Részletes keresés

Kalapács alá kerülnek az avantgárd irodalom gyöngyszemei

Az avantgárd irodalom a műtárgypiac egyik, még kevésbé felfedezett, de ígéretes területének számít - írja a műtárgy.com legfrissebb ajánlójában.



Az avantgárd irodalom Magyarországon a két világháború közti időszakban virágzott, de ekkor is egy "ellenkulturális" jelenségnek számított. Pont annak okán, hogy az avantgárd művészet és irodalom az ellenkultúrához tartozott, ezek az alkotások viszonylag kis példányszámban jelentek meg, azonban jellemzően nagyon kísérletező szellemben. Erre jó példa az avantgárd irodalom és képzőművészet összefonódása a könyvekben, és ezen nem csak Kassák Lajos munkásságát kell érteni, aki egyszerre jeleskedett mind a két területért. Persze Kassákhoz kötődnek azok a példák, amikor e két terület a legszorosabb kapcsolatban van: az 1926-os Tisztaság könyvének a tartalom és a borító is Kassák munkáját dicséri. Ezen kívül is érdemes megemlíteni más kiemelkedő művészeket is, akik az 1910-es, '20-as és '30-as évek avantgárd irodalmának könyvborítóin dolgoztak. Bortnyik Sándor illusztrálta például Barta Sándor Vörös zászló és Kassák Lajos Tragédiás figurák című kötetét is 1919-ben.

Úgy tűnik, hogy manapság újra a figyelem középpontjába kerülhet az avantgárd irodalom. Ezek a kis példányszámban megjelent művek, melyeknek a terjesztésük is limitált volt (sokszor olyan helyekre korlátozódott, mint az Andrássy úton működött Mentor Könyvesbolt), manapság többek között a Kassák Múzeumnak, a 20. század első felének avantgárd művészetére koncentráló kiállításainak köszönhetően kerülnek a figyelem középpontjában.

Az ajánlóban bemutatott alkotások mind licitálhatóak lesznek a következő hetek budapesti aukcióin.


Keér később Gabriel Hackett néven fotózsurnaliszta, a General Press Features sajtóügynökség szerkesztője lett.

Kalapács alá kerülnek az avantgárd irodalom gyöngyszemei


Keér Dezső: Mi lesz? - - versei. Budapest, 1927, Vajda János Társaság Kiadása. Repcze János által tervezett, színes, kiadói papírborítóban. Sorszámozott: 124/200 példány. Szerző által Weiss Béla úrnak dedikált példány! Kiadói papír kötésben

Kikiáltási ár: 8.000 Ft


Érdemes külön figyelmet szentelni a kötet konstruktivista címlapjának.

Kalapács alá kerülnek az avantgárd irodalom gyöngyszemei


Kassák Lajos: Tisztaság könyve. 1926 Május. (kétszínnyomásos reklámlap) Első kiadás! Kiadói, illusztrált kartonálásban, Kassák Lajos borítéktervével. Egy-két lap széle kicsit foltos, gerincen hiánnyal

Kikiáltási ár: 7.000 Ft


Radnóti Miklós kötetét a címlapon túl 20 linómetszettel is illusztrálta S. Szőnyi Lajos.

Kalapács alá kerülnek az avantgárd irodalom gyöngyszemei


Radnóti Miklós: Ének a négerről, aki a városba ment. S. Szőnyi Lajos 20 linómetszetével. Budapest, 1934. Gyarmati könyvnyomtatóműhely kiadása. Első kiadás. Megjelent összesen 500 géppel számozott példányban, ez a 373. számú. Fűzve, illusztrált papírborító

Kikiáltási ár: 20.000 Ft


A Vörös zászló volt a kezdetben Kassák köréhez tartozó, majd később a Szovjetunióba emigrált és ott 1938-ban kivégzett Barta Sándor első kötete.

Kalapács alá kerülnek az avantgárd irodalom gyöngyszemei


Barta Sándor: Vörös zászló. Első kiadás! Budapest, 1919. ,Ma' (Krausz J. és társa ny.) Bortnyik Sándor (1893-1976) linómetszettel díszített papírborító, félvászon védőkötésben. Néhány lapon apró folt

Kikiáltási ár: 26.000 Ft


Ennek az 1929-es antológiának, mely ajánlónk legdrágább tétele, az a különlegessége, hogy ebben jelentek meg először Radnóti Miklós versei.

Kalapács alá kerülnek az avantgárd irodalom gyöngyszemei


Jóság (Antológia). Lakatos Péter Pál, Sükösd Ferenc, Vajda János, Forgács Antal, Radnóti Glatter Miklós, Dán György, Wagner György, Kalmár Magda, Fekete Alfréd versei. Budapest, 1929, Hoffmann és Társa könyvnyomda, 125 p. Kiadói papírkötés.

Kikiáltási ár: 50.000 Ft


Kassák Lajos 1919-es regényét folyóirata, a MA adta ki.

Kalapács alá kerülnek az avantgárd irodalom gyöngyszemei


Kassák Lajos Tragédiás figurák. Bp., 1919. Ma folyóirat kiadása a Táltos bizománya (Hunnia Ny.) Lapszámozáson belül 1 tábla Bortnyik Sándor (1893-1976) linóleummetszetű Kassák portréja. Első kiadás. Fűzve, Bortnyik Sándor linómetszetével illusztrált kiadó

Kikiáltási ár: 30.000 Ft


Lantos Béla vasmunkásból lett költő és Kassák Munka-köréhez tartozott. A kötetben szerepel Lantos legismertebb verse (Kassák néni), az előszót pedig a korabeli baloldali irodalom egyik ikonja, a francia Henri Barbusse írta.

Kalapács alá kerülnek az avantgárd irodalom gyöngyszemei


Lantos Béla írásai: Gyere te szomjas. Henri Barbusse előszavával. Budapest, 1928, a szerző kiadása. Avantgárd ritkaság

Kikiáltási ár: 20.000 Ft


(Szerző: Műtárgy.com)...
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.