus irányzatok dominálnak. Az árak még mindig nyomottak, így befektetésként is érdemes vásárolni olyan mesterek munkáiból mint Arnulf Rainer, Josef Mikl, Christian Schad, Gio Pomodoro, vagy a hazaiak közül Kassák Lajos, Bortnyik Sándor, Barcsay Jenő és Deim Pál. Roy Lichtenstein szitanyomatát legkevesebb 850 ezer forintért lehet majd hazavinni. Az egyedi munkák között figyelmet érdemel Beöthy István 850 ezer forintról induló bronz plasztikája, Kopasz Tamás 480 ezres kezdő árú absztrakt olajképe és Szüts Miklós 280 ezren kezdő akvarellje. A fotók között olyan rangos mesterek munkáit is megtaláljuk, mint Moholy-Nagy László, Robert Mapplethorpe, Járai Rudolf, Eifert János és Balla Demeter. Az árverési tételeket itt lehet megtekinteni.

Itthon is beindul az őszi aukciós nagyüzem


Moholy-Nagy László: Pihenés című fotója 1,2 millió forintról indul a Biksady Galéria árverésén


A BÁV a szeptember 28-i kamaraaukcióval indítja őszi árveréseinek sorát. A több mint 150 tételt felvonultató kínálatban az alacsonyabb kikiáltási árú, igényes műtárgyak kapják a főszerepet. A kortárs festményanyagban többek között Bartl József, Deim Pál, Schéner Mihály olaj- és akrilképeire, valamint efZámbó István és Gross Arnold sokszorosított grafikáira lehet licitálni; az ékszerkínálatban igényes történeti ékszerek mellett modernebb, drágakövekkel díszített gyűrűk és fülbevalók is szerepelnek. A műtárgykínálat különlegessége egy 1900 körül készült mahagóni játékdoboz. Ezúttal is lesz fordított licit; egy Zsolnay-váza indul ezzel a Magyarországon viszonylag ritkán alkalmazott módszerrel. Az aukció tételei itt láthatóak.

Itthon is beindul az őszi aukciós nagyüzem


Fehérarany szoliter gyűrű, 200 ezer forintról indul a licit a BÁV kamaraárverésén


Ugyanezen a napon rendezi első kiemelt kortárs aukcióját a kéthetente árverező Műgyűjtők Háza. A néhány kivételtől eltekintve hazai művészek munkáit felvonultató anyagban befutott idős mesterek éppúgy találhatók, mint a középnemzedék képviselői és fiatal alkotók. A kikiáltási árak egyedi munkák esetében is csaknem kivétel nélkül 200 ezer forint alatt maradnak; a kivételt Klimó Károly, Deim Pál és Pauer Gyula egy-egy munkája jelenti, ezek 600, 450, illetve 280 ezer forintról indulva várják a licitet. Bak Imre, Földi Péter, Gyarmathy Tihamér, Konok Tamás, Pinczehelyi Sándor, Szikora Tamás és mások sokszorosított grafikái minden bizonnyal néhány tízezer forintért megszerezhetők lesznek. Műfaját tekintve is különleges alkotás Maurer Dóra 1981-es Mozgástanulmánya, ami 150 ezer forintos kezdőárat kapott. Az árverés anyaga itt tekinthető meg.

Itthon is beindul az őszi aukciós nagyüzem


Halmi-Horváth István, Mozaik című 2016-os festménye 190 ezer forintról indul a Műgyűjtők Háza kortárs árverésén


Másnap a Boda Antikvitás-Aukciós Ház tartja vegyes profilú művészeti árverését, melynek anyaga itt található. Sztártételnek Takáts Márton Budafoki út című olajképe ígérkezik, 150 ezer forintos kezdőárral.

A plakátok iránti ébredező érdeklődést meglovagolva már harmadik aukcióját tartja szeptember 30-án a Budapest Poster Gallery. Többek között a 60-as évek számos kultikus filmjének plakátjaira lehet majd licitálni, a szerzők között kortárs képzőművészetünk olyan jeles alkotói is megtalálhatók, mint Kemény György és Konkoly Gyula. A kezdőárak többségükben a 15-35 ezer forint közötti sávban mozognak.

Az aukciós piac legnagyobb vidéki szereplője, a Villás Galéria és Aukciósház október 1-én tartja festmény- és műtárgyárverését. A sztártétel Molnár József 3,8 millió forintról indított Bicskei tája lehet, de említést érdemel ifj. Markó Károly 750 ezer forinton kezdő itáliai tája, illetve a Villásnál tavaly életműrekordot elért Mednyánszky László Lugas című aprócska festménye is, ami 950 ezres kezdéssel várja a liciteket. A bútorok között három szalongarnitúra is szerepel, 180 és 260 ezer forint közötti induló árakkal.

Október 5-én árverez az Enteriőr Antik; kínálatában a modern és kortárs hazai festészet számos fontos mesterének kisebb egyedi és sokszorosított munkáival, melyeknek induló ára csak ritkán lépi át a 100 ezer forintos küszöböt. A teljes, herendi és Zsolnay dísztárgyakat is felvonultató kínálat itt nézhető meg.

Online aukciót tart a Krisztina Aukciósház, a papírrégiségek kedvelői október 13-ig licitálhatnak a katalógus tételeire.

A Virág Judit Galéria október 8-án rendezi őszi aukcióját. Az árverés sztárjának - nem először - Vaszary János ígérkezik, akinek nem kevesebb, mint hét alkotására lehet licitálni, köztük egyik utolsó főművére, a 32 millió forintról induló, de 60-75 milliós becsértéket kapott Dinnyés csendéletre. Az aukció kiemelkedő darabjai közé tartoznak Egry József munkái is, köztük nagyméretű taorminai tájképe; Aba-Novák Vilmos Fürdőzők című, az árkádiai festészet egyik gyöngyszemeként számontartott munkája; Berény Róbert légies, stilizált csendélete, de méltán kapott magas, 10 milliós kikiáltási árat Pechán József Modell a pamlagon című, dekoratív szín- és formavilágú festménye is. Kortárs mű ezúttal is kevés szerepel a kínálatban, ám itt is találkozhatunk több ritka alkotással: Lakner László korai absztrakt olajképe 4 millió, Birkás Ákos emblematikus Fej-sorozatának egyik darabja 3,6 millió, Reigl Judit kisméretű vászna a 70-es évekből pedig 3 millió forintról indulva várja a liciteket. A Zsolnay-kínálat vezető tétele egy 4 millió forinton kezdő 1898-as tányér az Andrássy-ebédlő készletéből, aminek dekortervét Rippl-Rónai József készítette. Az aukció teljes anyaga megtekinthető itt.

Itthon is beindul az őszi aukciós nagyüzem


Vaszary János: Dinnyés csendélete 35 millió forintról a Virág Judit Galéria aukcióján


Hamarosan bemutatjuk az őszi szezon második felének kínálatát is.
Szerző: Emőd Péter, műtárgy.com...
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.