Részletes keresés

Kossuth és Széchenyi eredeti levelei kalapács alatt

A különleges levelek gyűjtése a műgyűjtés egyik izgalmas formája, és a műtárgy.com eheti ajánlója ebbe az izgalmas irányzatba nyújt betekintést Zrínyi Ilona, Kossuth, Klapka és Széchenyi leveleivel.

Az emberek már évszázadok, évezredek óta leveleznek, de ezeknek a levelezéseknek a műgyűjtők jellemzően azt a részét értékelik, melyeket híres emberek írtak vagy kaptak, avagy esetleg egy híres ember írta egy másiknak. Természetesen egy levél értékét nem csak a küldője és címzettje, hanem a levél tartalma is meghatározza. A valaha volt legdrágább, aukción eladott levél például nem is olyan régi, 1953-ban íródott, és az írója, a biológus Francis Crick sem lehet ismerős mindenki számára. Azonban a levél különlegessége, hogy abban Crick elmagyarázza a 12 éves fiának az általa frissen felfedezett DNS molekula működését, és így már érthető is, hogy miért ért 5,3 millió dollárt (jutalékokkal együtt 6 millió dollárt) a levél a Christie's 2013-as aukcióján.

Az alábbiakban olyan magyar érdekeltségű történelmi levélkülönlegességeket mutatunk be, melyek hamarosan licitálhatóak is lesznek a hazai aukciókon.

1. Ebben a magyarul írt levelében Zrínyi Ilona óvatosságra inti Podhorány Andrást a Makovicza várában lévőkkel való levelezésben, illetve sürgeti, hogy egy kockázatos utazástól el ne maradjon.

Kossuth és Széchenyi eredeti levelei kalapács alatt

Zrínyi Ilona (1643-1703) magyar nyelvű, saját kézzel, magyarul aláírt levele. Podhorány Andrásnak, 1680. Kikiáltási ár: 300.000 Ft

2. Ebben az 1870-es, egyoldalas levélben, melynek még a borítékja is megmaradt, Kossuth Lajos Torinóból arról ír Somssich Pálnak, a képviselőház elnökének, hogy hiába választották Bács megyében képviselővé, ő nem fogadja el a pozíciót.

Kossuth és Széchenyi eredeti levelei kalapács alatt

Kossuth Lajos (1802-1894) levele Somssich Pál (1811-1888) a képviselőház elnökének, 1870. Kikiáltási ár: 200.000 Ft.

3. Ez a három oldalas levél ugyanabban az évben és ugyanarról a kérdésről született, mint az előbbi, de sokkal személyesebb hangvételű. Kossuth az ismeretlen címzettnek azt részletezi benne, hogy "alig van ember Hazánkban, a ki ne tudná, miként én, - akármi is történjék velem - csak mint a függetlenségért küzdő, vagy az Osztrák Kapocsból kibontakozott Magyarország szabad polgára mehetek haza".

Kossuth és Széchenyi eredeti levelei kalapács alatt

Kossuth Lajos (1802-1894) levele ismeretlennek. Szenvedélyes hangú saját kézzel írt levél nagyon érdekes tartalommal, 1870. Kikiáltási ár: 300.000 Ft

4. Széchenyi 1848 augusztusában írta ezt a levelet, mely levélpapírjának fejlécében a Lánchíd acélmetszetű képe látható.

Kossuth és Széchenyi eredeti levelei kalapács alatt

gróf Széchenyi István (1791-1860) pesti keltezésű, saját kézzel írt levele. Lieber Schenk megszólítással, 1848. Kikiáltási ár: 300.000 Ft.

5. Ugyancsak 1870-es, és ugyancsak az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc egyik kulcsfigurája, Klapka György írta ezt a német nyelvű levelet 1870-ben.

Kossuth és Széchenyi eredeti levelei kalapács alatt

Klapka György (1820-1892) 1848-1849-es honvédtábornok kézzel írt német nyelvű levele azonosítatlan címzett részére különféle aktuális személyes ügyekben, 1870. Kikiáltási ár: 150.000 Ft.

6. Ebben, az 1916. májusi Ferenc József által aláírt levélben az uralkodó Jankovich Bélát a budai várplébánia udvari plébánia rangra emeléséről értesíti és egyben a budapesti udvari és várplébánost a Szent Jobb őrévé és később apátjává teszi.

Kossuth és Széchenyi eredeti levelei kalapács alatt

Ferenc József saját kezűleg aláírt levele Jankovich Béla (1865-1939) vallás- közoktatásügyi miniszternek, 1916. Kikiáltási ár: 40.000 Ft.

7. Ez a gyűjtemény Munkácsi Bélának, az MTA tagjának számos levelet is tartalmazó hagyatékát őrzi.

Kossuth és Széchenyi eredeti levelei kalapács alatt

Munkácsi Bernát (1860-1937) nyelvész, finnugrista, turkológus, orientalista, néprajztudós, MTA tag hagyatéka. Kikiáltási ár: 80.000 Ft.


Szerző: műtárgy.com...
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Castello di Rivoli – Collezione Cerruti, Torino.  A magányos könyvkötő villája

Castello di Rivoli – Collezione Cerruti, Torino. A magányos könyvkötő villája

2019-12-07

Arra a kérdésre, hogy mi jut eszébe a Cerruti névről, az emberek többsége azt válaszolná, hogy egy kozmetikai márka, amelyet Nino Cerruti tett naggyá fél évszázaddal ezelőtt. Most eljött az ideje annak, hogy a műgyűjtők szűk körén túl a szélesebb közvélemény is megismerkedjen egy másik Cerrutival, nevezetesen a műgyűjtő Francesco Federico Cerrutival.

Finisben az aukciós évad

Finisben az aukciós évad

2019-12-06

Bár már nagyon közel az év vége, még mindig számos aukció várja a műgyűjtőket, a befektetőket és az értékes karácsonyi ajándékokat keresőket – derül ki a műtárgy.com összefoglalójának második, a december 9-e ut

300 karátnyi briliáns és kortárs alkotások a BÁV Karácsonyi aukcióján

300 karátnyi briliáns és kortárs alkotások a BÁV Karácsonyi aukcióján

2019-12-05

Történetének legértékesebb ékszerkollekcióját árverezi el december 17-én a BÁV. A szakértők több mint 300 karátnyi tűzijátékkal készültek, olyan ékszercsodákat válogatva össze, amelyek eddig csupán vágyálmainkban éltek. A Karácsonyi aukció második napján a befektetők kedvenceinek számító kortárs festmények és szobrok kerülnek kalapács alá a MOM Kulturális Központban. Többek között a külföldön is sikeres klasszikus modern alkotók: Maurer Dóra, Keserü Ilona, Victor Vasarely alkotásaira, vagy éppen az előző évben rekordot döntő szentendrei művészek: ef Zámbó István, feLugossy László, Deim Pál és Aknay János műveire is licitálhatnak. Az anyagot most először egy jelentős szoborgyűjtemény is színesíti.

Év végi hajrá az aukciós piacon

Év végi hajrá az aukciós piacon

2019-11-29
Míg a nemzetközi aukciós piacon többnyire az első félév az erősebb, nálunk inkább az őszi-téli időszak, ezen belül is a december. Nem lesz ez másként idén sem – derül ki a műtárgy.com összefoglalójának első részé

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.