Részletes keresés

Közel két milliárd dolláros rekord eladás a New York-i aukciókon – mutatjuk a legfontosabb eredményeket

A három nagy aukciósház: Sotheby’s, Christie’s, és a Phillips összesen 1.84 milliárd dollár értékű eladást bonyolított le novemberben a New York-ban tartott aukcióik alkalmával. Ez az eredmény 32 százalékkal elmaradt a tavaly őszi 2,6 milliárd dolláros forgalomtól.

Egyesek szerint elkerülhetetlen volt, hogy az árverések bevétele csökkenjen az előző évhez képest, figyelembe véve a tavalyi kivételes tételek - köztük Paul Allen több mint 1 milliárd dolláros gyűjteménye a Christie's-nél - által generált versenyt. Még az idei A+ anyag – melynek részét képezte például a néhai Emily Fisher Landau kiváló gyűjteménye - sem tudott olyan kimagasló eredményt produkálni, mint a korábbi években.

Emily Fisher Landau gyűjteményének árverése a Sotheby’s termében
Forrás: Sotheby’s

Az árverési szezon mérsékelt eredményeinek egyik oka az volt, hogy a kéthetes maraton során mindhárom házat visszalépések sorozata sújtotta. A Sotheby's feltűnően kevés, 41 tétellel indított (szemben a Christie's 65 tételes kínálatával) az esti modern művészeti aukcióján. Megbízóik még az árverés időpontjában is vontak vissza tételeket – összesen nyolc művet, ami az aukció 20 százalékát tette volna ki – előértékesítési szerződés nélkül. Ezek közül a legdrágább egy Philip Guston-festmény volt, amelynek becsült értéke elérte a 6 millió dollárt. Az árverező magabiztos fellépése ellenére idei aukcióit az elhamarkodott bejelentések sokasága, a bizonytalanság légköre hatotta át.

A korábbi előrejelzéseknek megfelelően a legnagyobb sikereket a három galéria közül a Sotheby’s érte el. 936.5 millió dolláros áron értékesítette tételeit (ebbe az eredménybe nem tartozik bele egy 1962-es Ferrari GTO-nak az 51.7 millió dolláros leütési ára) A második helyen a Christie's áll, az aukciósház összesen 748.3 millió dollár értékben adott túl műalkotásain. Idén a Philips végzett harmadikként, aki „csupán” 155 millió dolláros bevételt produkált.

Az novemberi aukciós estéken impresszionista, modern, háború utáni és kortárs műveket árverezték. Ezek között több világhírű művész, de számos pályakezdő alkotó munkája is szerepelt. Említésre méltó például a 33 éves Marina Perez Simão festményének eladása, amely a Sotheby’s „The Now” címet viselő aukcióján, az elvárásokat felülmúlva 422.000 dolláros áron kelt el.

 

Marina Perez Simão, Untitled (2022)
Forrás: Sotheby’s

Mindig is érdekes jelenség, hogy a vásárlók mi alapján érdeklődnek egyes alkotások iránt az aukciókon, erre tökéletes példa Mark Rothko két festménye. Míg a méltányolt „Seagram” sorozat egy darabja mindössze 19 millió dollárért kelt el a becsült 30-40 millió dollár helyett, addig művész egy sokkal kisebb, fényes, papírra készített munkája a 7-10 millió dolláros előzetes becsült árat felülmúlva 20,5 millió dollárért lett leütve.

 

Balról jobbra: Mark Rothko, Untitled “Seagram” sorozat képe (1958) és a névtelen, 1968-ban készült festménye
Forrás: Sotheby’s

A legmagasabb leütési áron Pablo Picasso híres „Femme à la montre” című  1932 –es   festménye kelt el november 8-án a Sotheby’s-nél. A festmény árverését 95 millió dollárról indították, és három ajánlattétel érkezett. Végül 121 millió dollárért ütötték le, aukciós jutalékkal együtt összesen 139.4 millió dollárért.

 

Pablo Picasso „Femme à la montre” című, 1932-es festménye a Sotheby’s-nél
Forrás: Tristan Fewings/Getty Images/Sotheby’s

Meglepő, hogy a 2023-as aukciók egyik legnagyobb sztárja Agnes Martin amerikai művész lett. 1961-es „Grey Stone” című alkotása a becslések szerint 6-8 millió dollárt ért, ennek ellenére számtalan érdeklődő tett ajánlatot, ami egy licitháborút eredményezett, és végül 16 millió dolláros leütési áron kelt el (egyéb díjakkal összesen 18.7 millió dollárért).

 



Agnes Martin - Grey Stone II árverezése a Sotheby’s-en.
Forrás: Getty Images / Angela Weiss - AFP

A Christie’s aukcióján sem maradtak el az izgalmak. Több mint 60 tétel kelt el a 20. századi aukció november 9-i estéjén. Az árveréseken óránként nagyjából 20 tételt árvereztek, csak az árverés második fele, Adrien Meyer aukcióvezető felügyeletével körülbelül két és fél órán keresztül tartott.

Mindegyik aukciósház felajánlott egy-egy értékes Joan Mitchell-festményt ebben a szezonban. A néhai absztrakt festőnő két műve versengett egymással, hogy új aukciós rekordot állítson fel. Egyik az 1959-ben készült cím nélküli alkotása, melyet a Christie's 25-35 millió dollárra becsült, a másik a Sotheby's által aukcionált Sunflowers című kéttáblás alkotása, amelyet élete végén, 1990-1991 körül festett (becsült ára 20-30 millió dollár). Az aukció megfigyelői fogadásokat kötöttek arra, hogy a ritka korai mű viszi-e el a prímet. Végül a korai munkája nyert: 29,2 millió dollárért kelt el, ami 1,3 millió dollárral haladja meg a Napraforgók végső árát.



Joan Mitchell, Untitled (1959).
Forrás: Christie’s Images, Ltd.

A november 9-i árverés egyben egy korszak végét is jelentette: Jussi Pylkkänen, a Christie's veterán árverezője utolsó alkalommal szerepelt, ezután magántanácsadóként dolgozik tovább. Pylkkänen 38 év után búcsúzott a háztól, ahol 22 éves korában kezdte pályafutását a recepciósként. Az eladás első felét könnyed hangulatban bonyolította le, bőségesen megköszönte az ügyfeleknek és a kollégáknak az évek során átélteket, majd az árverés felénél a teremben álló ováció közepette hagyta el a pódiumot (Adrien Meyer váltotta), miután átadta neki az est egyik legkiemelkedőbb tétel levezetését, Claude Monet ’Le basin aux nympheas’ című művét.

 

Forrás: Artnet

Szerző: műtárgy.com

Címlapkép: Phyllis Kao, a Sotheby The Now akcióján

Címlapkép forrása: Sotheby's

További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.