Részletes keresés

Kultikus magyar és külföldi filmplakátok aukciója a BÁV-nál

Azt, hogy a plakátművészet mára már egy önálló művészeti ággá vált, jól mutatja a BÁV plakátaukcióinak sikere is. A hajdan tömeggyártásban készült, mára már alig néhány darabban fellelhető alkotások új utat nyitnak a lakberendezésben, és végre alternatívát kínálnak a megfizethető egyediséget, és egyben a jó befektetést keresőknek is.  A BÁV 3. Plakátaukciója az eddigi legerősebb anyaggal, várja a filmrajongókat.  Az október 13-án kalapács alá kerülő 150 tétel felvonultatja a filmtörténet nagy klasszikusait, lefedve a filmes műfajok szinte mindegyikét: legyen szó Piedone, Arnold Schwarzenegger vagy Bruce Lee akciófilmjeiről; Buñuel, Almodóvar vagy Woody Allen művészfilmjeiről; Charlie Chaplin vígjátékairól, vagy akár a rajzfilmek ikonikus Macskafogójáról. Mindezek a grafikaművészet olyan legendás alakjainak tolmácsolásában köszönnek vissza a falakról, mint Felvidéki András, Kemény György, Árendás József vagy éppen Helényi Tibor. Az őszi anyag, kilépve a sajátos, és méltán világhírű magyar képi világból, immár bepillantást enged az amerikai, a német, az olasz, a francia vagy akár a japán plakátművészetbe is.

 

Az aukcióra kerülő anyag gerincét a mindenki által ismert klasszikusok alkotják. A korábbi aukció sztárjának számító, a közelmúltban elhunyt Bud Spencer filmjeiből ez alkalommal a kiemelkedő kvalitású magyar plakátokon kívül, megismerhetnek külföldi alkotásokat is. Ez utóbbiak között van a legendás Bud Spencer-Terence Hill páros első filmje: A különben dühbe jövünk) angol plakátja. Nagy érdeklődésre számíthat a James Bond sorozat ikonikus darabja, a Dr. No plakátja is, hiszen Sean Connery jellegzetes, pisztolyt szegező mozdulatából nőtt ki a sorozat napjainkig is meghatározó képi világa. Már itt is feltűnő az akciófilmek főszereplő köré épülő történetmesélése, hiszen a 007-es ügynök mellett Arnold Schwarzenegger, A menekülő ember vagy Sylvester Stallone, a Túl a csúcson filmjének plakátjáról néz le ránk. A franciákat többek között Belmondo képviseli a műfajban, a klasszikussá vált A profival. 

Jacques Tati a vígjátékok világában megkerülhetetlen, filmjeinek plakátjai is tele vannak játékos könnyedséggel, ami néhol francia letisztultsággal (Hulot úr nyaral), már-már rajzfilmvilágot idéző német színességgel (Kisvárosi ünnep) párosul.

Az aukció igazi csemegéjének számítanak majd az olyan kultikus magyar filmek külföldi plakátjai, mint Jancsó Miklós: Szegénylegények című filmjének drámai hatású olasz plakátja. De ilyen Fábri Zoltán: Pál utcai fiúk filmje is, amihez erőteljes képi világot álmodtak meg az amerikai forgalmazáshoz. 

A művészfilmek szerelmesei is dúskálni fognak az ínyencségekben, hiszen felvonulnak majd a legjobb Almodóvar filmek, többek között a Mindent anyámról spanyol, vagy a Kötözz meg és ölelj nagyméretű francia plakátja.  Aki a filmrendezésben Buñuel, az a grafikában René Ferracci. Közös munkájuk gyümölcseként megelevenítették a filmek sajátos világát immár a mozik falán is. Elég csak ránézni A vágy titokzatos tárgya plakátjára, és nem kérdés, hogy miért csak a szöveget igazították az adott országhoz... A kultuszfilmek között megtalálható még Wim Wenders: Párizs, Texas című filmje Berta Gábor izgalmas tálalásában. A filmművészet műfajteremtő mesterének, Woody Allennek 4 plakátja is szerepel az aukción:  Felvidéki András szórakoztató klasszikusa A rádió aranykora, de a közelmúltban elhunyt grafikus, Jack Davis Banánköztársaságának is központi helye lehet bármilyen enteriőrben. 

A vígjátékok kedvelőinek is tartogatunk érdekességeket. Többek között Charlie Chaplin öt filmjének plakátja is kalapács alá kerül.  A Louis de Funès filmek rajongói a Fennakadva a fán című filmjének egyedi stílusú magyar plakátjára licitálhatnak. Természetesen a magyar filmművészet is képviselteti magát. Benkő Sándor Hyppolit a lakáj plakátja legalább annyira szórakoztató, mint maga a film.

Sci-fi kategóriában versenyeznek az aukción többek között Steven Spielberg mindenki által ismert klasszikusa, az E.T. A földönkívüli amerikai plakátja; David Bowie főszereplésével készült, sokak által kultuszfilmként emlegetett, Fantasztikus labirintus.

A gyerekplakátok olyan kortalan mesefilmekkel szerepeltetik magukat mint a Macskafogó, a Süsü a sárkány vagy a Ludas Matyi. Ezeknek, a több generációt felnevelő klasszikusoknak immár a szülők és a gyerekek jogán is méltó helyük lehet bármelyik gyerekszobában.

 

 

Kiállítás: 2016. október 1-11. (hétköznaponként 10-19 óráig, szombaton 10-14 óráig)
Letölthető katalógus:  http://bav.hu/documents/M1BsYWthdGF1a2Npb19rYXRhbG9ndXMucGRm/3plakataukcio-katalogus_er5gaqbm.pdf?v=1

 

Szakmai tárlatvezetés:

  1. október 6. csütörtök, 17.00

A film- és plakátművészet  nagyjai – Kovács Gellért Filmszerész és Badits Marcel, plakátgyűjtő közös koprodukciója

 

Árverés: 2016. október  13. 17:00
Helyszín: BÁV Apszisterem (1052 Budapest, Bécsi utca 3.)

 

További információ: www.bav.hu/aukcio

 

További cikkek
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.