Részletes keresés

Közös ügyünk - Legyen a művészet tényleg mindenkié!

A művészetről köztudott, mennyi pozitív hatással bír ránk nézve. Feltölt, tanít, kikapcsol, kiragad a mindennapokból. Közös térbe terelgeti a legkülönfélébb embereket. Mostanában sokszor hallani, hogy egyes országokban receptre írják fel a betegeknek. Mindezek miatt nem is lehet kérdés, hogy fontos-e, hogy mindenkinek része lehessen a művészeti élményben. És hát ezt is szoktuk mondani: a művészet mindenkié. De vajon tényleg így van? Nem lehet, hogy vannak olyanok, akik számtalan nehézséggel szembesülnek, amikor elmennének egy tárlatvezetésre vagy épp megtekintenének egy kiállítást? A fogyatékossággal élő személyek biztosan sokat tudnának mesélni arról, hogy milyen akadályokba ütköznek a hasonló szituációkban. A műtárgy.com hiszi, hogy ezen lehet és kell is változtatni, ezért az idei Műtárgyak Éjszakájától kezdve kiemelt figyelmet fordít arra, hogy mindenki találjon olyan programot a kínálatban, amely megszólítja őt és ami befogadható a számára. A tennivalók, lehetőségek és a jelenlegi helyzet körüljárására, továbbgondolására kerekasztalbeszélgetésen kerül sor. A téma elkötelezett támogatója a B. Braun, illetve a Hősök Tere Alapítvány, akik képzésekkel, programokkal, kampányokkal segítenek, hogy tudjuk, hogyan tehetünk másokért a mindennapok során.

A Műtárgyak Éjszakája fogyatékosságbarát programjaira mindenkit szeretettel várnak, hiszen a cél az, hogy megismerjük, támogassuk és elfogadjuk egymást. Az eseményekre a honlapon külön lehet keresni, és a térképen is jelezve lesznek. Lássuk a választékot!

Művészet. Élmény. Befogadás – Kerekasztalbeszélgetés a művészeti élmény befogadásáról

Szept. 17., csütörtök, 16:00-17:30, Szépművészeti Múzeum, Schickedanz Terem

A másfél órás kerekasztalbeszélgetés, amelyet jelnyelvi tolmács is közvetít a hallássérült emberek számára, azt vizsgálja, hogy hogyan juthat el a művészet valóban a társadalom legszélesebb rétegéhez, beleértve a fogyatékossággal élő személyeket is. Ki mit tehet az ügy érdekében, ami közös célunk kell, hogy legyen? A beszélgetést Fejes-Martinez Krisztina (Hősök Tere) moderálja, a résztvevők: Deme Edina (Főosztályvezető, Múzeumpedagógia, Szépművészeti Múzeum), Tarr Hajnalka (művész) és Raffai Barbara (Hősök Tere, ügyvezető). A névsor még bővül.

További információ itt.

UJJ-é – az érmék köszöntik a tapintatot – Műtárgybemutató

Szept. 17-18-19., változatos időpontokban, Arte Galéria és Aukciós Iroda

UJJÉ- ARTE BM_FAIPARI - Marsó Diana

Műtárgyakat kézbe venni mindig óriási élmény, a látássérült emberek számára pedig a megismerés egyik, ha nem legfontosabb módja. Az Arte Galériában Somorjai Miklós éremművész kalauzolja el az érdeklődőket a magyar éremművészet kincsei között. A kétórás programon a tárgyakat megfogni nemcsak lehet, hanem egyenesen kötelező is. Az eseményről további információt itt találhatsz.

Csodás csarnokok – Tárlatvezetés

Szept. 17., csütörtök, 15:00-16:00, Szépművészeti Múzeum

Csodás Csarnokok - szépművészeti

Tárlatvezetés a Szépművészeti Múzeumban, érintve a megújult Román Csarnokot. A hallássérültek számára is akadálymentesen elérhető programon számos titokra fény derül, többek között arra is, hogy honnan származik a csarnok neve, illetve mit árul el a mai szemlélőnek az épület homlokzata a 19. századi emberek gondolkodásmódjáról. További részletek itt.

A Múzeumkert titkai – séta

Szept. 17., csütörtök, 15:00-16:30, Nemzeti Múzeum, Múzeumkert

Az érdeklődők Debreczeni-Droppán Béla történész vezetésével járhatják be a nagy történelmi eseményeknek is otthont adót, a mindennapok során kedvelt pihenőparkként működő Múzeumkertet. A körülbelül 90 perces séta során, amely látássérült és vak emberek számára különösen ajánlott, feltárulnak a park múltjának különböző dimenziói. A 2019 óta a kertben található Tapintható modellszobor segíti a múzeummal és a környezetével való ismerkedést is. Bővebb információ itt.

Remekművek remek válogatásban – Tárlatvezetés

Szept. 17., csütörtök, 16:30-17:15, Szépművészeti Múzeum

A Szépművészeti Múzeumban megrendezésre kerülő séta az értelmi fogyatékossággal élő emberek igényeihez alkalmazkodik. A Régi Képtár érdekességeit ismerhetik meg a látogatók, például, hogy hány különböző állat látható a Noé bárkája című festményen, vagy hogy mi járhatott a 9 éves menyasszony fejében, amikor megörökítette a festő. A programot az intézmény múzeumpedagógusai tartják. További részletek itt.

Korhatár nélkül+ - Élményalapú foglalkozás

Szept. 19., szombat, 14:00-16:00, Műcsarnok

A különböző generációk képviselői élményalapú foglalkozás keretén belül tekinthetik meg a Szabadjáték – II. Képzőművészeti Szalonon kiállított munkákat, úgy, hogy közben a világról, magukról és másokról is új ismeretekhez jutnak. Mese, drámapedagógia, vizuális nevelés fonódik össze a Schopp Ildikó művészetpedagógus által tartott esemény keretein belül, amelyen vendégként megjelenik a Parafitt SE és az IKSZ-es diákok. További információk itt.

A szervezők bíznak abban, hogy a 2020-as Műtárgyak Éjszakája összes résztvevője maradandó művészeti élményekkel gazdagodhat, és hogy jövőben egyre magabiztosabban mondhatjuk: a művészet mindenkié.

Szerző: Műtárgy.com


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.