Részletes keresés

Kultúrtörténeti ritkaságok a BÁV őszi művészeti aukcióján

Kultúrtörténeti ritkaságok a BÁV őszi művészeti aukcióján

Budapest, 2012 november 06.: Gazdag kínálattal, számos különlegességgel várja november 13-14-15-én a BÁV 61. Művészeti Aukciója a vásárlókat. A már megszokott szakmai igényességgel előkészített árverés három napján csaknem 650 gyönyörű ékszer, kitűnő festmény és gondosan válogatott, esztétikai élményt nyújtó egyéb műtárgy kerül kalapács alá. Közöttük most felbukkant, igazi ritkaságok, mint például Than Mór első jelentős történelmi tablója. Az aukciós tárgyak kiállítása november 3-ától 11-éig tekinthető meg a BÁV Aukciósházban.

A szokásoknak megfelelően az első napon csaknem 300 különlegesen szép és értékes ékszerre és márkás órára lehet licitálni. A kínálat ezúttal is változatos, szép számmal találhatók benne különböző korokból származó drágaköves, egyedi ékszerek, nagyméretű brillekkel díszített, különleges gyűrűk, karkötők, nyakékek. Valódi ritkaságnak számít egy 35 szemből álló, 42 cm hosszú tahiti gyöngysor a Bielek Pearlgallery igazolásával. Népművészeti szempontból is figyelemre méltó egy XIX. századi lázsiás női nyakék, a népi ékszerek remek képviselője. Készítése idején a gazdagság és tekintély kifejezőjének számított a dél-alföldi területen viselt pénzes nyakék az ún. lázsiás. Az eladósorban lévő lányok vele megmutathatták, mennyire jó partinak számítanak. A 10-15 hold földdel rendelkező gazdák a 7-11 érméből álló ezüst nyakéket engedhették meg maguknak, a gazdagabbak akár 2-3 ilyen láncot is viselhettek egyszerre. A 30-40 holdasok már aranypénzekből csináltattak lázsiást maguknak. A férfi és női ezüst díszeket kincsként kezelték, őrizték és nemzedékről-nemzedékre örökítették.
Gyönyörű művészi munka az a 18 karátos fehéraranyból készült, 60 grammos nyakék, amelyet 116 apró briliáns ékít. A luxusmárkákat kedvelők kedvence lehet a Fope arany nyakék, amelynek vastag láncán ovális csiszolású, 6 karátos smaragd függ, két oldalán egy-egy briliánssal. A Fope olasz ékszercéget 1929-ben alapította Vicenzában Umberto Carrola. Az immár negyedik generációs családi vállalkozás eredeti, védett modelljei a minőség és a klasszikus elegancia mellett a kézműves jelleget sugározzák. Mestermunka a legmagasabb kikiáltási árról induló, 18 karátos aranyból és platinából készült szecessziós hajékszer is, amely szitakötőt formáz, és áttört szárnyain különböző nagyságú és csiszolású briliánsok, gyémántok, valamint becsiszolt zafírok, rubinok, smaragdok láthatók.
A márkás és művészi kivitelű órák választéka most is kivételes. Egyedi darab a Patek Philippe & Cie nyitott férfi zsebóra 18 karátos aranytokban, akárcsak az a női karkötős Longines ékszeróra, melynek fehér arany karpántján és tokján 60 apró és 8 nagyobb briliáns található. A szinte minden nagy márkát felvonultató kínálat sztárja és egyben legdrágább darabja egy vörös arany Corum férfi karóra, melynek szürkés-barna színű számlapján számok helyett navigációs zászlók jelzik az időt.

Kiváló alkotókat vonultat fel a második napon a festményaukció. Legnagyobb meglepetése, hogy mintegy másfél évszázados lappangás után előkerült Than Mór Attila lakomája című festménye, amely a művész első ismert monumentális történeti műve. Az alkotás rendkívüli helyet foglal el a magyar historizmus művészetében. Than Mór annak a művésznemzedéknek az egyik legjelentősebb képviselője, amely megteremtette a nemzeti festészet alapjait. Műveinek legjava a magyar históriából merítette tárgyát, legjelentősebb alkotásai első hazai kulturális középületeink, a Vigadó és a Magyar Nemzeti Múzeum falait díszítik. Az Attila lakomáját Than Mór 1852 szeptemberében, a Pesti Műegylet tárlatán mutatta be. Nem csupán azért jelentős, mert a művész első történeti műve, hanem azért is, mivel Than évekkel később ismét ehhez a témához tért vissza, mikor a Vigadó Csemegetára falképének megfestésére pályázott.
A szakszerűen válogatott aukciós kínálatból ezúttal sem hiányzik Aba-Novák Vilmos. Az 1930-as évek elején, mikor Aba- Novák új stílusának legérettebb darabjai születtek, témaválasztásában kiemelt szerepet kapott a népélet bemutatása. Ami a témában elsősorban megragadta, az a vidéki élet színpompás felszíne, az ünnepek, falusi vásárok és körmenetek mozgalmas kavalkádja. A most aukcióra kerülő Szolnoki vásár című kép, amely a legmagasabb kikiáltási árról indul, a virtuozitás legfelsőbb fokán reprezentálja a festő művészetét. A gyűjtők számára csemege Márffy Ödön Asztali vagy Tükrös csendélet című festménye, amely igazi remekmű a festő negyvenes évek elején készült alkotásai között. A sokrétű választékból olyan neves művészek alkotásaira lehet még licitálni, mint például Szinyei Merse Pál, Kádár Béla, Kernstok Károly, Batthyány Gyula. A BÁV szakemberei nagy figyelmet szenteltek a már klasszikussá érett kortárs művészeknek is, alkotásaik egyre nagyobb számban jelennek meg az aukciókon. Kiemelkedik közülük Csernus Tibor Alakok című olajvászon képe.
A hagyományoknak megfelelően a második napot a míves bútorok és az értékes keleti szőnyegek zárják. A bútorválaszték talán legérdekesebb darabja egy XVI. századi toszkánai faragott diófa imazsámoly, alsó részén felnyitható lappal, a középső részén lévő ajtaja jellegzetes reneszánsz motívummal díszített. Az aukción olyan jelentős szőnyegkészítő területekről származó alkotások szerepelnek, mint a Kaukázus, Anatólia, Közép-Ázsia vagy Perzsia. Koruk jellemzően a XIX. század második felétől a XX. század közepéig terjed. Figyelemre méltó darabok a Kaukázusból származó Chi Chi és Felhős Kazak szőnyegek, valamint az anatóliai Kaiseriben készített imaszőnyeg, melynek egyik bordűrsávjában fémszálas beszövés található.

Joggal tart igényt a vevők kiemelt érdeklődésére az árverés harmadik napja. A több mint 200 tárgyért folyó licit, látványos és művészi igénnyel kivitelezett ezüst használati és dísztárgy kínálattal indul, amelyek a kiegyezéstől az 1940-es évekig készültek. A válogatásnál meghatározó szempont volt, hogy minél szélesebb vásárlói kör megtalálhassa az ízlésének és lehetőségének leginkább megfelelő darabokat. Az esztétikus ezüst cukordobozok, gyertyatartók, kínálók és gyönyörű ünnepi tálcák mellett a biedermeier üvegkollekció is különlegességekkel várja a vevőket. A századforduló művészetét egyebek mellett egy rendkívül dekoratív francia boros készlet képviseli, melynek készítője a szakértők számára is meglepetés volt: a neves Alexander Bigot, a Párizsban alkotó kitűnő keramikus és dísztárgy készítő mester.
Kivételesen izgalmas a 30 darabos Zsolnay-kollekció, amely reprezentálja a gyár szinte valamennyi meghatározó emblematikus korszakát. Kor- és kultúrtörténeti jelentőséggel bír az a dísztál, amelyet „Wekerle ŐExelenciájának hódolattal. Zsolnay 1894 Karácsony” felirattal láttak el. Gyűjtői érdekesség a technikájában egészen egyedi és különleges, csillámos eozinnal, tulipán motívumokkal díszített kisméretű váza, valamint az Apáti Abt Sándor által készített szecessziós gömbváza, amely az 1902. évi Torinói Világkiállításra küldött sorozat egyik igen dekoratív darabja.
Az árverés befejező részében kerülnek kalapács alá azok a különlegesen ritka darabok, amelyek a szenvedélyes gyűjtői kör kiemelt figyelmére tarthatnak számot. A Magyarországon nagyon keresett habán kerámiaművészet kitűnő példánya egy 1697 datált, nagyméretű füleskorsó. Igazi gyűjtői darabnak számít az a sziléziai barokk pohár, amely 1670 körül készült. A felvidéki és az erdélyi ötvösművészet nagyszerű és ritkaságszámba menő darabjaira is licitálhatnak az érdeklődők. Egészen egyedi az utolsó licittétel: egy aranyszálakkal átszőtt tábornoki csákó és zsinóröv, magyar öltözetű tábornokok szolgálati egyenruhájához, FJ I. császári névjellel. Készítője Rosenthal Császári és Királyi Udvari Szállító, Budapest.

Az árverési anyag megtekinthető a BÁV Aukciósház kiállításán /Bp. V. Bécsi utca 1-3./ november 3-11 között naponta 10-18 óráig, valamint a www.bav.hu/aukcio honlapon.

A Művészeti Aukció időpontja november 13-14-15. 17 óra.

 

Forrás: www.bav.hu/sajto

További cikkek
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.