Részletes keresés

Kossuth és Széchenyi eredeti levelei kalapács alatt

A különleges levelek gyűjtése a műgyűjtés egyik izgalmas formája, és a műtárgy.com eheti ajánlója ebbe az izgalmas irányzatba nyújt betekintést Zrínyi Ilona, Kossuth, Klapka és Széchenyi leveleivel.

Az emberek már évszázadok, évezredek óta leveleznek, de ezeknek a levelezéseknek a műgyűjtők jellemzően azt a részét értékelik, melyeket híres emberek írtak vagy kaptak, avagy esetleg egy híres ember írta egy másiknak. Természetesen egy levél értékét nem csak a küldője és címzettje, hanem a levél tartalma is meghatározza. A valaha volt legdrágább, aukción eladott levél például nem is olyan régi, 1953-ban íródott, és az írója, a biológus Francis Crick sem lehet ismerős mindenki számára. Azonban a levél különlegessége, hogy abban Crick elmagyarázza a 12 éves fiának az általa frissen felfedezett DNS molekula működését, és így már érthető is, hogy miért ért 5,3 millió dollárt (jutalékokkal együtt 6 millió dollárt) a levél a Christie's 2013-as aukcióján.

Az alábbiakban olyan magyar érdekeltségű történelmi levélkülönlegességeket mutatunk be, melyek hamarosan licitálhatóak is lesznek a hazai aukciókon.

1. Ebben a magyarul írt levelében Zrínyi Ilona óvatosságra inti Podhorány Andrást a Makovicza várában lévőkkel való levelezésben, illetve sürgeti, hogy egy kockázatos utazástól el ne maradjon.

Kossuth és Széchenyi eredeti levelei kalapács alatt

Zrínyi Ilona (1643-1703) magyar nyelvű, saját kézzel, magyarul aláírt levele. Podhorány Andrásnak, 1680. Kikiáltási ár: 300.000 Ft

2. Ebben az 1870-es, egyoldalas levélben, melynek még a borítékja is megmaradt, Kossuth Lajos Torinóból arról ír Somssich Pálnak, a képviselőház elnökének, hogy hiába választották Bács megyében képviselővé, ő nem fogadja el a pozíciót.

Kossuth és Széchenyi eredeti levelei kalapács alatt

Kossuth Lajos (1802-1894) levele Somssich Pál (1811-1888) a képviselőház elnökének, 1870. Kikiáltási ár: 200.000 Ft.

3. Ez a három oldalas levél ugyanabban az évben és ugyanarról a kérdésről született, mint az előbbi, de sokkal személyesebb hangvételű. Kossuth az ismeretlen címzettnek azt részletezi benne, hogy "alig van ember Hazánkban, a ki ne tudná, miként én, - akármi is történjék velem - csak mint a függetlenségért küzdő, vagy az Osztrák Kapocsból kibontakozott Magyarország szabad polgára mehetek haza".

Kossuth és Széchenyi eredeti levelei kalapács alatt

Kossuth Lajos (1802-1894) levele ismeretlennek. Szenvedélyes hangú saját kézzel írt levél nagyon érdekes tartalommal, 1870. Kikiáltási ár: 300.000 Ft

4. Széchenyi 1848 augusztusában írta ezt a levelet, mely levélpapírjának fejlécében a Lánchíd acélmetszetű képe látható.

Kossuth és Széchenyi eredeti levelei kalapács alatt

gróf Széchenyi István (1791-1860) pesti keltezésű, saját kézzel írt levele. Lieber Schenk megszólítással, 1848. Kikiáltási ár: 300.000 Ft.

5. Ugyancsak 1870-es, és ugyancsak az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc egyik kulcsfigurája, Klapka György írta ezt a német nyelvű levelet 1870-ben.

Kossuth és Széchenyi eredeti levelei kalapács alatt

Klapka György (1820-1892) 1848-1849-es honvédtábornok kézzel írt német nyelvű levele azonosítatlan címzett részére különféle aktuális személyes ügyekben, 1870. Kikiáltási ár: 150.000 Ft.

6. Ebben, az 1916. májusi Ferenc József által aláírt levélben az uralkodó Jankovich Bélát a budai várplébánia udvari plébánia rangra emeléséről értesíti és egyben a budapesti udvari és várplébánost a Szent Jobb őrévé és később apátjává teszi.

Kossuth és Széchenyi eredeti levelei kalapács alatt

Ferenc József saját kezűleg aláírt levele Jankovich Béla (1865-1939) vallás- közoktatásügyi miniszternek, 1916. Kikiáltási ár: 40.000 Ft.

7. Ez a gyűjtemény Munkácsi Bélának, az MTA tagjának számos levelet is tartalmazó hagyatékát őrzi.

Kossuth és Széchenyi eredeti levelei kalapács alatt

Munkácsi Bernát (1860-1937) nyelvész, finnugrista, turkológus, orientalista, néprajztudós, MTA tag hagyatéka. Kikiáltási ár: 80.000 Ft.


Szerző: műtárgy.com...
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Sorra nyitnak újra az európai múzeumok – szigorú korlátozások mellett

Sorra nyitnak újra az európai múzeumok – szigorú korlátozások mellett

2020-06-05

A járvány csillapodásával lassan világszerte újraindul az élet számos területen, így a kulturális szférában is. Az online működésre kényszerűségből átállt múzeumok is kezdik megnyitni a kapuikat, természetesen szigorú óvintézkedések mellett. Bár az online kiállítások és tárlatvezetések is sok örömöt okoztak a karantén idején, azért nyilvánvalóan nem helyettesíthetik a valódi kiállításlátogatás élményét.

A világ 10 legdrágább gyémántja

A világ 10 legdrágább gyémántja

2020-05-30

A gyémántékszerek töretlen népszerűségnek örvendenek. A gyémánt státusszimbólum, az erő, a hűség és a jómód jele is egyben. Egyike a legritkább köveknek, amely évmilliárdok alatt, különböző környezeti hatások miatt vált a legkeményebb természetes anyaggá. Amennyiben a súly, a tisztaság, a szín és a csiszolás tökéletes harmóniája áll fenn, egy-egy gyémánt több millió dollárért talál gazdát az aukciókon. A Barneby’s összegyűjtötte a világ legdrágábban elárverezett gyémántkölteményeit, mutatjuk a listát!

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.