Részletes keresés

Kiállítótérből a szoba falára? - Ujhazi Péter, egy élő legenda alkotásai

A kortárs műgyűjtés magától értetődő sajátossága és egyben szépsége az a tény, hogy lehetőségünk nyílik arra, hogy élő legendák műveit vigyük haza. Ujházi Péter pedig pontosan egy ilyen élő legenda - írja a műtárgy.com.

Az 1940-es születésű Székesfehérvári, Munkácsy-díjas művész 1966-ban végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, ahol mesterei Bernáth Aurél és Kmetty János voltak. Nem köthető egyetlen irányzathoz sem, különleges magán mitológiát létrehozva alkot. Leíró, elbeszélő formanyelve sajátos és könnyed, de semmiképpen sem üres. Naplószerű, narratív munkáin egyszerre jelenik meg az irónia, a humor és a melankólia.

Kiállítótérből a szoba falára? - Ujhazi Péter, egy élő legenda alkotásai


Ujházi Péter egy doboz munkájával; Forrás


Festményein nincs lezárás, az alkotások a végtelenbe folytathatóak, a kompozíciók pedig leginkább egy izgalmas lebegő örvényre hasonlítanak ahol a valóság és a képzelet összemosódik, ez jól érzékelhető az "Óriások a Balatonnál"-on. Mindent úgy fest, ahogyan ő látja, hiszen saját bevallása szerint egyetlen személyhez kötött realizmust akar alkotni.

Kiállítótérből a szoba falára? - Ujhazi Péter, egy élő legenda alkotásai


Ujházi Péter: Óriások a Balatonnál.100x100, akril, vászon, 2014. Ár: 950 000 Ft

A szavakat, mondatokat, mondat foszlányokat ugyanúgy kezeli a képein akár a formákat vagy a színeket, ez a következő két alkotáson is szembetűnő. A "Belvárosi rémen" ezentúl megjelenik kedvelt motívumai közül a gólem. Ábrázolt jeleneteinek gyakori helyszínei a kocsma, a vasút, a falu, vagy ahogy ebben az esetben is a város.

Kiállítótérből a szoba falára? - Ujhazi Péter, egy élő legenda alkotásai


Ujházi Péter: Belvárosi rém. 120x100, akril, vászon, 2015. Ár: 950 000 Ft

A "Tele vagyok" című művében végtelen teret ad az érzéseknek, ezek manifesztumaként jelennek meg a lebegő alakok, de felirataival valahogy mégis rögzíti azokat. A szabadságot ütközteti a bezártsággal, kontrasztot teremt, mint ahogyan a figuralitás és az absztrakció együttes alkalmazásával is.

Kiállítótérből a szoba falára? - Ujhazi Péter, egy élő legenda alkotásai


Ujházi Péter: Tele vagyok. 100x100, akril, vászon, 2015. Ár: 900 000 Ft

Életművében elkülöníthetőek egyes korszakok, de bizonyos műtípusok szinte egészében végig kísérik a pályáját. Ilyenek például Ujházi jellegzetese doboz munkái, amelyeket a 70-es évek óta készíti. Ezek szoros rokonságban vannak a festményeivel és elmondása alapján plasztikussá teszik a "mát".
Kezdetben játék babaszobákat bontott ki, így kibontva a játék helyzetet és megteremtve az ember számára elkerülhetetlen felnőtté válást. A "Bőrönd Karácsonya" című munkája kapcsán könnyen asszociálhatunk erre az alapfelvetésre, hiszen a színpadi díszletek makettek világát idézi akárcsak egy-egy babaház.

Kiállítótérből a szoba falára? - Ujhazi Péter, egy élő legenda alkotásai


Ujházi Péter: A bőrönd karácsonya. 34x51x18, papírmasé bőrönd, assamblage, 2015. Ár: 450 000 Ft

A doboz munkák az assemblage műfajába sorolhatóak. Az assembalge-ok estében a műalkotások nem mások, mint az összefüggéseikből kiragadott tárgyak ötletszerűen összeállított halmazai. Az UP által összegyűjtött tárgyak kivárják a saját idejüket, hogy aztán olyan környezetbe kerülhessenek ahol még sosem voltak és kiegészüljenek így már műtárgyi funkciót betöltve a művész új értelmezése által.

Kiállítótérből a szoba falára? - Ujhazi Péter, egy élő legenda alkotásai


Ujházi Péter: Ugye jobb mint itthon. 60x40x9, fadoboz, assamblage, 2014. Ár: 450 000 Ft


Az említett munkák a Godot Galéria aktuális kiállításán (Ujházi Péter - Új Munkák) tekinthetők meg.

Szerző: Bárdi Sára; műtárgy.com
...
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Borszerda estek a Magyar Nemzeti Galériában

Borszerda estek a Magyar Nemzeti Galériában

2020-08-11

A Borok és korok című programsorozat szeptember öt szerdáján a múzeum állandó kiállításait veszik górcső alá. A szeptember 2-i alkalmon A realizmus zamatába kóstolhatnak bele a látogatók a Változatok a realizmusra című kiállítást középpontba helyezve. A szeptember 9-i esten az 1800 utáni nemzetközi gyűjteményben lesz egész estés Szüret határok nélkül, 16-án stílszerű Szalon-spicc a 19. században, 23-án bemutatjuk, hogy milyen volt a 20. század első fele A felemelkedéstől a delíriumig, s végül az utolsó, 30-i alkalmon egy HosszúLépésváltással zárjuk a 20. század második felének művészetét.

Lakner László árai mutatják a klasszikus kortársak felértékelődését

Lakner László árai mutatják a klasszikus kortársak felértékelődését

2020-08-05

A globális művészeti piac nagy átalakuláson ment keresztül az elmúlt néhány évtizedben. Több hullámban lehettünk tanúi annak, hogy az antik és klasszikus műtárgyakról miként tolódik el a hangsúly a kortárs alkotások felé. Ez persze nem azt jelenti, hogy azok veszítettek volna az értékükből, sokkal inkább azt, hogy a gyűjtői generációváltás hatására a kortárs művek árai is közelíteni kezdtek a régi nagy mesterek szintjéhez. Itthon, ha késve is, de elindult ugyanez a folyamat. Tavaly új aukciós életműrekord született Lakner László, Nádler István és Keserü Ilona esetében is.

14,5 millió fontért ment el egy Rembrandt-kép

14,5 millió fontért ment el egy Rembrandt-kép

2020-07-28
Rembrandt egy ritka önarcképe 14,5 millió fontért kelt el kedden a londoni Sotheby's online árverésén, ami az aukciósház közlése szerint új árverési rekord a holland mester önarcképei esetében. A Sotheby's művészettört
Meghívó: GARTEN 2020 megnyitó

Meghívó: GARTEN 2020 megnyitó

2020-07-27

Idén több mint százharminc alkotó háromszáznál is több alkotása szerepel a kínálatban elérhető áron, a domináns festészeti anyag mellett a grafika és a fotó is fontos szerepet kapott. A több generációt, sokféle stílust és műfajt felvonultató tárlat átfogó képet nyújt a kortárs hazai képzőművészet palettájáról.

Új kortárs gyűjteményt alapozhatnak meg Bak Imre alkotásai

Új kortárs gyűjteményt alapozhatnak meg Bak Imre alkotásai

2020-07-20

A világ leghíresebb kortárs múzeumaiba kerültek be az elmúlt évtizedben Bak Imre képei. A magyar kortárs képzőművészet meghatározó, ma is aktív alkotójának életművét nemrégiben az acb Galéria mutatta be, most pedig a műveiből egy új gyűjtemény alapjait rakhatják le.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.