Részletes keresés

Lopott műtárgyak nyomában – íme néhány jelentősebb hazai műtárgylopás 2022-ből

A művészeti világ ünnepélyes és meghökkentő eladásai mellett a műkincslopások legalább ugyanannyira izgalomban tartják a műalkotások iránt érdeklődő közönséget. A műtárgy.com az év vége közeledtével az Építési és Közlekedési Minisztérium Műtárgyfelügyeleti Főosztály adatbázisai alapján mutatja be az idei év néhány jelentősebb hazai műtárgylopását.

 

Koszta József: Annuska
Forrás: Műtárgyfelügyeleti Főosztály

 

Fehér abroszos asztalon könyöklő fehér ruhás, tükör előtt merengő nőalak, akinek idealizált arcvonásaiban a fiatal Annuska ismerhető fel. Koszta József A festő lánya című, 2000-ben eltulajdonított festményének megcsonkított darabja került elő egy 2021. december elején megrendezett aukción. A festmény Koszta József: Annuska címmel szerepelt a katalógusban. Az alkotás aukciós felbukkanása nyomán a Műtárgyfelügyeleti Főosztály azonosította azt, és erről a rendőrséget is tájékoztatta, aminek hatására a rendőrség a lopás elévülése után újabb büntetőeljárást indított. Az aukción felbukkant torzó lefoglalásra került, a tulajdonjog tisztázása büntetőeljárásban folyamatban van, és a szétvágott festmény másik hiányzó darabjára körözést adott ki a rendőrség.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei település, Jásztelek 19. századi kápolnájának tornyából betöréses lopás során 2001. szeptemberében tűnt el Szlezák László (Ispáca, 1870 – Budapest, 1953): Harang (Jásztelek, Havas Boldogasszony kápolna), 1937 címen nyilvántartott iparművészeti és helytörténeti értékű öntött bronz alkotása. Az eltűnt harangról egy 2022 februárjában Amerikából kapott bejelentésből értesült a Műtárgyfelügyelet. A bejelentés adatait az elérhető rendőrségi, múzeumi, tulajdonosi és egyéb adatforrások alapján ellenőrizték és pontosították, így az összegyűjtött iratok, és bizonyítékok alapján az amerikai régiségbolt kínálatában felbukkant harang ügyében az amerikai bűnüldöző szervek a harangot lefoglalták, és 2022. novemberében – a magyar kormányszervek közreműködésével – visszaadták jogos tulajdonosának, a jászteleki plébániának.

 

A nemesmedvesi Emlékharang
Forrás: Műtárgyfelügyeleti Főosztály

 

Szintén egy ellopott harang került elő a nemesmedvesi Történelmi Emlékhelyről, de már szétvert állapotában, miután a körmendi hulladékfelvásárlóban kínálták megvételre. Nemesmedves, illetve környéke volt az a hely, ahol a II. világháború végéhez közeledve, a hazánkon átvonuló szovjet csapatok Magyarország területét elhagyták. A „felszabadulás” emlékére Emlékhelyet alakítottak ki. Az emlékhelyen jellegzetes őrségi „szoknyás” Harangláb áll, mely a XIX. században épülhetett, nyilvántartott műemlék. Az Emlékhely szélén felállításra került egy alumíniumból készült hasított Harang, mely a békét jelképezi és az ideérkezők egy koppintással leróhatják kegyeletüket.

 

Csók István: Züzü a kertben
Forrás: Műtárgyfelügyeleti Főosztály

 

Csók István Züzü a kertben című védett festményét 2022 augusztusában lopták el. A lopást követően az adatfeldolgozás során a Műtárgyfelügyelet észlelte és tisztázta, hogy a rendőrségi körözésben tévesen, egy másik Csók festmény fényképét rögzítették. A virágzó lila-akácok alatt fehér kerti padon búzavirágkék kabátot viselő, ülő kislányt ábrázoló alkotás adatait a lopott, eltűnt kulturális javak nyilvántartásába is felvitték. A helyes (a valóban ellopott festményt mutató) fénykép révén lehetővé vált, hogy felbukkanása esetén azonosítható, és visszaszerezhető legyen.

 

Takács István: Jézus először esik el a kereszttel (III. állomás)
Forrás: Műtárgyfelügyeleti Főosztály

 

Az Egri bazilika Takács István (1901–1985) által festett, és 2022 szeptemberében ellopott keresztúti stációképe kapcsán a rendőrségi körözésben szintén tévesen, egy másik stációkép fényképe volt megtalálható, ezt a műtárgyfelügyelet szintén tisztázta, és a helyes fénykép segítségével az eltulajdonított műtárgy jövőbeli felbukkanását követően segít az azonosítás és visszaszerzés folyamatában.

14 db, vidéki múzeumokból ellopott műtárgy korábbi (akár évtizedekkel ezelőtti) bűncselekmény során tűnt el, de a nyilvántartásba vételükhöz szükséges adatokat és iratokat sikerült beszerezni és a lopott, eltűnt kulturális javak nyilvántartásában is rögzítették őket. Ezek közül örökségvédelmi szempontból a 3 db magyarországi bronzkori és római kori régészeti lelet és az Erzsébet királyné hagyatékából származó achát szelence emelkedik ki.

2 db további, lopottként nyilvántartásba vett műtárgyat, egy Friedrich Gauermann festményt és egy Bárány Dezső által készített hegedűt magántulajdonból loptak el 2022-ben.

A legutóbb nyilvántartásba vett lopott, eltűnt műtárgyak részletes adatbázisa ide kattintva érhető el.

 

Forrás: Műtárgyfelügyeleti Főosztály, Építési és Közlekedési Minisztérium

Címlapkép: Koszta József: Annuska. Forrás: Műtárgyfelügyeleti Főosztály

További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.