Részletes keresés

Kiemelkedő festménykínálat a BÁV tavaszi aukcióján (x)

 

A BÁV május 19-20-21–i háromnapos tavaszi művészeti aukciója gazdag anyaggal várja az érdeklődőket, kínálatában ékszerek, műtárgyak és festmények egyaránt jelentős mennyiségben és kitűnő minőségben találhatók.

 

Különösen gazdag és változatos a festmények kínálata, amely jelentős művészek munkáit vonultatja fel. A 17-18. századi külföldi mesterek festményei közül kiemelkedik egy ismeretlen itáliai festő 17. század végi, mitológiai témát feldolgozó, Galathea és Poliphemos történetét ábrázoló műve. Nemes Marcell műgyűjtő gyűjteményének darabja volt a 18. században F. Bousher követője által készített Puttó tükörrel című kisméretű, fára festett alkotás.

bav_sajtofoto_369_400_03 

A magyar festészet kiváló műveinek sorát a romantikus tájképfestészet mesterének, ifj. Markó Károlynak 1869-ben festett Olasz táj vízeséssel című alkotása nyitja. A természet legszebb évszakát idézi Mednyánszky László 1900 körül készített nagyméretű remekműve, a Tavaszi táj. Ferenczy Károly Parkrészlet padokkal című nagybányai alkotása a M.I.É.N.K. második kiállításán, 1909-ben volt először látható a Nemzeti Szalonban. Egy szintén sokáig lappangó alkotás Vaszary Jánosnak a feleségét, Mimit ábrázoló, Merengő című képe. Márffy Ödön két alkotással is szerepel az aukción: a Csendélet gyümölcsökkel és a Gyümölcsárus fiú érett, nagyszerű művek.

 

Az aukción további kiváló alkotók, Csók István, Perlmutter Izsák, Gruber Béla, Batthyány Gyula kvalitásos festményeivel is találkozhatunk. A Barcsay-életmű most előkerült, Vihar című korai alkotása feltehetően azonos a Nemzeti Szalonban 1925-ben kiállított képpel. Nem hiányoznak a kínálatból a kortársművészet még élő, kiváló alkotói sem: Hencze Tamás, Gyémánt László, Földi Péter, Bukta Imre, Deim Pál, ef Zámbó István, Köves Éva művei. A BÁV fontos küldetésének tekinti, hogy az élő alkotók munkái jelen legyenek és megméretődjenek a hazai aukciós piacon.

bav_66_ekszer_kiemelt_6678_cmyk_400_03 

A közel 250 darabos ékszerválaszték gazdagsága és változatossága még a rendszeres aukciós látogatókat is meglepheti. A kínálat első részében a 30-40-es években készült, gyönyörűen megmunkált magyar ötvös ezüstékszerekkel találkozhatnak az érdeklődők. A férfivásárlók számára Doxa zsebóra, karláncos Montblanc, Longines, Omega karórák, art deco tisztilánc, briliánssal díszített kézelő és inggomb pár, aranygyűrűk gazdagítják a választékot.

 

A 19. század második felében készült ékszerek közül említésre méltók a természetes korallok pusztulása miatt mára igen keresett korallos ékszerek, nyakláncok, melltű és fülbevaló garnitúrák. A 20. század 50-60-70-es éveinek rendkívül változatos modern ékszerei mellett igen gazdag a szecessziós és az art deco-s ékszerválaszték is. A nyári ékszerek között közkedvelt a gyöngy, az aukción is nagy belőle a választék, külön kitűnnek a nagy déltengeri tahiti gyöngyök, köztük egy nagyméretű, 44 tahiti gyöngyszemből álló illusztris gyöngysor.

 bav_66_ekszer_kiemelt_6681_cmykjpg_400_04

Nagy értékű, gazdagon díszített ékszerek és órák uralják az ékszernap utolsó blokkját. A pazar briliánssal ékített szoliter gyűrű és a nagy brillel dekorált fülbevaló pár mellett kiemelkedő darab az a 14 karátos fehér arany anker láncra rögzített, áttört leveles-bimbós stílusú függő, melyet 99 kisebb-nagyobb, összesen 9,98 karátnyi briliáns díszít.

 

Figyelemre méltó az aukció bútorválasztéka. A 18. század 20-30-as éveiben alakult ki és vált közkedvelté az emeletes írószekreter, amely a komód, a kétajtós szekrényrátét és egy ferde írólapos középrész összeillesztéséből áll. Az aukciós kínálatból egy 18. századi magyar, gyönyörű diógyökér borítású emeletes írószekrényre és egy szintén 18. században készült, két oldalán intarzia képekkel díszített írószekreterre hívjuk fel a figyelmet. A jó állapotban lévő, rendkívül elegáns bútorok a barokk művészet szép darabjai. A Thék Endre által jelzett hálószoba garnitúra a kiegyezést követően létrehozott híres gyárban készült. A rendkívül míves, mahagóni borítású, paliszander intarziával és festett díszítéssel dekorált garnitúra a gyár minőségi munkáját dicséri. A 20. századi bútorművészet kínálatából a Nagy Lázár tervei alapján készült, festett magyaros mintákkal szépen dekorált, a magyar szecesszió stílusában készült szobaberendezés említésre méltó.

 

Az aukció gazdag polgári ezüstkínálatából kiemelkedik a magyar art deco ötvös anyag. Rendkívül dekoratív a Magyar Ötvösműhely kiváló munkája, a Wiener Werkstätte stílusában készült, nagyméretű asztalközép, és figyelemre méltó a szintén nagyméretű, három golyós talpon álló gyümölcskínáló, amely kolozsvári mesterek műve. Az ezüstválasztékban szép számmal találhatók a biedermeier,  a historizmus és a szecesszió,  stílusában, változatos technikával készített, gyönyörűen kidolgozott tálcák, cukor- és gyertyatartók, kínálók és más, a lakást díszítő mutatós tárgyak. Az antik ezüst anyag legrégebbi darabja a 17. században készült díszserleg, amely az elmúlt közel fél évszázadban egy gyűjtemény féltve őrzött darabjaként lappangott.

 bav_66_mutargy_kiemelt_zsolnay_400_02

A Zsolnay-tárgyak gyűjtőinek örömére rendkívül nagy és különlegesen szép kollekció állt össze. A mintegy 30 alkotás historizáló darabjai közül méretével és jellegzetes virágminta-kincsével kiemelkedik a feltehetően Sikorsky művészeti géniuszát dicsérő, áttört mintázatú váza. A szecessziós stílusban készült Zsolnay-kerámiák közül Apáti Abt Sándor munkásságának több darabjával ismerkedhetünk meg.  Lenyűgözően szép az általa szignált domborműves fajdkakasos falitál és az art deco bevésett vonaldíszes mintázatú kisváza. Az üvegművészetet a hat darab biedermeier emlékpohár mellett a francia szecessziós művészet nagy mestereinek munkái képviselik. A kínált kollekcióban megtalálhatók a nyugat-európai műtárgypiacon igen magas árat elérő Daum fivérek, EmileGallé, Lamartine munkái. A legnagyobb meglepetés azonban az aukciókon rendkívül ritkán előforduló Sovánka István finom ábrázatú üvegvázája.

 

A Művészeti Aukció május 19-20-21-én lesz a BÁV Aukciósházban /Budapest, Bécsi utca 1./ Az árverési anyag ugyanott megtekinthető május 9-17. között naponta 10-19 óráig hétvégén 10-18 óráig.

További információk és letölthető katalógus a www.bav.hu/aukcio oldalon.

 A 66. Művészeti Aukció egyik videója megtekinthető itt.

 

 

További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.