Részletes keresés

Leonardótól Munkácsyig: nagy nevek - nagy történetek a Műtárgyak Éjszakáján!

A művészetek történetét személyes történetek is alakítják. Vannak olyan nevek, amelyek nélkül a nagy, közös történet korántsem lenne ugyanolyan. A harmadik Műtárgyak Éjszakáján a szakmai előadások sorában találunk olyanokat, amelyek ilyen, meghatározó egyéniségekhez kapcsolhatók. Ezekből hoztunk most egy kis ízelítőt.

Leonardótól Munkácsyig: nagy nevek - nagy történetek a Műtárgyak Éjszakáján!


Munkácsy Mihály: Krisztus-trilógia


Ha azt mondjuk, Salvator Mundi, mindenkinek eszébe jut legalább néhány információmorzsa a közelmúltban hallottakból, látottakból. A világ legdrágább műtárgyával számtalan sajtóorgánum foglalkozott, a hírek pedig találgatásokkal, spekulációkkal voltak tele. És ez ma sincs másképp. Az árverésen 119 462 milliárd forintnak megfelelő összegért elkelt mű története tele van kérdésekkel, bizonytalanságokkal. (Kezdve azzal, hogy sokan még mindig kételkednek a Leonardo-attribúcióban.) Ki volt a vevő? Hol van ma a festmény? Az előadáson Martos Gábor műkereskedelmi szakíró válaszol a kérdésekre, valamint bemutatja azokat a művészeket is, akik Leonardót követik az összesített árverési toplistán.

(A világ legdrágább műtárgya. Kalandozás művészettörténetben és árverési toplistákon Leonardótól de Koonigig)

Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája nem egyszerűen egy három képből álló együttes. A három, grandiózus vászon hazánkban számos többletjelentést hordoz, nemzeti identitásunk része. Jelen van a tudatunkban, főleg a közelmúlt történései miatt. Mégis, sok az ismeretlen tényező a trilógia keletkezéstörténetében, fogadtatásában, további sorsában, amelyek mind árnyalnák a festményekről alkotott képet. Mi alapozta meg a Krisztus-trilógia hírnevét? Munkácsy hogyan határozta meg alkotásainak kiállítási körülményeit? Hogyan menekült meg a sorozat két darabja egy amerikai tűzvészből? Hogyan került a trilógia végül a magyar állam tulajdonába? Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket is érinteni fog előadásában Hargitay D. Dávid művészettörténész.

(Munkácsy Mihály: Krisztus-trilógia)

Újabb rejtélyes, legendákkal tarkított életmű a következő, Rotschild Kláráé, aki a 20. századi magyar divattörténet ikonikus alakja volt. A személyét övező történetek egy részét ő maga találta ki és a márkaépítés részeként terjesztette is. Tevékenységének sikerességét mutatja, hogy neve és szalonja luxusmárka lett a szocializmusban. Hogy mik igazak a legendákból, kiderül Simonovics Ildikó előadásából.
Rotschild Klára

Leonardótól Munkácsyig: nagy nevek - nagy történetek a Műtárgyak Éjszakáján!


(Clara - Rotschild Klára)

Victor Vasarely (Vásárhelyi Győző) az op art egyik legkiválóbb alkotója. Műveinek népszerűsége töretlen, sőt, napjainkban a képek reneszánszukat élik. A párizsi Centre Pompidouban nemrég zárult a festőművész retrospektív kiállítása. Érdekes adalék, hogy 50 éve, tehát 1969-ben a Műcsarnok termeiben nyílt Vasarely-tárlat - a hivatalos kultúrpolitika a hatvanas évek közepétől megpróbálta hazacsábítani a külföldön élő alkotókat. Vasarely nemzetközisége, újrafelfedezése a témája Dr. Mészáros Flóra művészettörténész, egyetemi adjunktus előadásának.

(Az újra felfedezett Victor Vasarely. Vasarely munkásságának reneszánsza és nemzetközisége)

Még több izgalmas előadás itt!
Szerző: műtárgy.com

Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.