Részletes keresés

Leonardo da Vinci Salvator Mundi-ja aukciós történelmet írt

New York-i idő szerint tegnap 19:00-kor kezdődött a Christie’s Háború utáni és kortárs műveket felvonultató aukciója, ahol a Leonardo Da Vinci Salvator Mundi-ját is aukcionálták. A licit 400 millió dolláron zárult le, így aukciós jutalékokkal együtt 450, 3 millió dollárért a világ legdrágább nyilvánosan árverezett műalkotása lett. Az aukció teljes bevétele 785,9 millió dollár volt. Ez az összeg az említett művön túl, Andy Warhol, Mark Rothko, Jean Dubuffet és Kerry James Marshall leütéseiből áll össze.

Ahogy a műtárgy.com korábban beszámolt A Világ megváltója c. festményt 2011-ben leplezték le egy kiállításon a londoni National Gallery-ben, hangos média visszhang közepette. Ez volt az első Leonardo festmény, amely napvilágra került az 1909-ben megtalált Benois Madonna óta.

A Christie’s szerint az, hogy a festményt a háború utáni, illetve a kortárs művek között kínálják eladásra egy állásfoglalás a részükről: úgy gondolják, hogy Leonardo alkotása hiába készült 500 évvel ezelőtt, ugyanolyan hatásos, mintha napjainkban készült volna.

A kép provenienciájáról a kutatók szerint biztosra lehet tudni, hogy a mű I. Károly (1600-1649) angol király birtokában volt, erről tanúskodik a kivégzése után készített királyi inventárium. Később a festmény eltűnt a nyilvánosság elől, majd úgy gondolták, hogy az alkotója Leonardo követője lehetett, így 1958-ban a Sotheby’s londoni aukcióján mindössze 43 fontért kelt el.

A képen azóta számos javítást végeztek el, de Krisztus kezei, haja, illetve a ruhájának jelentős része kifejezetten jó és közel az eredeti állapotában vannak. Az előző tulajdonos az orosz milliárdos, Dmitry Rybolovlev, aki 2013-ban állítólag 127,5 millió dollárért vette meg a művet.

Az aukció másik nagy szenzációja, Andy Warhol utolsó munkája, a hatvan táblából álló Utolsó vacsora, ami jól rímel a Salvator Mundi-ra 60,8 millió dollárt ért el.

A Salvator Mundi vevője egy eddig ismeretlen telefonos licitáló.

Update:

A New York Times értesülései szerint a festmény új tulajdonosa Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan al-Saud herceg, a szaúdi királyi család egy távoli ágának a tagja. A cikk szerint a herceg közel áll a reformer Mohammed bin Salaman koronaherceghez, de műgyűjtői tevékenysége nem ismert. Korábban az Artnet beszámolt róla, hogy lehetséges, hogy a festmény a nemrég megnyílt Louvre Abu Dhabiba fog kerülni.

 

 

szerző: műtárgy.com

 

További cikkek
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.