Részletes keresés

Látta, de nem tudja mire vélni? Nyilvános művészet a legkreatívabb bíráktól

Biztosan Ön is találkozott már köztéri szoborral, falfestménnyel vagy közterületen felállított installációval, amiről nem tudta eldönteni, egy újabb falfirka egy ügyes kezű suhanc festékszórójából, unatkozó fiatalok szórakozásból elkövetett turpissága vagy egy megfontolt és erős célzattal készült műalkotás, amivel szemben találja magát. Habár a Wall Street „kislánya“ vagy a „piros léggömbös kislány“ számtalanszor bejárta az internetet, van még pár, legalább olyan fontos nyilvános alkotás, amely az egyenlőségre és az egymás iránti érzékenységre szeretné felhívni a világ figyelmét. Most bemutatjuk azokat a képzőművészeket, akik nyilvános helyeken adnak hangot az aktuálpolitikával szemben megfogalmazott bírálataiknak.

 

Ai Weiwei

A sort nem is kezdhetnénk mással, mint a kínai Ai Weiwei-el, aki a porcelán napraforgómagoktól a műanyag iskolatáskákig a legötletesebb installációkkal emlékezik meg jelen korának legszőrnyűbb tragédiáiról. Olyanokról, amelyekről Kínában (és világszerte) inkább jobb hallgatni. Legutóbbi installációja a berlini Konzerthaus oszlopjaira erősített narancssárga mentőmellényekből készült, melyeket korábban a közel-keletről Európába menekülő migránsok viseltek a Földközi-tengerről a kontinensre érkezvén. Ai Weiwei nem a német politikának, sokkal inkább a Berlinaléra érkező hollywood-i sztároknak, a sajtónak és az eseményen részt vevő befolyásos személyeknek szánta installációját.

aiwei.jpg

Photo: Mehmet Kaman/Anadolu Agency/Getty Images

 

Banksy

Banksy talán legismertebb alkotása annak a „sorozatnak“ a részét képezi, melyet az inkognitóban élő művész a 2000 években a közel-keleten tett utazása során készített. A „sorozatból“ A léggömbös lányt emeljük ki, a West Bank falára került alkotást, mivel ez az épület jelöli a palesztin fennhatóság és Izrael határmezsgyéjét. A művészi szándék igen világos: a palesztin oldalon felreppenő lányka talán a fal túloldalán landol. flying-balloons-girl-by-banksy.jpg

Photo: www.stencilrevolution.com/

 

Guerrilla Girls

A Guerrilla Girls csoportosulás 7 anonim, feminista eszméket hirdető, feltehetőleg aktív művésznőkből álló csoport, akik nyilvános helyeken gorillamaszkban bukkannak fel, és a nők a művészetben betöltött szerepe mellett szerveznek akciókat a 80’-as évektől. Egyik leghíresebb bírálatukat a Met Múzeum ellen fogalmazták meg 2010-ben, amikor a Met kiállított művészeinek csupán 4% volt nő, viszont a kiállított aktok 76% nőket ábrázolt.

guerrilla.jpg

Photo: via Eric Huybrechts via Flickr

 

Olafur Eliasson

Az izlandi Olafur Eliasson Minick Rosinggel, egy geológussal kooperált 2015-ös akciója során. Eliassonék Grönlandról hozattak 12 jéghegyet a párizsi Place du Pantheon-ra, amelyek nem csak az óra 12 számjegyére, hanem a Párizsi Klíma Konferencia 12 napjára eső 12 blokkjára is reflektáltak. A Jégórát 10 tonnás jégtömegből építették fel, a látogatók pedig közvetlenül kísérhették figyelemmel a jéghegyek olvadását.

olafure.jpg

Photo: Martin Argyroglo / Courtesy of the artist

 

Imran Qureshi

A Metropolitan Múzeum tetőtere leginkább a múzeumot barangolók csendes pihenőhelye egy hosszú nap után varázslatos kilátással. 2013-ban a tetőterasz azonban „háborús övezetté“ vált. Imran Qureshi, a pakisztáni születésű művész „A sok esőnek le kell esnie, hogy a foltok eltűnjenek“ című installációjában a bombázások utáni csatateret idézte meg.

imran.jpg

Photo: Emmanuel Dunand/AFP/Getty Images

 

Szerző: sengaga

forrás: Architectural Digest  

További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.