Részletes keresés

Kihívások és kilátások a művészeti piacon - Megjelent Deloitte és az ArtTactic új elemzése

A Deloitte november végén tette közzé nyolcadik Art&Finance jelentését, amelyet az ArtTactic adatelemző céggel közösen készített. A kétévente publikálásra kerülő kutatás 2023-as kiadásának célja továbbra is, hogy rávilágítson a művészet pénzügyi vonatkozásaira és ezek alakulására. Foglalkozik többek között a gyűjtők következő generációjával, a művészeti gyűjtemények vagyonkezelésben betöltött szerepével. Mindemellett a pozitív és negatív aspektusokat és időszakokat, az aktuális trendeket elemezve támpontokat biztosít az olvasók számára a művészetet, a kulturális és pénzügyi ökoszisztémát érintő témakörökben.

Az elemzés nyolc különböző részre tagolódik, többek között a globális művészeti piacról, a vagyonkezelésről, a hagyatéktervezésről, a művészeti befektetésekről és a művészet és technológia kapcsolatáról is olvashatunk.  A műtárgy.com két cikkben összegzi a kutatás fontosabb megállapításait.

Művészeti gyűjtemény a vagyonkezelésben

Az idén megkérdezett vagyonkezelők 89%-a - a gyűjtők és művészeti szakemberek mellett - úgy véli, hogy "a művészeti és gyűjteményi vagyonnak a vagyonkezelési kínálat részét kell képeznie".  A 2011-es Art & Finance felmérésben a válaszadók 65%-a nyilatkozott hasonlóan. A 24 százalékos növekedés magyarázható az ügyfelek új termékek és szolgáltatások iránti vágyával, a holisztikus vagyonkezelési kínálat felé való elmozdulással, a technológiai és szabályozási fejleményekkel, valamint a képzőművészeti alkotások pénzügyi jellemzőire irányuló figyelemmel.

A globális vagyon és a művészeti piac

2022-ben az úgynevezett UHNWI-k (ultra high net worth individuals – a legalább 30 millió dollár nettó vagyonnal rendelkező személyek) művészethez és gyűjteményi darabokhoz fűződő vagyona a becslések szerint 2,174 billió dollár volt. Az idei jelentés előrejelzése szerint ez a szám 2026-ra 2,861 billió dollárra is megnőhet.


Globális művészeti és gyűjteményi vagyon megoszlása 2022-2026
Forrás: 8th Deloitte Private and ArtTactic Art & Finance Report

A Top 100 művész aukciós eladásai az összes aukciós bevétel több mint háromnegyedét, 36,2 millió dollárt generáltak, ami a 2015 és 2023 első féléve közötti összes eladás 76%-át teszi ki (szemben a 2020-as 32%-kal). Ez szemlélteti, hogy a művészvilágban az említett kis csoport, mely alig teszi ki a teljes művészpopuláció 1%-át, mekkora jelentőséggel bírt az általános piaci hangulat és az aukciós eladások 2022-es alakulása szempontjából.

Ez rávilágít az elmúlt 10 év lassú növekedésére, melynek eredményeként csak néhány művész került be a szélesebb művészeti ökoszisztémába. Ha azt szeretnénk, hogy a művészeti piac tovább növekedjen és több forrást csoportosítson az alkotók támogatására, akkor elengedhetetlenül fontos megvizsgálni a művészeti piac jelenlegi, eredendően egyenlőtlen állapotát, és keresni azokat a lehetőségeket, amelyek révén a vagyont egyenletesebben lehetne elosztani.

Aukciós elemzés: a Sotheby's és a Christie's legeladottabb aukciós kategóriái és értékük 2000 és 2023 első féléve között (milliárd dollár)
Forrás: 8th Deloitte Private and ArtTactic Art & Finance Report

A fenti ábra a műtárgypiac felső kategóriájára összpontosít: 2022-ben a Christie's, a Sotheby's és a Phillips aukcióin értékesített impresszionista, modern, háború utáni és kortárs művészeti alkotások 87,4%-a 500 000 dollár feletti áron kelt el. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a drágább tételek mindössze 11,4%-át teszik ki az eladott műveknek. Az aukción értékesített műtárgyak többsége (88,6%) inkább az alacsonyabb árkategóriába sorolható és nagyrészt kívül esik ezen az elemzésen.  



Globális aukciós értékesítés: a privát értékesítés vs. aukciós értékesítés (milliárd dollár)
Forrás: 8th Deloitte Private and ArtTactic Art & Finance Report

Nehéz időszakokban általában észlelhető, hogy a magánértékesítések dinamikája ellentétes a nyilvános árverési piacon tapasztalható trendekkel. Az eladók gyakran tartózkodnak a nyilvános árverésektől, mivel aggodalmaik vannak afelől, hogy műtárgyaik nem találnak gazdára, így inkább alternatív utakat választanak az üzleteik lebonyolítására. Az Art Basel és az UBS Global Art Market 2023-as jelentése szerint a világjárvány hatására a nyilvános árveréseken történt eladások 2020-ban 29%-kal csökkentek, míg az aukciós házak magáneladásai meghaladták a 40%-os növekedést, ami az összes eladás 15%-át tette ki.

Az adatok azt mutatják, hogy a világjárvány okozta bizonytalanságok miatt a magánértékesítések aránya az értékesítésben kisebb lett (2021-ben 13%, 2022-ben pedig 12%). Ugyanakkor érdekes tendenciát mutat, hogy a magánértékesítések összértéke 2021-ben elérte a 4,1 milliárd USD-t, míg 2022-ben továbbra is jelentős, 3,8 milliárd dolláros értékű tranzakciókat generáltak. Ez azt sugallja, hogy bár a magánértékesítések aránya csökkent, azok értéke még mindig jelentős, és az eladók inkább ezt az utat választják egy bizonytalanabb időszakban.

Művészeti fedezetű hitelezés

A műtárgy fedezetű hitelezés piaca az elmúlt évtizedben fokozottan fejlődött: "Idén a piac méretét 29,2 és 34,1 milliárd dollár közé becsültük. Ez körülbelül 11%-kal magasabb, mint 2022-ben." – fogalmaz Anders Petterson, az ArtTactic ügyvezető igazgatója. A jelentés szerint 2023-ban akár 2,2 milliárd USD bevétel is származhat a művészeti fedezetű hitelek piacáról, Ázsia és Európa pedig stratégiai piacokká válhatnak.

A legutóbbi, 2021-es felmérés óta a művészeti fedezetű hitelek teljes piacának növekedése évente 10,3%-kal emelkedett. A növekedés azonban várhatóan 2023-ban 7,5%-ra lassul, 2024-ben pedig enyhén 8%-ra emelkedik. A becslések szerint 2023-ban a magángyűjtőknek nyújtott műtárgy fedezetű hitelek értéke 26,3 és 30,7 milliárd dollár között lesz, a műkereskedelmi szereplőknek (galériák és kereskedők) nyújtott hitel pedig 2,9 és 3,4 milliárd dollár közötti összeget tesz ki. A bizonytalanabb és változékonyabb gazdasági környezetben jelentkező likviditási igény támogathatja a művészeti fedezetű hitelek piacának növekedését a következő két évben.

Ázsia és Európa a művészeti fedezetű hitelezés stratégiai piacává válik. A művészeti fedezetű hitelezők 39%-a mondta, hogy Ázsia (és különösen Hongkong) stratégiai jelentőségű piac lesz a növekedés szempontjából a következő két évben, míg 2021-ben ez az arány 10% volt. 

A szigorodó gazdasági környezet várhatóan növeli majd az ilyen típusú finanszírozás iránti keresletet: A vagyonkezelők 63%-a úgy véli, hogy nőni fog azon esetek száma, amikor műtárgytulajdonosok felhasználják műgyűjteményeiket hitelfedezetként. A vagyonkezelők 46%-a szerint az ügyfelek ezen hiteleket arra fogják használni, hogy több műtárgyat szerezzenek be, kihasználva a gyengébb piac és az alacsonyabb árak adta előnyöket. A válaszadók 43%-a azt állította, hogy ügyfelei a művészeti fedezetű hiteleket más üzleti tevékenységek támogatására használnák, míg 41% azt mondta, hogy személyes projektekre és törekvésekre fordítanák.

Ez egybevág a felmérés azon eredményeivel, amelyeket a gyűjtők válaszoltak meg: 56%-uk használná a műtárgyakat hitelfedezetként, hogy további műtárgyakat vásároljon, és 54%-uk mondta, hogy a hiteleket más üzleti tevékenységekbe való befektetésre használná.

Művészet és befektetés

Az elemzés kitér arra is, hogy a művészetet gyakran befektetési lehetőségként reklámozzák többek között azért, mert a műtárgyak értéke nem mozog szinkronban a hagyományos pénzügyi eszközökkel, illetve mivel a művészeti piac teljesítménye viszonylag erős volt az olyan mérőszámokhoz viszonyítva, mint az S&P 500 (Standard and Poor's 500, az egyik leggyakrabban követett részvényindex).

"Az infláció növekedése és a magasabb kamatlábak ellenére a műtárgyak árai kevésbé zuhantak, mint más eszközosztályoknak a gazdasági recesszió időszakában, ami azt mutatja, hogy a műtárgy részben hatékony fedezeti eszközként szolgálhat, különösen a blue-chip, magas minőségű képzőművészeti kategóriában" - áll a kiadványban.

A művészet hosszú távú teljesítménye vegyes: az Artnet indexei szerint közép- és hosszú távon minden kategóriában szerény hozamokat mutatnak, és alulteljesítenek más hagyományos eszközosztályokkal, például részvényekkel, ingatlanokkal és arannyal szemben. A jelenlegi gazdasági környezetben az értékmegőrzés erősebb motiváció, mint a befektetések megtérülése: a gyűjtők (76%) és a művészeti szakemberek (73%) többsége a magasabb inflációt tekinti a művészet, mint befektetési kategória iránti fokozott érdeklődés kiváltó okának.

Az Artnet Index (képzőművészet, Top 100) alakulása az S&P 500 részvényindexhez, az arany indexhez és további mutatókhoz viszonyítva 2000-2024 között
Forrás: 8th Deloitte Private and ArtTactic Art & Finance Report

Azok a platformok, amelyek lehetővé teszik, hogy egy festményből részesedést vásároljunk, egy másik tényezőt jelentenek: a kutatás szerint a fiatalabb gyűjtők 50%-a érdeklődik a résztulajdonlás és befektetés iránt (az idősebb gyűjtőknek 14%-a nyilatkozott hasonlóan), szemben a 2021-es 43%-kal. Az elmúlt három évben számos új kezdeményezés jelent meg, azonban a gyűjtők 88%-a és a művészeti szakemberek 83%-a szerint a műtárgyvásárlás legnépszerűbb módja továbbra is a közvetlen vásárlás.

Úgy tűnik, hogy az NFT-piacon 2022-ben és 2023-ban bekövetkezett árzuhanás idén visszafogta az érdeklődést az ilyen típusú befektetések iránt. A vagyonkezelők mindössze 10%-a mondta azt, hogy az NFT olyan befektetési termék, amely érdekelné az ügyfeleit (a 2021-es 33%-hoz képest). Hasonló tendencia figyelhető meg a gyűjtők körében is, ahol 14% mondta, hogy érdekelné őket az NFT-kbe való befektetés (a 2021-es 25%-hoz képest), és a művészeti szakemberek 14%-a mondta ugyanezt (a 2021-es 44%-hoz képest).

Művészet és technológia

A vagyonkezelők 76%-a, a művészeti szakemberek 82%-a és a műgyűjtők 70%-a egyetért abban, hogy a művészeti piacnak modernizálnia kell üzleti gyakorlatát. E tekintetben a megkérdezett felek mintegy 80%-a jelezte, hogy a technológia katalizátor lehet a műtárgypiac nagyobb átláthatóságának megteremtésében.

A technológia közelebb hozza egymáshoz a művészeti és a pénzügyi ágazatot. A művészet és a technológia metszéspontjában tapasztalható fejlődés egy új korszak kezdetét feltételezi.

Az átláthatóság növelése az egyik legfontosabb kihívás, amelyet figyelembe kell venni a művészetnek a vagyonkezelési szolgáltatási kínálatba való beépítésekor. Nyomon követés: a vagyonkezelők 82%-a, a művészeti szakemberek 88%-a és a műgyűjtők 82%-a úgy véli, hogy a technológia (pl. blokklánc) javítani fogja a műtárgyak és gyűjtemények származásának nyomon követését és nyomon követhetőségét.

A hitelességgel kapcsolatos aggályokat a technológia fejlesztésével lehet kezelni: a vagyonkezelők 70%-a, a művészeti szakemberek 81%-a és a műgyűjtők 80%-a úgy véli, hogy a technológia (pl. a mesterséges intelligencia és a DNS-technológia) segíteni fog a műtárgyakkal és gyűjteményekkel kapcsolatos hitelességi problémák kezelésében. A blokklánc technológia egyre nagyobb teret nyer a művészeti érdekeltek körében: az NFT-piac felemelkedését és bukását követően az elmúlt 12 hónapban a blokklánc-technológia egyre szélesebb körű alkalmazását láthattuk a fizetés, a jogdíjak, a KYC és a pénzmosás elleni ellenőrzés, valamint a fizikai műtárgyak származására és tulajdonjogára vonatkozó információk tárolására szolgáló infrastrukturális eszközként. A fiatal gyűjtők 80%-a hisz a blokkláncban (mint a műtárgyak és gyűjtemények eszköznyilvántartásában), további 79% pedig a műtárgyazonosítási technológiák körüli gyors fejlődésben látja a mai műtárgypiac számos jelenlegi hiányosságát orvosoló eszközt.

A teljes Art & Finance kiadvány itt érhető el.

Források: 8th Deloitte Private and ArtTactic Art & Finance Report, Delano, Barron’s

Címlapkép: A nyolcadik Deloitte Private and ArtTactic Art & Finance jelentés borítójának részlete

Címlapkép forrása: 8th Deloitte Private and ArtTactic Art & Finance Report


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.