Részletes keresés

Kulisszatitkok a színház világából - érdekes iparművészeti kiállítás nyílt

Ahhoz, hogy egy színdarab elkészülhessen, számos szakma alkotójának kell együttműködnie, hiszen a rendezésen és a színészek játékán túl sokat nyomnak a latban a díszlet elemei, a jól megválasztott kellékek és jelmezek, de még az előadás népszerűsítéséhez készült plakát is. Ritkán van alkalmunk a színház világának eme kiegészítőit közelről, műalkotásként szemlélni, most azonban kifejezetten a színház és az iparművészet szerelmeseit várja a Pesti Vigadó új kiállítása, a Kulisszatitkok, SZÍNHÁZ kívül-belül. A rendhagyó tárlat a különböző művészeti ágak harmonikus összefogásával a színházat, mint összművészeti alkotást járja körül. A kiállított tárgyak között szerepelnek mese- és bábfigurák, plakátok, maszkok, jelmezek, látványtervek, textilképek, üvegmunkák, ékszerek és díjak is, mintegy hetven művész alkotásai.

Kulisszatitkok a színház világából - érdekes iparművészeti kiállítás nyílt


Drávai Tamás - Vágó Nelly Artworks: Vágó Nelly Rómeó és Júlia baletthez készített diplomamunka rajzaival díszített lámpaernyő

A tárlat célja, hogy a nagyközönség számára átfogó képet nyújtson a hazai színházi iparművészetről, valamint az, hogy a látogatók megismerhessék a szakma jeles képviselőit. A szervezők a fiatal iparművészekről sem feledkeztek meg, így a Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium végzős diákjait kérték fel jelmeztervezésre.

Kulisszatitkok a színház világából - érdekes iparművészeti kiállítás nyílt


Remsey Dávid: Ledpuppets díszlet- és bábtervek; Neptun könyve, Morchen, Németország, 2016

A kiállítást számos izgalmas program kíséri: öltözékbemutatók, szakmai programok, könyvbemutatók, kurátori tárlatvezetések. Az alkotói napokon iparművészekkel ismerkedhetnek meg a látogatók. Öltözék- és ékszerbemutató performansz keretén belül pedig magyar népmesék, balladák és operák elevenednek meg a nézők szeme előtt. A különböző művészeti ágakat elegyítő előadáson összekapcsolódik a múlt és a jelen, a népművészet és a legfrissebb irányzatok is.

Kulisszatitkok a színház világából - érdekes iparművészeti kiállítás nyílt


A kiállítás az MMA, az Országos Színháztörténeti Múzeum, a Magyar Belsőépítész Egyesület, a Szcenográfusok, Színháztechnikusok és Színházépítészek Nemzetközi Szervezetének magyar központja, valamint a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ együttműködésével valósult meg. A tárlat kurátora és a programsorozat vezetője Turnai Tímea színháztörténész, szakíró, a PIM-OSZMI gyűjteményvezetője.

A kiállítás megtekinthető: 2018. június 22-től július 29-ig.

Kapcsolódó programokról további információkat itt talál.

Szerző: műtárgy.com
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.