Részletes keresés

Megér 70 millió dollárt egy széndarab?

A műtárgy.com legfrissebb cikke az Artsy nyomán a gyémánt-ipar és a gyémánt-kereskedelem műtárgypiaci lehetőségeinek jár utána. Manapság a gyémánt-iparon belül is egyre gyakrabban merül fel az évszázados kérdés, amely a modern művészetet is régóta foglalkoztatja: mi a műtárgy és hogyan definiáljuk azt?

Amennyiben megfelelő indikátorként fogadjuk el a Sotheby's friss aukcióját, ahol a Lesedi la Rona, egy 1109 karátos csiszolatlan gyémánt került a kalapács alá, akkor a gyűjtők kétség nélkül megválaszolták a kérdést: a gyémánt önmagában nem műtárgy. A Lesedi la Rona a 21. században talált legnagyobb drágakő minőségű gyémánt. Ugyanakkor a gyémánt nem érte el a 70 millió dolláros kitűzött árat a külön számára rendezett június 29-i londoni aukción, London éves nyári aukciós hetének végén. Ezért a gyémánt tulajdonosa, a Lucara Diamond Corp bányavállalat, megőrizte a gyémántot.

Megér 70 millió dollárt egy széndarab?


A Lesedi la Rona gyémánt. Fotó a Lucara Diamond Corp jóvoltából.


Ugyanakkor a 2016-os év rekordokat döntött a csiszolt gyémántok piacán, különösen a színezett gyémántok voltak népszerűek, az Oppenheimer Blue például 57.5 millió dolláros árával minden idők legdrágább, árverésen eladott ékszere lett. Ugyanakkor egy csiszolatlan követ nyilvános árverésre bocsátani nagyon szokatlannak számít. A csiszolatlan gyémántokat általában a gyémánt-piacon belül adják el további csiszolás és vágás céljából. A Lucara elnöke és ügyvezetője, William Lamb szerint a júniusi árverésen azokat az embereket szerették volna elérni, akik a gyémántot nem csiszolás céljából, hanem történeti értéke miatt vásárolnák meg.

Ugyanakkor a nagyméretű csiszolatlan gyémántok klasszikusan a belőlük készíthető sok kisebb csiszolt gyémánt miatt vonzóak a vásárlók számára. "A vásárlókat a vágott kövek érdeklik, különösen a nagyméretű és színezett kövek, mivel ezek presztízs-vételnek számítanak", magyarázza Aja Raden, ékszerész, kutató, és a New York Times bestseller listáján szereplő Stoned című könyv szerzője. "Mint a műtárgyak esetében, a vásárlóknak azt mondják, hogy csak egyetlen létezik a világon az adott kőből, így a kérdés pusztán az, hogy mennyire szeretnéd megkaparintani?"

Raden még hozzáteszi, hogy az Oppenheimer Blue gyémánt vagy a Blue Moon of Josephine (amely 2014-ben 48.4 millió dollárért kelt el) akár a Mona Lisa vagy a Van Gogh Csillagos éj képe is lehetnének. Az emberek nem csak az értékükért veszik őket, hanem azért, hogy ők legyenek az egyetlenek, akik birtokolják. Ugyanakkor a csiszolatlan Lesedi la Rona esetében ez nem igaz, mivel szükségszerűen kisebb méretű gyémántokká lesz vágva és csiszolva, így nagyon rövid életű kincsnek számít.

A Lucara vállalat a publikus árveréssel egy olyan gyűjtőt célzott meg, aki a Lesedi la Ronára mint egy műtárgyra tekint, felismerve ritkaságát, történeti jelentőségét, és nem adja el vágás és csiszolás céljából.

Lamb szerint, amikor valaki elad egy csiszolatlan gyémántot, akkor az értékét az alapján határozzák meg, hogy mit lehet belőle előállítani. "Mi azt mondjuk, hogy ne törődj azzal, hogy mit lehet belőle előállítani, mivel ez egy teljességgel egyedi darab. Ha a történelem megismétli önmagát, nincs más ember a földön, aki egy 1000 karátos követ láthatna" - érvel Lamb.

Marcel Duchamp ikonikus readymade-jeit követve Lamb abban bízott, hogy a Lesedi la Rona lesz az a kő, amely megváltoztatja a gyémánt-ipar eddigi értékesítési modelljeit, amennyiben a művészeti világ felkapta volna ezt a Sotheby's aukcióján. Szerinte a Lesedi la Rona természetessége csak növeli művészeti jelentőségét. "Vegyük például Picassót, egy nagyon jó művész vagy akár egy nyomtató is elkészítheti a képeinek tökéletes másolatát. Ugyanakkor nem létezik olyan mesterséges mechanizmus, amely valaha képes lesz a Lesedi la Rona tökéletes másolatának előállítására. Ez teszi ezt a követ annyira egyedivé. Meg akartuk tudni, hogy a piac hajlandó-e megfizetni ennek az árát, de úgy tűnik, hogy a piac még érett meg erre."

A kedvezőtlen árverés után Lamb azt mondta, hogy a Lucara nem vetette el, hogy egy későbbi időpontban újra publikus árverésre bocsássa a Lesedi la Ronát, amennyiben képesek meggyőzni a gyűjtőket a kő történeti értékéről. Lamb úgy nyilatkozott, hogy "sosem fogom azt mondani, hogy az árverés megbukott". Nem érte el a célját, viszont általa megismerkedhettünk a privát befektetők egy új csoportjával. A kereslet a privát szféra részéről az árverés után pedig azt mutatja számomra, hogy ennek továbbra is van piaca."
...
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.