Részletes keresés

Kiállítások az ARTBasel idején

Kiállítások az ARTBasel idején

Bohémek, utópisták, (ál)giccsőrök

A szokásnak megfelelően a helyi múzeumok idén is pazar programmal állnak elő a nemzetközi művészeti világ nagy találkozója, a 43. ARTBasel idején – a klasszikus moderntől az avantgárdon át a kortárs művészetig.

A Kunstmuseum Renoir – Zwischen Bohème und Bourgeoisie: Die frühen Jahre (Renoir –Bohémek és polgárok között: a korai évek) című kiállítása, amely a művész első tíz alkotói évének termését mutatja be, még a mester festészetét jól ismerő publikum számára is meglepetést okozhat. A fiatal Renoir porcelánfestőként kezdte karrierjét; abban az időszakban e műfajban (is) a múlt mitologikus-dekoratív művészetét tekintették példának. Ez a hatás annak ellenére mindvégig megmaradt műveiben, hogy impresszionistaként a piktúra megújításának képviselői közé tartozott. Amint a katalógus részletesen dokumentálja: a fiatalember kedvelt időtöltése volt a Louvre látogatása. Ott szerzett ihletet akkori munkáihoz, de későbbi festészetének is ez maradt az alapja. A Kunstmuseumban bemutatott 50 festmény a hagyománykövető és a modern felfogás között mozog. Míg az 1860-as évek közepén készült első arcképek és tájak színvilága még igencsak tradicionális és többnyire sötét, rövidesen erősebb, élénk tónusok jelennek meg, végül az 1870-es évektől a képek kivilágosodnak, és még színesebbé lesznek; itt már rá lehet ismerni a későbbi Renoirra. A kiállításon bemutatott művek közül talán ezek a legsikerültebbek: visszafogottabbak, mint a hírnevét megalapozó későbbi vásznak. A tárlatot különösen azoknak ajánlom, akik kevésbé kedvelik Renoir kései, édeskés képeit. (Megtekinthető augusztus 12-ig.)

A leglátogatottabb minden valószínűség szerint Jeff Koonsnak a Beyeler Alapítvány épületében és kertjében rendezett tárlata lesz. Jó választás, illik a bázeli vásár természetéhez, és a mai műkereskedelem képét is hűen tükrözi. Az amerikai művész – Damien Hirst, Maurizio Cattelan és Takashi Murakami mellett – a legdrágább és legvitatottabb kortárs alkotók közé tartozik. Ők valamennyien személyes kultuszukat is jól tudják eladni, és ipari szinten űzik művészi tevékenységüket. Alkotásaik hosszabb távú értékállóságáról viszont már erősen megoszlanak a szakmai vélemények. Ugyanakkor Jeff Koons – nemcsak a méretek és az ironikus (ál)giccs terén, hanem koncepcionálisan is – vitathatatlanul újat és frisset hozott a kimerült pop-art után. Kurt Tucholsky német író mondta az 1930-as években: „A giccs a művészet visszhangja.” (Megtekinthető május 13-tól szeptember 9-ig.)

A Museum Tinguely Tatlin. Neue Kunst für eine neue Welt (Tatlin. Új művészetet az új világnak) címmel mutatja be az orosz konstruktivista avantgárd mester tevékenységét. Az orosz múzeumoktól kölcsönzött anyag az utópista-forradalmár művész három fő témája – a Picasso nyomán továbbfejlesztett háromdimenziós kontrarelief műfaja, a III. Internacionálé emlékműtornya, és a Letatlin, a soha fel nem szállt repülőszerkezet – körül forog. (Megtekinthető június 6-tól október 14-ig.)

A Museum für Gegenwartskunst (Bázel Kortárs Múzeuma) az angol művésznő, Hilary Lloyd videóit mutatja be: ezek a maguk sajátos, nyomasztó módján tárják fel a városlakók mindennapi szokásait. A kiállítás nem csak a filmekből áll; maguk a projektorok és elhelyezésük is az installáció részét képezik. Lloyd tavaly egyike volt a Turner-díj jelöltjeinek. (Megtekinthető május 5-től szeptember 16-ig.)

Két tárlat miatt is érdemes elhagyni az országot, de mivel Bázelban vagyunk, ez mindössze pár perces utazást jelent. A német Weil am Rheinben lévő Vitra Design Museum a holland avantgárd egyik fontos, de kevéssé ismert alakja, Gerrit Rietveld munkásságából rendez kiállítást. Az építész és bútortervező tevékenysége a nemzetközi avantgárd részévé lett, amikor 1919-ben csatlakozott a holland De Stijl konstruktivista művészmozgalomhoz, amelynek Piet Mondrian mellett – többek között – a magyar Huszár Vilmos is tagja volt. Rietveld szélesebb közönség előtt is ismert alkotásai az 1917-ben készült Piros-kék szék és a Van Gogh Museum épülete Amszterdamban. A kiállítás széles körű áttekintést nyújt Rietveld műveiről, és néhány híres kortársa (Mondrian, Theo van Doesburg, Breuer Marcel és Le Corbusier) alkotásaival szembesíti munkáit, hogy megvizsgálja, milyen hatások érték, és kiket befolyásolt tevékenysége. (Megtekinthető május 17-től szeptember 16-ig.)

Ezután érdemes átlátogatni a határ másik oldalára, a francia St. Louis-ba is. Az egykori Fernet Branca szeszgyár épületében 2004-ben múzeum nyílt (Espace d’Art Contemporain Fernet Branca), amely azóta kisebb-nagyobb léptékű, de mindig érdekes tárlataival keltett feltűnést. A jelenlegi kiállítás – Chassé-Croisé / Dada-Surréaliste / 1916–1969 (Helycsere / A szürrealista dada) – 99 művész 200 munkáját mutatja be. A két irányzat ismert képviselői mellett több olyan korabeli és később működő alkotó munkája is szerepel, akik szellemileg mindkét mozgalomhoz közel álltak. (Megtekinthető július 1-ig.)

Darányi György

További cikkek
KÖZELEBB - a kortárs művészethez

KÖZELEBB - a kortárs művészethez

2020-09-23

Új sorozatunkban a vizualitásra, a képek erejére helyezzük a hangsúlyt. Mert egy kép többet ér ezer szónál, de azért mi hozzáfűzünk majd minden esetben egy-két magyarázó mondatot, amik erősítik a hatást és érthetővé

Elmaradó és kitartó őszi vásárok

Elmaradó és kitartó őszi vásárok

2020-09-16

Az Art Paris - Európa első élőben megrendezett vására a vírus berobbanása óta – meglepően pozitív mérleggel zárt. Az idei, módosított időpontban  (szeptember 10-13.) lezajlott vásár a lokális piacra épített, ennek el

Hosszú szünet után végre újraéledhet az aukciós piac

Hosszú szünet után végre újraéledhet az aukciós piac

2020-09-14

Nem teltek persze eseménytelenül az elmúlt hónapok sem, számos árverőház tartott online aukciókat, de, mint ahogy a műtárgy.com előzeteséből kiderül, az idei első nagy élő árverésekre csak most kerülhet sor – feltéve

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.