Részletes keresés

Macklowe-gyűjtemény – íme a második felvonás legértékesebb darabjai

Másfél héttel ezelőtt mutatta be a Sotheby’s aukciósház a következő Macklowe-árverés 30 aukcióra bocsátott művének felét. Linda és Harry Macklowe gyűjteménye, amelynek darabjai válásuk miatt kerülnek kalapács alá, olyan művészek alkotásait tartalmazza, mint Warhol, Richter és Giacometti. A bíróság által elrendelt két árverés közül a másodikra május 16-án kerül sor New Yorkban.

Az első, novemberi árverés 676,1 millió dollárt hozott (illetékkel együtt), szemben a 439,4 millió és 618,9 millió dolláros előzetes becsléssel (az előzetes becsléseket illeték nélkül számítják) - ez a Sotheby's történetének eddigi legmagasabb eladási összértékét jelentette. Rekordot döntött Agnes Martin, Jackson Pollock, Robert Irwin és Michael Heizer.

A 30 műből eddig csak 16 darabot fedtek fel a közönség számára, az utolsó 14 művet egy későbbi időpontban, New Yorkban, az eladáshoz közeledve fogják bemutatni annak érdekében, hogy megtartsák a gyűjtemény körüli fokozott érdeklődést.

A gyűjtemény második részének kiemelkedő alkotásait, amelyek március 2-ig láthatóak az aukciósház londoni galériáiban (mielőtt Hongkongba, Tajpejbe és Sanghajba utaznak), Will Gompertz, a Barbican művészeti igazgatója és Eleanor Nairne kurátor mutatta be egy virtuális túra során. A túra megtekinthető itt. A művek becsült összértéke az aukció előtt 200 millió dollár körül mozog, ami azt jelenti, hogy az eladási összérték rekordja valószínűleg ez alkalommal nem fog megdőlni. Minden mű garantált - ami nem meglepő, tekintve, hogy a Sotheby's-nak milyen heves harcot kellett vívnia a Christie's-zel a gyűjtemény megszerzéséért -, bár az aukciósház nem volt hajlandó elárulni, hogy a művek mekkora része saját és hány százaléka származik harmadik féltől.

 

Mark Rothko Untitled, 1960 alkotása, amely egészen mostanáig soha nem volt kiállítva. Forrás: Sotheby’s
A legértékesebb mű, amelyet felfedtek, egy kék és bordó színű Rothko-festmény 1960-ból, amelynek értéke 35 és 50 millió dollár között helyezkedik el. Nem valószínű azonban, hogy felülmúlja az első árverést vezető Rothko-képet, amely 82,4 millió dollárt hozott a 70-90 millió dolláros becsült árhoz képest.

Alberto Giacometti: Diego sur stèle II, 1958. Forrás: Sotheby’s

 

Hasonlóképpen, az előző aukció másik sztár tételét, a Le Nez című, egy szintén 70-90 millió dollárra becsült Giacometti művet, nem valószínű, hogy a második árverés Giacometti alkotása meg fogja haladni: a Diego sur stèle II (1958) a művész testvérét, Diegót ábrázolja és 7-10 millió dollárra becsülik.

 

Willem de Kooing Untitled műve, 1961. Forrás: Sotheby’s

 

De Kooning 1961-es absztrakt tájképét 7-10 millió dollárért kínálják.

richter
Gerhart Richter: Seascape, 1975. Forrás: Sotheby’s

 

Egy kivételével a bejelentett művészek mindegyike szerepelt már az árverés első részében. Köztük van Gerhard Richter, akinek 1975-ös Seascape című, tengeri tájképet ábrázoló alkotását 25 és 35 millió dollár közötti összegre becsülik. Richteren kívül a pop art királyának, Andy Warholnak egyik utolsó önarcképe 1986-ból - amely a Fright Wig sorozatának része, és amelyet csak egyszer állítottak ki egy 1995-ös londoni kiállításon - 15-20 millió dollárért kerül felajánlásra.

 

Andy Warhol: Self Portrait, 1986. Forrás: Sotheby’s

Az egyetlen művész, akinek nem szerepelt munkája az első árverésen, Jean Dubuffet, akinek Grand Nu Charbonneux c. műve - az első nagyméretű akt, amelyet valaha festett – a becslések szerint 4 és 6 millió dollár között mozog. A Pace Galériától 2003-ban vásárolt mű az egyetlen Dubuffet a Macklowe-gyűjteményben.

Az előző aukción is szereplő alkotók és műveik közé tartozik még Robert Ryman, akinek két méter magas Swift (2002) című művének becsült értéke 8-12 millió dollár; Jeff Koons 1986-os szobra három porszívóról egy vitrinben (becsértéke 3,5-4,5 millió dollár); és egy 1958-as bronz Picasso szobor, amely egy fiatal férfit ábrázol (becsértéke 1 millió-1,5 millió dollár).

 

picasso 2
Pablo Picasso, Jeune homme, 1958. Forrás: Sotheby’s

 

Sigmar Polke két műve, a Plastik-Wannen (Plastic Tubs) (1964, becsértéke 3,5-4,5 millió dollár) és a The Copyist (1982, becsértéke 3-4 millió dollár) szintén májusban kerül árverésre.

 

polke
Sigmar Polke: Plastik-Wannen, 1964 (bal) és The Copyist, 1982 (jobb). Forrás: Sotheby’s

 

A túra során Macklowe-ék klasszikus, drága ízlés által alkotott gyűjteményét végig dicsérték, Nairne a háború utáni művészet egyik legkiemelkedőbb gyűjteményének nevezte Amerikában.

 

Forrás: The Art Newspaper

Szerző: műtárgy.com

Címlapkép: Will Gompertz és Eleanor Nairne Andy Warhol 1986-os önarcképe előtt. Forrás: Sotheby’s


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.