Részletes keresés

Kiállítótérből a szoba falára? - Ujhazi Péter, egy élő legenda alkotásai

A kortárs műgyűjtés magától értetődő sajátossága és egyben szépsége az a tény, hogy lehetőségünk nyílik arra, hogy élő legendák műveit vigyük haza. Ujházi Péter pedig pontosan egy ilyen élő legenda - írja a műtárgy.com.

Az 1940-es születésű Székesfehérvári, Munkácsy-díjas művész 1966-ban végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, ahol mesterei Bernáth Aurél és Kmetty János voltak. Nem köthető egyetlen irányzathoz sem, különleges magán mitológiát létrehozva alkot. Leíró, elbeszélő formanyelve sajátos és könnyed, de semmiképpen sem üres. Naplószerű, narratív munkáin egyszerre jelenik meg az irónia, a humor és a melankólia.

Kiállítótérből a szoba falára? - Ujhazi Péter, egy élő legenda alkotásai


Ujházi Péter egy doboz munkájával; Forrás


Festményein nincs lezárás, az alkotások a végtelenbe folytathatóak, a kompozíciók pedig leginkább egy izgalmas lebegő örvényre hasonlítanak ahol a valóság és a képzelet összemosódik, ez jól érzékelhető az "Óriások a Balatonnál"-on. Mindent úgy fest, ahogyan ő látja, hiszen saját bevallása szerint egyetlen személyhez kötött realizmust akar alkotni.

Kiállítótérből a szoba falára? - Ujhazi Péter, egy élő legenda alkotásai


Ujházi Péter: Óriások a Balatonnál.100x100, akril, vászon, 2014. Ár: 950 000 Ft

A szavakat, mondatokat, mondat foszlányokat ugyanúgy kezeli a képein akár a formákat vagy a színeket, ez a következő két alkotáson is szembetűnő. A "Belvárosi rémen" ezentúl megjelenik kedvelt motívumai közül a gólem. Ábrázolt jeleneteinek gyakori helyszínei a kocsma, a vasút, a falu, vagy ahogy ebben az esetben is a város.

Kiállítótérből a szoba falára? - Ujhazi Péter, egy élő legenda alkotásai


Ujházi Péter: Belvárosi rém. 120x100, akril, vászon, 2015. Ár: 950 000 Ft

A "Tele vagyok" című művében végtelen teret ad az érzéseknek, ezek manifesztumaként jelennek meg a lebegő alakok, de felirataival valahogy mégis rögzíti azokat. A szabadságot ütközteti a bezártsággal, kontrasztot teremt, mint ahogyan a figuralitás és az absztrakció együttes alkalmazásával is.

Kiállítótérből a szoba falára? - Ujhazi Péter, egy élő legenda alkotásai


Ujházi Péter: Tele vagyok. 100x100, akril, vászon, 2015. Ár: 900 000 Ft

Életművében elkülöníthetőek egyes korszakok, de bizonyos műtípusok szinte egészében végig kísérik a pályáját. Ilyenek például Ujházi jellegzetese doboz munkái, amelyeket a 70-es évek óta készíti. Ezek szoros rokonságban vannak a festményeivel és elmondása alapján plasztikussá teszik a "mát".
Kezdetben játék babaszobákat bontott ki, így kibontva a játék helyzetet és megteremtve az ember számára elkerülhetetlen felnőtté válást. A "Bőrönd Karácsonya" című munkája kapcsán könnyen asszociálhatunk erre az alapfelvetésre, hiszen a színpadi díszletek makettek világát idézi akárcsak egy-egy babaház.

Kiállítótérből a szoba falára? - Ujhazi Péter, egy élő legenda alkotásai


Ujházi Péter: A bőrönd karácsonya. 34x51x18, papírmasé bőrönd, assamblage, 2015. Ár: 450 000 Ft

A doboz munkák az assemblage műfajába sorolhatóak. Az assembalge-ok estében a műalkotások nem mások, mint az összefüggéseikből kiragadott tárgyak ötletszerűen összeállított halmazai. Az UP által összegyűjtött tárgyak kivárják a saját idejüket, hogy aztán olyan környezetbe kerülhessenek ahol még sosem voltak és kiegészüljenek így már műtárgyi funkciót betöltve a művész új értelmezése által.

Kiállítótérből a szoba falára? - Ujhazi Péter, egy élő legenda alkotásai


Ujházi Péter: Ugye jobb mint itthon. 60x40x9, fadoboz, assamblage, 2014. Ár: 450 000 Ft


Az említett munkák a Godot Galéria aktuális kiállításán (Ujházi Péter - Új Munkák) tekinthetők meg.

Szerző: Bárdi Sára; műtárgy.com
...
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Hiánypótló kiadvány a hazai barokk freskófestészetről

Hiánypótló kiadvány a hazai barokk freskófestészetről

2019-12-13

November 12-én egy hiánypótló könyv bemutatóján vehetünk részt. A Barokk freskófestészet Magyarországon sorozat első, Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megyével foglalkozó kötetének megjelenését hosszas kutatómunk

Az ünnepi asztal ékei

Az ünnepi asztal ékei

2019-12-12

Mostanra már valószínűleg mindenki a tökéletes ajándékok beszerzésén, az ételsor megtervezésén, a karácsonyi dekoráció kialakításán gondolkodik. Olykor kicsit feszítettnek tűnhet ilyenkor a menetrend és rengetegnek a t

Klasszikus modern alkotások otthonunkban

Klasszikus modern alkotások otthonunkban

2019-12-10
Egy hangulatos otthon megteremtéséhez sokat tehetünk néhány jól megválasztott műtárgy elhelyezésével. Minden egyes szoba és helyiség sokat elárul a benne élők személyiségéről is. Ha szavak nélkül szeretnénk jó benyom
Castello di Rivoli – Collezione Cerruti, Torino.  A magányos könyvkötő villája

Castello di Rivoli – Collezione Cerruti, Torino. A magányos könyvkötő villája

2019-12-07

Arra a kérdésre, hogy mi jut eszébe a Cerruti névről, az emberek többsége azt válaszolná, hogy egy kozmetikai márka, amelyet Nino Cerruti tett naggyá fél évszázaddal ezelőtt. Most eljött az ideje annak, hogy a műgyűjtők szűk körén túl a szélesebb közvélemény is megismerkedjen egy másik Cerrutival, nevezetesen a műgyűjtő Francesco Federico Cerrutival.

Finisben az aukciós évad

Finisben az aukciós évad

2019-12-06

Bár már nagyon közel az év vége, még mindig számos aukció várja a műgyűjtőket, a befektetőket és az értékes karácsonyi ajándékokat keresőket – derül ki a műtárgy.com összefoglalójának második, a december 9-e ut

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.