Részletes keresés

Klasszikus, de kortárs: így néz ki egy jó befektetés

A műtárgy.com legfrissebb ajánlójában olyan, mára már klasszikussá váló modern és kortárs művészeti alkotásokat mutat be, melyek egyszerre szolgálhatnak jó befektetésként és egy modern otthon díszeként is. A művekre az ősszel induló aukciós szezon első felében lehet licitálni.

Az, hogy a modern művészet jó befektetés lehet, globális szinten már régóta nem kérdéses, és nem véletlen, hogy már régóta 20. századi műtárgyak döntik meg az aukciós rekordokat. Természetesen a modern művészet műtárgypiaci diadalmenetéhez az is hozzájárul, hogy a régi nagymesterek legfontosabb művei az aukciós piacon kívül, a múzeumok falán függnek. Mindennek ellenére a 20. század második felének sok nagyszerű művésze a hazai aukciós piacon még nem érték el azt a megbecsültséget, melyet nemzetközi kortársaik, Rothko, Pollock és Warhol már igen. A mostani ajánlónkban olyan 20. századi modern alkotásokat mutatunk be, melyek alkotói gyakorlatilag kortársaink, azonban mára már klasszikus művészeti rangra is emelkedtek, így ezek előtt a műtárgyak előtt is nagy jövő áll.

Korniss Dezső már a 20. század eleji magyar avantgárd művészetének is aktív figurája volt, és az 1980-as években még megélhette az újrafelfedezését is. Ez a képe, a Miska-kancsó népművészeti motívumának játékos átértelmezése pedig jól mutatja, hogy miért válhatott Korniss olyan közkedvelt, az absztrakció határán egyensúlyozó művésszé.

Klasszikus, de kortárs: így néz ki egy jó befektetés


Korniss Dezső: Miska, 1954/1980, szitanyomat, papír, 60*39 cm
Kikiáltási ár: 60.000 Ft


Kassák Lajos Kornissnál egy korábbi avantgárd generációt képvisel, aki a radikális absztrakcióba hajló geometrikus munkáival forradalmasította a 20. század eleji magyar képzőművészetet.

Klasszikus, de kortárs: így néz ki egy jó befektetés


Kassák Lajos: Kompozíció, szitanyomat, papír, nyomtatott szignó, 63*48 cm
Kikiáltási ár: 120.000 Ft


Az odesszai születésű Michel Andreenko nagyjából Kassákkal tartozott egy generációba, de egészen 1982-ig élt. Ez az 1925-ös képe a korszak több stílustendenciájának, a futurizmusnak, a kubizmusnak és a szürrealizmusnak, sőt talán még Paul Kleenek az ezekben az években festett halas képeinek a hatását is hordozza.

Klasszikus, de kortárs: így néz ki egy jó befektetés


Michel Andreenko: Halak, 1925, ceruza, akvarell, papír, 23*18 cm
Kikiáltási ár: 220.000 Ft


Kornisshoz hasonlóan ef. Zámbó István is Szentendréhez kötődik, és ez a képe annak a szentendrei városrésznek, Szamárhegynek a nevét hordozza, ahogy maga a művész is él.

Klasszikus, de kortárs: így néz ki egy jó befektetés


ef. Zámbó István: Szamárhegy szimbólumokkal, 2003, szitanyomat, papír, 47,5*33 cm
Kikiáltási ár: 95.000 Ft


A szentendrei művészet nagy hagyományát építette az idén elhunyt Deim Pál is, akinek ez a Kőműves Kelemenné tragikus sorsát absztrakt és op-artos elemekkel feldolgozó nyomata szerepel a mostani válogatásunkban.

Klasszikus, de kortárs: így néz ki egy jó befektetés


Deim Pál: Kőműves Kelemenné, 1983, szitanyomat, papír, 73*52 cm
Kikiáltási ár: 120.000 Ft


Tóth Menyhértnek a részben naiv, részben kozmikus, a természeti és mitológiai témákat gyakran használó művészetéről talán épp a különlegessége miatt esik ritkábban szó, pedig ennek a medveszerű-lényt ábrázoló szitanyomatának is megkérdőjelezhetetlen a kvalitása.

Klasszikus, de kortárs: így néz ki egy jó befektetés


Tóth Menyhért: Kompozíció, 1975-76., szita, 39/100, 45*59 cm
Kikiáltási ár: 15.000 Ft



Ha vannak megkérdőjelezhetetlenül klasszikus kortárs művészek, akkor a hetven éve született Robert Mapplethorpe biztosan az. Mapplethorpe, akinek négy éve a Ludwig Múzeumban is volt kiállítása, nagy gondossággal használta a klasszikus művészet motívumait és megoldásait, és ezeket állította a megdöbbentés szolgálatába. Ezen a képén például azt a fegyvermániás William S. Burroughs írót ábrázolja cowboy-hősként, aki pedig korábban, véletlenül még a saját feleségét is agyonlőtte.

Klasszikus, de kortárs: így néz ki egy jó befektetés


Robert Mapplethorpe: William S. Burroughs portréja. Kiadó: Radar Publikationen gyűrött, zselatinos ezüst nagyítás, (kiadói pecséttel), 25*20 cm
Kikiáltási ár: 280.000 Ft


szerző: Nagy Kristóf, műtárgy.com
...
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.