Részletes keresés

K28 lakásgaléria, Budapest - Tiszta forma a bulinegyedben

 

A mulatni vágyó fiataloktól nyüzsgő Kazinczy utca egyik polgári lakásában nyílt meg a K28 galéria és szellemi műhely. A szórakozóhelyektől hangos környéket magunk mögött hagyva, a lakásgalériában elcsendesedésre, megnyugvásra alkalmat adó közegben találjuk magunkat. A galéria alapító-vezetői – Kontur Balázs és Attila, valamint Varga Kristóf – a hely koncepciójának meghatározásakor olyan szellemi műhely létrehozását célozták meg, amely a Fajó János festőművész által képviselt tiszta forma elvét követi. Kontur Balázs és Varga Kristóf, maguk is Fajó tanítványai, rendszeres résztvevői voltak a képzőművész által is vezetett Szerencsi Szabadiskolának, melynek szellemisége a konstruktivizmus művészetszemléletéből és a geometrikus tradíciókból építkezett. Ezt az eszmeiséget szeretné továbbörökíteni a K28 lakásgaléria a két volt tanítvány művészeti vezetésével, míg a működéshez kapcsolódó kultúramenedzsmentet érintő feladatokat Kontur Attila látja el.

K28 Galéria belső - A K28 Galéria jóvoltából

A K28 működési struktúrája a Szerencsi Szabadiskolához hasonlóan hármas célt követ. Akárcsak a művésztelep, a galéria is az elmélet–alkotás–kiállítás egységét igyekszik biztosítani előadásokkal, workshopokkal, tárlatokkal. Mindehhez kapcsolódnak a pilisi nyári táborok, melyek szintén a szabadiskola mintájára jöttek létre. Bár a Kontur testvéreknek és Vargának arra nincs lehetősége, hogy az egykori művésztelephez hasonlóan akár 100 főt is befogadjon, de néhány fő képzésére alkalmas eseményeket meg tudnak szervezni, hosszú távú tervük pedig az alkotói életformát biztosító szabadiskola létrehozása. A táborok alkalmával készült műveket mindig egy-egy kiállításon mutatják be. Így lesz ez idén is: szeptembertől látható majd válogatás a K28-ban a pilisi tábor résztvevőinek munkáiból.

A galériában a nyári hónapok kivételével havi rendszerességgel követik egymást a tárlatok. A kiállító művészek válogatása során elsődleges szempont, hogy kapcsolódjanak a K28 által képviselt szellemiséghez. Így kerültek a galéria falaira többek között Milasovszky László, Sallai Tibor, Niran Judit, Kiss Andrea és Boros Tamás munkái. A K28 az egykori szabadiskolások művein keresztül igyekszik ismertebbé tenni azt az örökséget, melyet Fajó János hagyott rájuk.

A képzőművészeti bemutatókat gyakran kísérik a társművészetek képviselői által létrehozott művek. A talán legkülönlegesebb projekt Somló Dávid zenész interdiszciplináris hanginstallációja volt. Somló a galéria tereiben számtalan hangforrást rejtett el, melyekből az emberi fül számára épphogy érzékelhető hangkompozíció szólt, szonikus meditációra invitálva a térbe lépőket. A K28 kiállításaiból inspirációt nyerve kortárs táncosok is léptek már fel a galériában, sőt iparművészeti vásár is helyet kapott itt.

A geometrikus tradíciókból és a konstruktivizmus művészetszemléletéből építkező irányelvek a lakásgaléria kialakításában is megfigyelhetők. Az otthonos lakáshangulatot idéző belsőépítészeti megoldások, melyek önmagukban is izgalmas élményt nyújtanak, Kontur Balázs tervei alapján készültek. A helyszín lakásgalériaként arra is lehetőséget biztosít, hogy vidéki vagy külföldi művészek megszállhassanak Budapesten. A tervek között szerepel, hogy a K28 a jövőben artist-in-residence programoknak is helyet ad.

Molnár Zsuzsanna

 

Megjelent a Műértő nyári lapszámában.

Műértő - művészeti és műkereskedelmi folyóirat A Műértő a HVG Zrt.
kiadásában megjelenő, szakemberek által írt és szerkesztett művészeti,
műkereskedelmi havilap. A múzeumi szférában és a műtárgypiacon érdekelt
valamennyi résztvevőhöz szól, igyekszik eligazítani a befektetési szándékkal
rendelkező üzletembereket. Nemzetközi kitekintéssel beszámol az árakról,
trendekről, jelentős aukciókról, vásárokról, kiállításokról és a színtér
meghatározó szereplőiről. Aktuális információkat és kritikai elemzéseket
közöl. Megjelenik minden hónap első péntekjén.

Főszerkesztő Andrási Gábor
Szerkesztő: Nagy Mercédesz
Hirdetés: Tasnádi Rózsa, tel.: 061-436-2450; hirdet@hvg.hu

Szerkesztőség:
1037 Budapest, Montevideo u. 14.
muerto@hvg.hu / www.muerto.hu

Előfizethető:
HVG Zrt. terjesztési osztály: ugyfelszolgalat@hvg.hu; tel.: 061-436-2045
Kiadja a HVG Kiadó Zrt, Felelős Kiadó: Szauer Péter

További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.