Részletes keresés

Magyarországon eddig még nem látott festmények Birkás Ákostól

A festő dolga – a MODEM kiállításának címe egyfelől a hagyományosan erősen misztifikált műtermi munkára, azaz a mesterségbeli, „céhes” tradícióra utal, másfelől a festészet művelőjének általános szerepfelfogására kérdez rá. Mi iránt kell elköteleznie magát a festőnek?  Van-e dolga még egyáltalán vagy csak dolgai vannak? Birkás Ákos határozott fordulatokkal teli gazdag művészi pályája – amely a korai fotórealista festményektől a képzőművészeti fotóhasználaton át, az absztrakt festészeten keresztül a figuratív és narratív képekig ível – többféle választ is ad ezekre a kérdésekre, hiszen ez az életmű minden erőteljes váltás dacára mindenekelőtt következetes médiumanalízis; a festészet kutatásának, a művész és az alkotás (ön)elemzésének fontos példája.

 

Az 1941-ben született, nemzetközileg is elismert Birkás Ákos vitathatatlanul az egyik legjelentősebb magyar képzőművész. Az első debreceni bemutatkozása a budapesti Ludwig Múzeumban megrendezett retrospektív kiállítása óta eltelt nyolc év műveiből áll. A mintegy nyolcvan festmény jelentős része először szerepel Magyarországon, több alkotás egyenesen a Vienna Art Fair nemzetközi vásárról érkezett a tárlatra. A barátság és a szellemi rokonság okán pedig vendégszereplők is feltűnnek a MODEM legnagyobb kiállítóterében: a holland Jan van der Pol, az osztrák Johanna Kandl és Szűcs Attila egy-egy műve kommentálja Birkás alkotásait.

birks_kos_tz_guggol_fiatal_festmvsz_2012_olaj_vszon_80x100_cm_a_knoll_galria_jvoltbl_tihanyi-bakos_fot_stdi_400

Birkás Ákos: Tíz guggoló fiatal festőművész, 2012, olaj, vászon, 80x100 cm

a Knoll Galéria jóvoltából, Fotó: Tihanyi-Bakos

 

Birkás Ákosnak az elmúlt nyolc évben tizenkét kisebb egyéni tárlata volt budapesti, bécsi, berlini, lipcsei, párizsi és New York-i galériákban; a debreceni nagyszabású kiállítás átfogóan, három tematikus szekcióra bontva mutatja be a művész állandó dinamikában lévő legutóbbi alkotói periódusát, azokat a képeit, amelyek kezdetben sokaknak meglepetést, sőt megrökönyödést okoztak. A sajtófotókat alapul vevő, majd a kép és szöveg viszonyát boncolgató festmények; az utóbbi időszak a keresztény ikonográfiát is megidéző művei; valamint a legfrissebb, a finom festésmóddal is szakítani látszó alkotások az esztétikum és a politikum kérdéseit járják körül.

birks_kos_vrakozs_2009_olaj_vszon_140__220_cm_galerie_eigenart_a_knoll_galria_jvoltbl__fot_tihanyi-bakos_fot_stdi_400

Birkás Ákos: Várakozás, 2009, olaj, vászon, 140×220 cm

Eigen+Art Galéria, a Knoll Galéria jóvoltából, Fotó: Tihanyi-Bakos 

A sajtófotók a 2000-es évek közepétől kerültek Birkás munkájának középpontjába. Nem a közvetlen, offenzív médiakritika érdekelte, hanem a sajtófotó képi értelmezése, metaforikus jelentésének kibontása, az a játék, ahogy a festészet kontextusába helyezve a sajtófotó elszakad eredeti, illusztráló funkciójától, és ezáltal új rétegei szabadulnak fel. A sajtófotó-áradatból olyanokat választott ki, amelyek ugyan nem Magyarországról szólnak, de átvitt értelemben nagyon is vonatkoznak az itteni helyzetre, illetve sajátjára is. Birkás néhány éve szövegeket is kapcsol a sajtófotó alapú képeihez, ezzel is változtatva a kép értelmezésén. Gyakran nincs összefüggés a kép és címe között, 2011-ben például a bécsi kiállításon az összes munkájának Malevics képcímeket adott. Később a szövegek – idézetek kortárs filozófusok munkáiból – magukon a festményeken jelentek meg.

birks_kos_fehr_ngyzet_2009_olaj_vszon_160x240_cm_a_knoll_galria_jvoltbl_fot_tihanyi-bakos_fot_stdi_400 

Birkás Ákos: Fehér négyzet, 2009, olaj, vászon, 160x240 cm

a Knoll Galéria jóvoltából, Fotó: Tihanyi-Bakos

A kora keresztény szentekre utaló alkotásai érzékenyen reagálnak a társas létezést érintő aktuális jelenségekre, arra a világra, amelyben felértékelődnek a személyes kapcsolatok, és a kisebbségi csoportoknak harcot kell folytatniuk életlehetőségeikért. Az elmúlt időszakban – ahogy ő megfogalmazza – egy „nehézkesebb, rágódóbb” festői nyelvet szeretne kialakítani. A kisebb méretű, sötétebb tónusú munkáiról eltűnt az a transzparens, könnyed, elegáns festésmód, amely korábbi képeit jellemezte. Az újabb alkotásaival olyan emberi érzékenységet szeretne megjeleníteni, amely szemben áll a leegyszerűsítő agresszióval. 

Kurátor: Kukla Krisztián 

A festő dolga. Birkás Ákos (2006 – 2014) című kiállítás 2015. február 8-ig tekinthető meg a MODEM második emeleti kiállítóterében.

További cikkek
Nyári tárlatok Bázelben az Art idején - A kubizmus kozmosza

Nyári tárlatok Bázelben az Art idején - A kubizmus kozmosza

2019-07-18

Idén is fontos kiállításokkal jelentkeznek a helyi múzeumok az Art Basel idején, de a Kunstmuseum és a párizsi Centre Pompidou együttműködésében rendezett A kubizmus kozmosza mindent fölülmúl. A tárlat nemcsak a művek többségének művészettörténeti helye okán, hanem a bázeli műgyűjtés és mecenatúra európai vezető szerepének bizonyságaként is tanulságos.

Műtárgy: milyen kép illik egy fogadótérbe?

Műtárgy: milyen kép illik egy fogadótérbe?

2019-07-18

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba és az otthonunkba

Ha Londonban jársz - kis képes kiállítás ajánló!

Ha Londonban jársz - kis képes kiállítás ajánló!

2019-07-03

Beköszöntött a nyár és ezzel együtt az utazási főszezon is. A tengerparti desztinációk mellett érdemes egy-egy nagyvárost is meglátogatni, hiszen a kulturális pezsgés nyáron sem csillapodik. Erre tökéletes példa London, k

Építészet, festészet, fotó, divat, Ázsia és holdraszállás – 13 izgalmas kiállítást ajánlunk a nyárra

Építészet, festészet, fotó, divat, Ázsia és holdraszállás – 13 izgalmas kiállítást ajánlunk a nyárra

2019-07-02

A kánikulában nem csak a vízparton tudunk hűsölni, jó döntés lehet a múzeumok, galériák felé is venni az irányt, ahol amellett, hogy jelentősen kellemesebb a hőmérséklet, mint kint, aktívan tudunk kikapcsolódni. Bár a nyár általában egy csendesebb időszak a kiállítások szempontjából, az utóbbi években azt tapasztalhattuk, hogy kifejezetten izgalmas tárlatok kerülnek megrendezésre az év ezen szakaszában is. Ezt alátámasztandó mutatjuk a nyári kiállításajánlónkat, amelyben – reményeink szerint - mindenki találhat kedvére valót.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.