Részletes keresés

Magyar művészek hazai és nemzetközi aukciókon - megjelentek a TOP listák

2017. november 14-én a Műtárgybefektetési Konferencián mutatták be A magyar aukciós piac című hiánypótló kiadványt, melyet a műtárgy.com, Magyarország vezető, független műtárgyhirdetési oldala adott ki. Ez a kiadvány összegzi az első olyan kutatás eredményeit, mely tudományos módszerrel, több mint 30 000 adat felhasználásával elemezi a magyar művészek műtárgypiaci teljesítményét. Az alábbiak négy toplistának az első részét mutatjuk meg, míg az összes lista teljes terjedelmében A magyar aukciós piackiadványban olvasható.



A legfontosabb eredmények:
  • 2016-ban a magyar művészek teljes aukciós forgalma 11,5 milliárd forint volt, ami 17%-os növekedést jelent 2015-höz képest
  • A magyar művészek árverési forgalmának jelentős részét három alkotó, Victor Vasarely, Hantai Simon és Moholy-Nagy László műveinek leütései adják
  • A TOP50, már nem élő magyar művész teljes aukciós forgalma 2007 és 2016 között 60,6 milliárd forint volt. Ennek az 50 művésznek az árverési eredményei az elmúlt 10 évben nagyvonalakban követték a nemzetközi aukciós piac dinamikáit
  • 2016-ban a TOP50 magyar művész teljes árverési forgalma 10,1 milliárd forint volt, ami ennek a piacnak a történelmi rekordja
  • A magyar művészek teljes aukciós forgalmának csak egy viszonylag kis szeletét, 9%-át adják az élő alkotók


Magyar művészek hazai és nemzetközi aukciókon - megjelentek a TOP listák



A TOP10 nem élő magyar művész közül három külföldön híressé vált alkotó, Victor Vasarely, Hantai Simon és Moholy-Nagy László forgalma volt a legnagyobb az elmúlt 10 évben. Közülük Vasarely mind a teljes aukciós forgalom (14,7 milliárd forint), mind pedig az eladott tételek száma (6432 darab) alapján is kiemelkedik. A teljes TOP50-es lista A magyar aukciós piac című kiadványban olvasható.

Magyar művészek hazai és nemzetközi aukciókon - megjelentek a TOP listák



A TOP10 élő magyar művész 2007 és 2016 közötti aukciós forgalmát ugyancsak három külföldön élő alkotó vezeti, a Franciaországban dolgozó Reigl Judit, a Németországban élő Lakner László, és a New Yorkban alkotó Ackermann Rita. A teljes, TOP20-as lista A magyar aukciós piac című kiadványban olvasható.

Magyar művészek hazai és nemzetközi aukciókon - megjelentek a TOP listák



TOP10 legdrágább, hazai és nemzetközi aukción eladott magyar műalkotás listája kizárólag Hantai Simon és Moholy-Nagy László műveiből áll. Mindkettejük legdrágább aukción eladott művét tavaly ütötték le, és ezek az alkotások mindkét esetben egymilliárd forint feletti összegért keltek el. A legdrágább magyar műalkotások teljes, TOP100-as listája A magyar aukciós piac című kiadványban olvasható.

Magyar művészek hazai és nemzetközi aukciókon - megjelentek a TOP listák



A hazai árveréseken elkelt legdrágább művészek listáját a 19. század végének és 20. század elejének magyar festői, Csontváry Kosztka Tivadar, Munkácsy Mihály és Gulácsy Lajos dominálják. Itt a legmagasabb leütési ár 240 millió forint, ami a hatoda a legmagasabb magyar művész által nemzetközi aukción elért árnak. A TOP10 legdrágább hazai árverésen eladott műalkotás listájára 120 millió forint volt a beugróösszeg. A legdrágább, hazai aukciókon eladott magyar műalkotások teljes, TOP100-as listája A magyar aukciós piac című kiadványban olvasható.

A konferencián bemutatott kiadvány adatai, ábrái, elemzése segítségére lehet a gyűjtőknek és befektetőknek abban, hogy a befektetési szempontok szem előtt tartása mellett vásároljanak műtárgyakat.

A konferencián a hazai műtárgypiac kiemelkedő szakértői adtak elő. A résztvevők megismerhették a hazai és nemzetközi műtárgypiac legújabb tendenciáit, a gyűjteményépítési stratégiákat és betekintést nyerhettek a művészeti piac működésébe.

Magyar művészek hazai és nemzetközi aukciókon - megjelentek a TOP listák



Szerző: műtárgy.com
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.