Részletes keresés

Kik a legdrágább magyar művészek az aukciós piacon?

A műtárgy.com 2017-ben adta ki először A magyar aukciós piac című kiadványát, amely nemzetközi adatbázisok és a hazai aukciósházaktól kapott adatok alapján mutatta be, hogy hogyan szerepeltek az elmúlt években a magyar művészek az itthoni, illetve a külföldi árveréseken. 

Most az azóta eltelt időszak adataival is kibővítették és átdolgozták a kiadványt, amely ezúttal A magyar művészek aukciós piaca címmel jelenik meg, és először a november 12-i Műtárgybefektetési Konferencián lesz hozzáférhető. A kiadvány újdonsága a korábbi füzetben nem szerepelt Top20 magyar fotográfus aukciós eredményeinek rangsora.

A kiadvány az alábbi adatsorokat tartalmazza:

  • TOP50 legdrágább nem élő magyar művész rangsora 2008–2018 és 2019 első félévére vonatkozóan
  • TOP20 legdrágább élő magyar művész rangsora 2008–2018, illetve TOP10 2019 első félévére vonatkozóan
  • TOP20 legdrágább magyar fotográfus rangsora
  • TOP10 legdrágább magyar nőművész rangsora
  • TOP100 legdrágább hazai és nemzetközi aukción eladott magyar műalkotás
  • TOP100 legdrágább hazai aukción eladott magyar műalkotás

Az idei konferencián a hangsúly a műtárgypiacra belépő új szereplőkön lesz. Időszerű ezzel a kérdéskörrel foglalkoznunk, hiszen az utóbbi években generációváltás zajlik mind a műkereskedői, mind pedig a gyűjtői oldalon. Az új gyűjtők megszólítása, motivációjuk megértése kifejezetten fontos feladat. Ráadásul nemcsak a szereplők esetében vagyunk tanúi változásoknak, de mindannyian tapasztaljuk, hogy a digitalizáció és a különböző social media platformok jelenléte is egyre hangsúlyosabb az életünkben. Így van ez a műtárgykereskedelemben is.

A piac sajátossága, hogy folyamatosan átalakulóban van: az új, potenciális vásárlók mellett új alkotókat is keres. A kortárs művészet napról napra több gyűjtőt tud megszólítani, hiszen a művek megszerzésében a szépséggel való találkozáson túl a befektetés izgalma, adott esetben a művésszel való személyes kapcsolat is vonzó lehet. A konferencia sajátossága, hogy azon művészek, kereskedők, műgyűjtők, művészeti szakírók és múzeumi szakemberek egyaránt szóhoz jutnak, így a hallgatóság első kézből kap átfogó képet a műkereskedelmi szcéna működéséről.

A nyitóelődadáson Martos Gábor műkereskedelmi szakíró a mai nemzetközi és hazai aukciós sztártételek világába vezeti be a hallgatóságot.

Az ezt követő, Generációváltás a műtárgypiacon címet viselő kerekasztal-beszélgetés résztvevői (Kelen Anna művészettörténész – Virág Judit Galéria, Kieselbach Ákos művészettörténész – Kieselbach Galéria, Kováts Dávid tulajdonos – Dobossy Aukciósház és Nagyházi Lőrinc tulajdonos – Nagyházi Galéria) maguk is második generációs műkereskedők, akik mindennapi tevékenységükkel alakítják a műtárgypiacot. A beszélgetést Serfőző Kriszta kulturális szervező vezeti.

Kollmann Szilvia, a műtárgy.com alapítója és ügyvezetője a műtárgypiaci adatok megismerésének fontosságáról tart előadást. Az aukciós leütési árak megismerése elengedhetetlen a tudatos műtárgyvásárlók számára. Ebben segít a műtárgy.com által gondozott, ötvenezer leütési árból álló adatbázis legfontosabb kivonatát nyújtó A magyar művészek aukciós piaca című kiadvány és ennek bemutatása.

A második kerekasztal beszélgetést Emőd Péter művészeti újságíró, műtárgypiaci szakértő vezeti, a téma a festményeken túli műtárgypiac lesz. Szobrok, porcelánok, órák, ékszerek, régi iratok, bélyegek és érmék gyűjtői és műkereskedői vallanak az általuk választott terület szépségeiről és nehézségeiről. A beszélgetés résztvevői Barabás Lajos műgyűjtő, pénzügyi tanácsadó, dr. Csonka Krisztián, a Darabanth Aukciósház irodavezetője, dr. Mádi László közgazdász, főiskolai tanár és Szongoth Gergely óra-, ékszer- és drágakőszakértő becsüs (BÁV Rubin Ékszerbolt).

Ezt követően Rudolf Anica, az Új Művészet vezető szerkesztője mutatja be Konok Tamás festőművész önéletrajzírását: Emlékkövek. Fejezetek egy önéletrajzból. Az ebédszünetben lehetőség nyílik a könyv dedikáltatására is.

A délutáni programban Ébli Gábor esztéta, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) oktatója konkrét példákon keresztül a kortárs műgyűjtés stratégiáiba, motivációiba avatja be az érdeklődőket.

A harmadik, Spengler Katalin műgyűjtő által vezetett kerekasztal-beszélgetésen a műtárgykereskedelem különböző szereplői beszélnek az együttműködésről, az alkotó, a galéria és a múzeum, illetve a gyűjtő kapcsolat- és érdekrendszereiről. A beszélgetés résztvevői Szipőcs Krisztina művészettörténész, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum szakmai igazgatóhelyettese, László Géza ügyvezető igazgató (Netvestor Kft.), Ongjerth Dániel igazgató (Inda Galéria), valamint Szűcs Attila festőművész.

A konferencián bemutatott A magyar művészek aukciós piaca című kiadvány rangsorait és

rövidített elemzéseit a konferenciát követően küldjük meg a sajtó képviselőinek.

Műtárgybefektetési Konferencia2019. november 12.

MÜPA, AuditoriumA Műtárgybefektetési Konferencia weboldala: https://www.mutargykonferencia.hu/

Teljes program: https://www.mutargykonferencia.hu/program2019

Jegyvásárlás: https://www.mutargykonferencia.hu/jegyvasarlas

A Műtárgybefektetési Konferencia hivatalos facebook eseménye:

https://www.facebook.com/events/393715071310895/


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.