Részletes keresés

Jön a 6. Műtárgyak Éjszakája Fesztivál

Színes, rendhagyó programok várják a művészet és a kultúra szerelmeseit, ezúttal a fenntarthatóság jegyében.

A hazai műkereskedelem vezető műtárgykereső, -hirdető és hírportálja, a műtárgy.com május 26-28. között hatodik alkalommal rendezi meg a háromnapos fesztivállá bővült Műtárgyak Éjszakája rendezvénysorozatot, amely a tavasz legszínesebb művészeti, kulturális eseménye. Az eddigiekhez hasonlóan 50 nívós fővárosi helyszín és közel 100 izgalmas program várja az érdeklődőket, köztük művészeti séták, szakmai előadások, tárlatvezetések, műteremlátogatások és interaktív foglalkozások - kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A háromnapos eseménysorozat közelebb hozza a műtárgyak varázslatos világát a látogatókhoz, bepillantást enged a kulisszák mögé, érdekes történeteket tár fel, értékes találkozókat biztosít a művészetkedvelők és az alkotók, neves szakemberek között. Mint ahogyan az lenni szokott, most is van kiemelt témája a fesztiválnak, ez pedig idén nem más, mint a fenntarthatóság, amelyhez több program is kapcsolódik, például tárlatvezetések a Ludwig Múzeumban és a Magyar Nemzeti Galéria - Szépművészeti Múzeumban, e-rolleres művészeti túrák, kiállítás a fenntarthatóság jegyében.

Aktualitások

A 2022-es év két fontos művészeti aktualitást is tartogat, amelyek hangsúlyos szerephez jutnak a Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon: amellett, hogy az Üveg Nemzetközi Éve van, a világhírű magyar építész és formatervező Breuer Marcell születésének 120. évfordulóját is ünnepelhetjük. A Klebelsberg Kultúrkúriában tárlatvezetés során ismerkedhetünk meg a kortárs üvegművészek munkáival. Breuer Marcellre különleges helyszínen emlékezhetünk: az Építészeti Múzeum első, nemrégiben felújított épülete, a Bajza utcai Walter-Rózsi villa nyitókiállításán megtekinthető az az ikonikus csőbútor-szett, amit a villa tervezője, Fischer József, valamint Breuer Marcell a közös irodájukban használtak.  Az épületben fény derül arra is, hogy milyen volt a ’30-as évek modernista gyerekszobája.

Rendhagyó művészeti séták

Idén először elektromos rollerres művészeti séta kipróbálására is lesz mód. Erre egy kortárs művészeti túra kínál lehetőséget, ahol két rollerezés között betekinthetünk a galériák aktuális tárlataiba. A belvárosban a 19. században megjelenő szecesszió a városképre és a divatra gyakorolt hatását kutatjuk. A Pesti Vigadóban Liszt Ferenc, Richard Wagner és Lotz Károly nyomdokaiban járva ismerhetjük meg az épület falai között megbúvó történeteket, majd naplementében gyönyörködhetünk a panorámateraszról.

Szakmai előadások

A szakmai előadások sorát gazdagítja Balogh Eleonóra üvegművész, műemléki restaurátor-szakértő az üvegművészet építészetben betöltött szerepéről szóló prezentációja a KUBIK Coworkingben.  Alt Andrea ékszerszakértő Tutanhamon éppen száz éve megtalált halotti maszkjától Cartier flabellumáig tartó ékszertörténeti kalandozásra invitálja a hallgatóságot. Spengler Katalin a kortárs ékszer 21. századi mestereiről, Hatvani Márk magyar bélyegkülönlegességekről tart szakmai előadást. A SzIKKTI Laborban a korszerű anyagvizsgálat rejtelmeivel ismerkedhetnek meg a résztvevők.

Izgalmas tárlatvezetések

A tárlatvezetések során változatos tematikájú kiállításokat járhatnak be a résztvevők. Megnyitja kapuit a Budavári Palota csodája, a Szent István-terem, várja a látogatókat Gül Baba Türbéje és a Pesti Vigadó. Hollandia 17. századi aranykorába kalauzol a Szépművészeti Múzeum, a 19. századi tájképek közötti kalandozásra csábít a Magyar Nemzeti Galéria. A Magyar Nemzeti Múzeumban a Kőkorszaktól a Honfoglalásig a Kárpát-medencében élő népek életvitelével is megismerkedhetünk.  A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban textilrestaurátor művész helyezi más megvilágításba a gyűjtemény becses darabjait, ugyanitt angol nyelvű tárlatvezetés is elérhető a Jurták és kolostorok. Mongol művészet a Hopp Ferenc Ázsiai Múzeum gyűjteményében című kiállításon. A középkorral rendhagyó helyszínen, a 13. században épült Mária Magdolna-templom megmaradt tornyában találkozhatunk. Egy újonnan előkerült korai Kassák-művet mutat be a Kassák Múzeum minikiállítása. Szintén a Kassák Múzeumban tart szubjektív tárlatvezetést Karafiáth Orsolya költő. A Virág Judit Galériában, Kelen Anna tárlatvezetése során aukciós kulisszatitkok fültanúi lehetünk, a Molnár Ani Galériában pedig a nemzetközileg elismert spanyol művész, Carlos Aires alkotásait fedezhetjük fel. Az Einspach Fine Art & Photographyban a Hetey Katalin: Rész és Egész című kiállítást tekinthetjük meg vezetéssel. Igazi csemegével készül a Budapesti Történeti Múzeum, időszaki tárlata a kerékpározás történetének fejezeteit világítja meg.  A Memento Parkban a Kádár-korszak mindennapjai elevenítődnek fel. A Vasarely Múzeum interaktív vezetésén látássérült személyek is megismerkedhetnek Vasarely művészetével, a mester háromdimenziós makettjei és más, kézzel fogható anyagok segítségével. A Királyi Kastéllyal szemben található Gödöllői Várkapitányi Lak felfedezése már önmagában is élményt jelent, de a falak között a Gödöllői Iparművészeti Műhely több mint két évtizedes tevékenysége tárul fel. Természetesen egyéni kiállításlátogatásra is van lehetőség, például a Műcsarnok Közös tér | II. Ipar- és Tervezőművészeti Nemzeti Szalon 2022 című tárlatán.

Találkozás az alkotókkal

A műteremlátogatások, tárlatvezetések során az alkotókkal történő találkozás teszi igazán tartalmassá a programot. Kötetlen beszélgetésre várják az alkotókat a 2018-ban alakult Fenti műterem művészei. Maróti Viktória kerámiatervező művész műteremében az alkotói folyamatokba pillanthatunk be. A Fabrika Studioban Nemes Anita grafikus-illusztrátor tart tárlatvezetést a kiállításán, a KOseven Stúdióban Edőcs Márta, Gera Noémi és Király Fanni ékszertervezők a kiállított tárgyak történetébe avatják be az érdeklődőket. A Budakalászi Műteremházban az alkotók pedig bebizonyítják, hogy a művészek is emberek, egy napra kitárják a kaput a nagyközönség előtt.

Workshopok

A Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon a résztvevők is próbára tehetik a kézügyességüket, workshopok keretén belül kóstolhatnak bele az alkotófolyamatokba. A Herendi Porcelán Palotában porcelánrózsát készíthetünk és a porcelánfestés csínját-bínját is kipróbálhatjuk. A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában a restaurátorok munkájával ismerkedhetünk, majd saját kályhacsempét is festhetünk. A FISE Galériában a saját egyéniségünket, különbözőségünket jelző öltözékkiegészítők készítésére nyílik mód.

Gyerekprogramok

Úgy gondoljuk, hogy a művészettel való barátkozást nem lehet elég korán kezdeni, éppen ezért a hatodik Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon a kicsikre kiemelten is gondoltunk: a Walter Rózsi-villában a modernizmus jegyében zajló kézműves foglalkozáson vehetnek részt a gyerekek, illetve olyan építőjátékokat próbálhatnak ki, amelyek még a LEGO megjelenése előtt hódítottak. A Klebelsberg Kultúrkúriában az üvegszobrok csodás, játékos világába kaphatnak bepillantást. A Gödöllői Iparművészeti Műhelyben múzeumpedagógiai program során kerülhetnek közelebb a 7-18 éves fiatalok és a családok a kortárs ipar- és képzőművészethez.

A programokon való részvételhez jegyvásárlás és előzetes regisztráció szükséges. További információ az esemény honlapján érhető el: https://www.mutargyakejszakaja.hu/

Szerző: műtárgy.com


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.