Részletes keresés

Krinzinger Galerie és projekt

 

 

Ursula Krinzinger az ország legnyugatibb és szinte legkisebb tartományából származó, szigorú megjelenésű, idős osztrák hölgy. A nemzeti érdemkereszttel kitüntetett 75 éves galerista karrierje gyakorlatilag egyidős a nyugati kortárs műkereskedelem szélesebb körű kibontakozásával. Azok közé tartozik, akik a hatvanas és hetvenes évek neoavantgárdjának felkarolásával és nemzetközi tendenciává emelésével meghatározó szerepet játszottak ebben a folyamatban. A legrégebbi nemzetközi vásároknak, mint az Art Cologne és az Art Basel, illetve olyan tengerentúli seregszemléknek is több évtizedes törzsvendége, mint a Frieze vagy az Armory Show. Nevével nemcsak kiállítóként, hanem zsűritagként is találkozhatunk a már említett Art Basel mellett olyan „rangadó” vásárok zsűrijében, mint a bécsi ViennaContemporary, az Art Dubai vagy mint a török Art International Istanbul, a fiatalabb vásárok egyike (írásunk a 17. oldalon). Valószínűleg nem túlzás azt állítani, hogy ő az egyik legkülönb az olyan kiváló osztrák galeristák kategóriájában is, mint Hilger, Huber és Kargl, a nemzetközi műkereskedelem viszonylatában pedig a legnagyobb fajsúlyú osztrák tényező. Mára önálló képzőművészeti birodalmat épített ki, amely szinte intézményes szerepet tölt be. Művészettörténész lévén a kereskedelmi tevékenység mellett mindig nagy figyelmet szentelt a kellő megalapozottságú, tudományos „művészetgondozásnak” is. Elkötelezettségéről és rendkívüli következetességéről nemcsak galériájának programja, hanem az általa alapított művészeti rezidensprogramok is tanúskodnak. Úgy tűnik, valóban őt illeti meg az osztrák művészeti szcéna doyenne-jének titulusa.

5_galerie_krinzinger_courtesy_galerie_krinzinger_photo_tamara_ramsteiner_01_400

Galerie Krinzinger, Bécs

Fotó: Tamara Ramsteiner

Egyetemi éveit a tiroli tartományi fővárosban, Innsbruckban töltötte, ahol nyelveket, régészetet és művészettörténetet hallgatott. Merésznek tűnő vállalkozását azonban nem merte egyből itt megnyitni, csak két évvel később, 1973-ban költöztette galériáját a Bregenzhez képest egyetemi nagyvárosnak tűnő Innsbruckba. Az anyagilag is sikeres bregenzi bemelegítő évek után Innsbruckban még nagyobb érdeklődés mutatkozott a friss szemléletű kortárs galéria iránt, amely hamar a város egyik kulturális csomópontjává vált. Noha Ursula saját bevallása szerint az első években nem a galéria kereskedelmi jellegén volt a hangsúly, Innsbruckot gazdasági tekintetben sem érdemes alábecsülni. Münchenhez, Dél-Németországhoz és Olaszországhoz való közelsége okán kedvező a földrajzi fekvése. A galéria programja osztrák kortársak – így Maria Lassnig, Heinz Mack, Arnulf Rainer vagy Gottfried Bechtold – kiállításaival indult, ám mind művész-, mind gyűjtőköre hamar nemzetközivé bővült. Ursula a galéria mellett a tartományi jelentőségű kulturális platform, a Forum für aktuelle Kunst (Kortárs Művészeti Fórum) vezetője is volt, annak profilját a képzőművészeten túl koncertek és performanszok határozták meg.

2_artists_in_residence_2013__2014_sri_lanka___hungary_krinzinger_projekte_2015_foto_jasha_greenberg_02_400

Artists in Residence 2013–2014 Sri Lanka, Hungary

Krinzinger Projekte 2015, Fotó: Jasha Greenberg

Innsbruckból az út Bécsbe vezetett. 1986-ban nyitotta meg a belvárosban, egy előkelő bérház első emeletén a Galerie Krinzinger reprezentatív tereit. Krinzinger egy Arnulf Rainer-kiállítás hatására kezdett el hivatásszerűen művészettel foglalkozni, ennek a mély benyomásnak megfelelően a galéria első és meghatározó művészgenerációját elsősorban a bécsi akcionisták, valamint a Neue Wilde festészetének képviselői alkották. A galéria súlypontja az akcionisták nyomán alapvetően a nemzetközi performanszművészeten és body art típusú művészeti megnyilvánulásokon nyugszik (Chris Burden, Paul McCarthy, Mike Kelly, Nancy Rubins). Másrészt a neoavantgárd generációja (Marina Abramovic, Nitsch) és a bécsi „új szenzibilitás” fáklyavivői (Anzinger, Mosbacher, Schmalix) mellett fiatalabb hazai és külföldi művészeket is képvisel – ők a fontosabb nemzetközi művészeti fórumokról, biennálékról lehetnek ismerősek (Atelier van Lieshout, Kader Attia, Jonathan Meese, Hans Op de Beeck, Eva Schlegel, Frank Thiel, Gavin Turk, Martin Walde). 1992 óta a galéria amerikai – nyugati parti – művészekkel is rendszeresen dolgozik. Krinzinger érdeklődésének köszönhetően, amellyel az Egyesült Arab Emírségek, Kína, Japán és India felé fordult, az alkotók listája a kétezres évek közepétől olyan nevekkel bővült, mint Maha Malluh, Zhang Ding, Shintaro Miyake és Sudarshan Shetty.

Művészkörének módszeres építésére, valamint ezzel párhuzamosan új, fiatal gyűjtők kinevelésére egy újabb helyiséggel és rezidensprogramjával strukturálisan is új lehetőséget teremtett. 2002-ben nyílt meg a galériától nem teljesen független, mégis önálló programmal rendelkező Krinzinger Projekte. A valamikori gyárépület három tágas földszinti helyisége egy betonozott belső udvarra nyílik, amelyek a múzeumi negyedtől bő tíz perc sétára esnek. A projekttér fiatal nemzetközi művészek csoportos, tematikus kiállítására ad lehetőséget. A galéria szigorú, kereskedelmi szempontok mentén alakított programjával párhuzamosan teret enged a kísérletezésre, a feltörekvő nemzetközi alkotók bécsi bemutatására. A rendszeres, tematikus fókuszú szemlék hamar nemzetközi elismertségre tettek szert, a vásárok mellett ez tovább nyomatékosította Krinzinger internacionális jelentőségét. A projekttér aktuális kiállítása a curated by_vienna program keretében megvalósuló Tomorrow Today részeként nyílt meg. A program alapvetően a bécsi galériák nemzetközi kurátorokkal való együttműködését hivatott támogatni. Idén a művészet és a tőke kapcsolatát, egy posztkapitalista társadalom lehetséges művészeti és gazdasági modelljeit járja körül, összesen 20 galériában. A Krinzinger Projekte kiállításának kurátora az ismert gyűjtő, Harald Falckenberg, akinek nemzetközi kollekciója önálló épületben tekinthető meg Hamburgban. A bécsi kiállítótér üres, csak címkék utalnak a műtárgyakra. Flackenberg azt az elsősorban galerista, de múzeumokban is egyre gyakrabban megjelenő tendenciát szerette volna visszájára fordítani, amely szerint az alkotásokhoz a kiállítás terében nem társul szöveges információ. A címkéken elsősorban olyan nevek szerepelnek, mint Joseph Beuys, Marina Abramovic vagy Joseph Kossuth, de a falakon Sugár János és Csákány István nevét is megtaláljuk. A műtárgyak a raktárhelyiségekben tekinthetők, illetve vásárolhatók meg. Bár Yves Klein 1958-ban Párizsban „kiállított” láthatatlan festményeihez képest ez a koncepció megalkuvásnak tűnik, napjaink műkereskedelmi kontextusában azonban mégis elgondolkodtató.

6_krinzinger_residency_petmihlyfa_02_400

Krinzinger Residency, Petőmihályfa

A részvétel a csoportos kiállításokon, vagy még inkább a rezindensprogramon a „one man show”-k galériás környezetének előszobáját is jelenthetik. A galériával összehangoltan működő, de szervezetileg a projektekhez tartozó vendégprogram három helyszínen fogadja a meghívott alkotókat: Bécsben, Petőmihályfán és Srí Lankán. A bécsi lehetőség – amely majdnem a projekttérrel egyidős –, valamint a Srí Lanka-i helyszín meghatározott időközönként egyszerre egy-egy művészt lát vendégül. A rezidenshelyszínek legfiatalabbja 2010-ben fogadta első lakóit a nyugat-magyarországi Petőmihályfán. A vidéki „Krinzinger-komplexum” a településen kívüli idilli domboldalon fekszik. Három lakó- és egy műteremépületből áll, vendégei általában kéthavonta cserélődnek. Indulásának évében budapesti diplomakiállítások és műteremlátogatások nyomán zömmel magyar művészek kaptak itt lehetőséget. Ez az arány az évek során az osztrák és nemzetközi művészek javára tolódott el, ám továbbra is majdnem minden alkalommal van magyar vendég is Petőmihályfán. Az itt megforduló hazai művészek többségükben az egyik konzultációs partner, a Kisterem művészköréből kerülnek ki – mint például a Kis Varsó, Vécsei Júlia, Sugár János vagy Csákány István és Kaszás Tamás. A két utóbbi alkotó a galéria által képviselt művészek körébe is bekerült. A Petőmihályfán töltött időszak nyilvános prezentációval zárul, majd az itt készült művek a Krinzinger Projekte keretén belül csoportos kiállítás formájában a szélesebb bécsi közönség elé kerülnek. A program legnagyobb előnye, hogy a résztvevők a Krinzinger galéria égisze alatt a nemzetközi vérkeringésbe is bekapcsolódhatnak. A petőmihályfai helyszínnek köszönhetően az osztrák–magyar, míg az összefoglaló érvényű bécsi kiállítások során az ázsiai művészeti kapcsolatok is kiépülnek. A galériába való felvétel nem következik egyértelműen a rezidensprogramban való részvételből; ez a lehetőség olyan művészek számára adott, akik már bemutatkoztak valamely komolyabb nemzetközi fórumon, így a nevük nem teljesen ismeretlen a műértő közönség előtt.

Szerző: Magyar Fanni

Megjelent a Műértő 2015. októberi lapszámában

További cikkek
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.