Részletes keresés

Kortárs hetek a hazai aukciós piacon

Folytatódni látszik a tavalyi lendület: idén is a II. világháború utáni és kortárs művek alkothatják az aukciós műtárgypiac legdinamikusabban fejlődő szektorát, véli a műtárgy.com.

Nem lett igazuk azoknak, akik aggódtak, hogy miután tavaly minden korábbinál nagyobb számban kerültek kalapács alá kiemelkedő kvalitású, 1945 után született művek, idén komoly „beszerzési gondokkal” küzdenek majd az aukciósházak.  A küszöbön álló árverések kínálata rácáfol erre a félelemre; az elmúlt években ugrásszerűen megemelkedett árszint – és a gyűjtői körökben zajló generációváltás – újabb és újabb jelentős munkákat „csalogat ki” a piacra. Néhány éve még egy 20-30 millió forintos ár is szinte elképzelhetetlennek tűnt a hazai kortárs piacon, tavaly pedig Keserü Ilona Sírkövek című munkája már a 100 milliós küszöböt is átlépte és ennek köszönhetően először fordult elő, hogy élő és munkásságával Magyarországhoz kötődő művész festménye bekerült az év tíz, legmagasabb áron értékesített műalkotása közé. A jelentős áremelkedés nemcsak az egyedi munkákra volt jellemző; megtöbbszöröződött a sokszorosított grafikák ára is, a hétszámjegyű leütések ma már itt sem jelentenek szenzációt.

Kép1
Korniss Dezső Rab Ráby (a) Kapu-ban, Kulcslyuk és A Nő, a Hold és az Öregisten című festményei egy tételben, 40-65 millió forintos becsértékkel szerepelnek a Kieselbach Galéria árverésén. Forrás: Kieselbach Galéria

Miközben kortárs művek korábban is megjelentek már az aukciós piacon, sőt, néhány ház külön kortárs árveréseket is szervezett, az igazi fordulatot a legnagyobb házak intenzív bekapcsolódása jelentette: a Virág Judit Galéria már 2019 óta rendszeresen tart második világháború utáni és kortárs árveréseket és tavaly a Kieselbach Galéria is felvette a kesztyűt. A pozitív tapasztalatok mindkét házat arra ösztönzik, hogy maradjanak meg ezen az úton. A következő napokban szinte egyidejűleg lépnek színre, ami a gyűjtők számára érdekes összehasonlítási lehetőséget kínál és persze komoly fejtörést is okoz, hogy milyen taktikával igyekezzenek sikerrel gyarapítani gyűjteményüket. Ami az anyagot tanulmányozva jól látszik: főként ugyanazok a művészek kerülhetnek majd az árverési tudósítások szalagcímeibe, akik tavaly is a piac meghatározó szereplői voltak. A két háznál együtt Fajó Jánostól 11, Hencze Tamástól 10, Nádler Istvántól 9, Keserü Ilonától és Lakner Lászlótól 7-7, Bak Imrétől és Konok Tamástól 6-6 alkotásra lehet licitálni; a legkeresettebb művészek közül egyedül Maurer Dóra munkáiból szűkös a választék. A művek egy része olyan neves gyűjtők kollekcióiból származik, mint Rácz István, Kolozsváry Ernő, vagy Nudelman László.

Kép2
Vajda Lajos: Gyertyás lány című 1936-os festménye 65-85 millió forintos becsértékkel szerepel a Kieselbach Galéria árverésén. Forrás: Kieselbach Galéria

A Kieselbach Galéria április 21-én árverez; s a tételek között 65-85 millió forintos becsértékkel egy 1945 előtti „előfutár főmű”, Vajda Lajos Gyertyás lánya is szerepel, amit Kieselbach Tamás a katalógushoz írott előszavában azzal indokol, hogy Vajda életműve 1945 után termékenyítette meg igazán a kortárs magyar művészetet. Egy tételben, 40-65 milliós becsértékkel kerül kalapács alá Korniss Dezső három kis méretű, 1948-as festménye, melyek a művész második szentendrei korszakának jellegzetes konstruktív-szürrealista stílusjegyeit viselik. Keserü Ilonától egyik legszebb tányéros kompozíciójára lehet licitálni, mely akkor született, amikor a művész 2000 után újra elővette ezt a kedvelt témáját a 60-as évekből – a 2011-es Tányéros-Reinkarnációért a galéria 50-70 millió forintot vár. Bak Imrétől a téri elemekkel szellemesen játszó 1997-es Bruegel-átiratot említjük, ami a galéria várakozása szerint 15-20 millió forintért kelhet el. A bevezető felsorolásban szereplő művészek mellett kiemelkedő kvalitású művek reprezentálják többek között Földi Péter (Ősz, 8,5-12 millió Ft), Harasztÿ István (Színtérítő, 7,5-9,5 millió Ft), Korga György (Budapest, 1962, 14-18 millió Ft) és Siskov Ludmil (Robot Human, 13-17 millió Ft) munkásságát. „Életmű-rekord gyanús” Swierkiewicz Róbert 1984-es első bemutatása után gyorsan legendássá vált festménye, a Meteorológiai jelentés, ami 30-46 millió forintos taksát kapott.

A Virág Judit Galériánál olyan tekintélyes méretű anyag gyűlt össze, hogy árverésüket kétnaposra tervezik: április 23-án főként a nagyobb, egyedi munkák, míg 25-én a papíralapú alkotások és a sokszorosított grafikák kerülnek kalapács alá; a két napon összesen 238 tétel keres új tulajdonost.

Kép3
Hantai Simon cím nélküli 1958-as olajképe 60-80 millió forintos taksával szerepel a Virág Judit Galéria árverésén. Forrás: Virág Judit Galéria

Az árverés vezető tételének Hantai Simon 1958-as, cím nélküli olajképe ígérkezik, amelyért 60-80 millió forintot várnak. Fajó Jánostól az egyik első olyan festmény kerül kalapács alá (Piskóták III.), melyen a címben szereplő, ikonikussá vált motívumát használja, de ugyanez a motívum jelenik meg egy kisplasztikáján is. A két munka becsértéke 16-24, illetve 4-6 millió forint. Nádler István művei közül a 12-18 millióra taksált Feketebács IV. emelkedik ki, míg Lakner Lászlótól szürnaturalista korszakának egy ritka darabja, az 1963-64 körül festett, 15-20 millió forintos taksát kapott Csendélet. Keserü Ilona 18-25 millió forintra becsült, Felszálló hangzat című 2014-es képén vízszintes színsávok adnak hátteret a felfelé haladó két színfolt-csoportnak, amelyek − a mű címéből kiindulva − zenei akkordokként is értelmezhetők. Kassák Lajostól egy kései, 1960-as, zsúfolt színvilágú absztrakt kompozícióra lehet licitálni, melyet keletkezésének évében a legendás párizsi Denis René Galériában láthatott először a nagyközönség. Az olajkép a galéria várakozása szerint 36-48 millió forintért cserélhet gazdát.

Kép4
Lakner László: Csendélet című festménye (1963-64) 15-20 millió forintos becsértékkel indul a Virág Judit Galéria árverésén. Forrás: Virág Judit Galéria

A Virág Judit és a Kieselbach Galéria aukciói mellett figyelmet érdemel egy, már jelenleg is zajló, május 4-én záruló online árverés, mely egyszerre kortárs, tematikus és nemzetközi: a Saxon Art Gallery profiljának megfelelően geometrikus munkákat kínál, főként a geometrikus absztrakció és az avantgardizmus hagyományait folytató játékos, dinamikus irányzat, a MADI alkotóinak műhelyéből. A kínálatban két mű a MADI mozgalom alapítóját, az uruguayi-i Carmelo Arden Quint képviseli; egy 1970-80-as nyomat 1,1 millió, míg a művész halálának évében, 2010-ben született akrilkép 3,8 millió forintos árról indul. Carmelo Arden Quin neve felbukkan egy 2010-es Fajó János-kollázs címében is, mely tisztelgés az elhunyt nagynevű pályatárs előtt és 2,5 millió forintos kezdőárat kapott. A sokszínű anyagban festmények és grafikák mellett számos plasztikára is lehet licitálni, a kezdő árak néhány tízezer és – kevés kivételtől eltekintve – egymillió forint között mozognak. A nemzetközi dimenziót európai, illetve az ebben a műfajban nagyon erős latin-amerikai művészek képviselik. A magyar alkotók közül Bálványos Leventét, Haász Istvánt, Harasztÿ Istvánt, Botos Pétert, Bányász Évát, Matzon Ákost és Saxon Szász Jánost emeljük ki.

Fajó János: Hommage á Carmelo Arden Quin című 2010-es munkájára 2,5 millió forintról indul a licit a Saxon Art Gallery árverésén. Forrás: Saxon Art Gallery

„Abszolút kortárs” az az április 21-i jótékonysági árverés is, melyet a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Török Köztársaság Budapesti Nagykövetsége és a Yunus Emre Budapesti Török Kulturális Központ a török földrengés áldozatainak megsegítésére szervez. Az aukción 50 oktató – többek között Kőnig Frigyes, Sallai Géza, Szurcsik József, Ötvös Zoltán, Kósa János, Felsmann Tamás és Erős István – művei mellett 78 hallgatói munka is szerepel; a kikiáltási árak 5 ezer és 600 ezer forint között váltakoznak.

Címlapkép: Keserü Ilona: Közelítés emléke, 2000. Címlapkép forrása: Virág Judit Galéria


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.