Részletes keresés

Megjelent az egyik legfontosabb műtárgypiaci elemzés - az Art Basel Art Market 2022-es riportja

Az Art Basel és az UBS idén is megjelentette a 2022-es műtárgypiacról szóló jelentését, amely egy átfogó képet igyekszik adni a piaci jellemzőkről és tendenciákról. A műtárgy.com két részes cikksorozatának első részében a globális műtárgypiac általános adatait, valamint az aukciós eladásokat emeli ki, mindezt a riport statisztikai adatainak szemléltetésével.

A 2022-es műtárgypiaci adatok legfontosabb megállapításai

A pandémia miatt 2020-ban bekövetkezett, 10 éve nem látott recessziót követően a globális művészeti piac erősen fellendült 2021-re. A műkincsek, régiségkereskedők és aukciós házak összesített eladása 65,1 milliárdra becsülhető, ami 29%-os növekedést jelent az előző évhez képest, valamint a járvány előtti, 2019. évi eladást is meghaladja.

A piac minden szegmense növekedett 2021-ben, azonban az aukciós szektor mutatta a legerőteljesebb emelkedést az előző évhez képest: a nyilvános árveréses eladások összesen 47%-kal nőttek. A privát értékesítések valamivel több, mint egyharmaddal nőttek, a kereskedői piac értéke pedig 18%-kal emelkedett.

Az amerikai piac megőrizte vezető pozícióját, és az előző évhez képest fejlődött: a globális értékesítések értékének 43%-át tette ki. Kína volt a második legnagyobb művészeti piac 20%-kal, míg az Egyesült Királyság visszaesett, és 17%-os részesedéssel a harmadik helyre szorult vissza.

Az USA műkincspiaca 2021-ben erőteljesen fellendült, az eladásai 33%-kal nőttek, mintegy 28 milliárd dollárra emelve ezek értékét. Kína piacának értékesítései szintén jelentős, 35%-os növekedést értek el, elérve a 13,4 milliárd dollárt. Az Egyesült Királyság piaca az előző évhez képest 14%-kal, 11,3 milliárd dollárra nőtt. Franciaországban különösen erős volt a növekedés, ahol az eladások 50%-kal emelkedtek az előző évhez képest 4,7 milliárd dollárra növelve az eladások értékét, amely az elmúlt 10 év legkiemelkedőbb teljesítménye.

Az online piac 2021-ben tovább bővült, 2021-ben 7%-kal emelkedett, a becslések szerint elérve a 13,3 milliárd dollárt. Az online értékesítések részesedése 20% a műtárgypiaci eladásokból, amely 5%-kal alacsonyabb az előző évhez képest, de még mindig több mint kétszerese a 2019-es szintnek (9%).

A művészeti NFT-k forgalma 2021-ben jelentős növekedést mutatott. Az NFT platformokon történő értékesítés 4,6 millió dollárról 11,1 millió dollárra nőtt 2019 és 2021 között. Az NFT-k eladásainak értéke több mint százszorosára bővült az előző évhez képest, elérve a 2,6 milliárd dollárt.

2020-ban a művészeti NFT-tranzakciók túlnyomó része - érték szerint nézve - elsődleges eladásokból származott (75%), de 2021-ben a kontextus drámaian megváltozott és az érték legnagyobb része a viszonteladásokra koncentrálódott (73%). Ezek a rendkívül likvid és folyamatos adásvételekkel jellemezhető NFT-piacterek nagyon vonzóak voltak a spekulatív vevők számára, és a műtárgyalapú NFT-ket átlagosan körülbelül egy hónapon belül újraértékesítették (szemben az átlagos viszonteladással, ami a műtárgypiacon 25-30 év).

A pandémiából való kilábalás

A COVID-19 világjárvány világszerte kihívásokat és bizonytalanságot okozott a műtárgypiacok számára.

A galériák és aukciósházak működésének, valamint az utazás és a rendezvények korlátozása miatt 2020-ban 22%-kal csökkent az eladás, egészen 50,3 milliárd dollárra. Ebben a válságos időszakban az online piacra helyeződött át a hangsúly, emiatt az aukciósházak jelentős hangsúlyt helyeztek a digitális stratégiáikra az eladások fenntartása érdekében, sikeresen csökkentve a negatív hatások egy részét, és biztosítva a műtárgypiac jelentős javulását.

Az eladások értékének %-os változása a globális műkincspiacon (2009-2021)
Forrás: Art Basel & USB Report, Art Market 2022

Az elmúlt két év során tapasztalt nehézségek mellett a világjárvány a lehetőségek tárházát és a változás lendületét is megteremtette. 2021-ben sok optimista nézet jelent meg a jövővel kapcsolatban: a piaci hierarchiák átalakítása és az iparági innováció gondolata is felmerült. Ezeket a változásokat azonban nem volt lehetőség tartósan megfigyelni, egyrészt az időszakos zárlatok folytatódása miatt, valamint a személyes részvétellel megvalósult események is gyakran nagyon eltérő körülmények között zajlottak. Sok vállalkozás sikeresen alkalmazkodott az online és offline értékesítés és a rendezvények új, kétszintű rendszeréhez, de mivel a kereslet és a forgalom újra lendületbe jött, világossá vált, hogy a digitális váltás kevéssé csökkentette a piac hierarchiáját, és a felső kategóriás műtárgyak eladásai ismét kezdtek eltávolodni a piac többi részétől.

A piac tehát a folyamatos bizonytalanság ellenére nagy ellenállóképességet mutatott a 2021-ben, az árverések erőteljes növekedéséből adódó fellendülésnek köszönhetően, ahol a csúcskategóriás műtárgyak értékesítése jelentős értéknövekedést eredményezett. Az értékesítés volumene is helyreállt 2021-ben, 17%-kal növekedve, a becslések szerint 36,7 millió tranzakcióra.

Az erőviszonyok átrendeződése

A műtárgypiac vezető országainak a globális értékesítésekből való %-os részesedése (2012-2021)
Forrás: Art Basel & USB Report, Art Market 2022

Az USA-ban eladott műtárgyak és régiségek értéke 2021-ben 60%-kal nőtt az előző évhez képest, és bár a 2019-es szint még mindig magasabb (2021-ben 8,3 milliárd dollár volt, szemben a 2019-es 11,8 milliárd dollárral), a New York-i piac szerepe a magasabb árfekvésű műtárgyak nemzetközi kereskedelmének központjaként nagyon is nyilvánvaló volt.

A Kínában történő értékesítés szintén jelentős, 35%-os növekedést ért el, összesen 13,4 milliárd dollárt, megelőzve az Egyesült Királyság piacát a globális rangsorban. Az Egyesült Királyság 2018-ban és 2019-ben előrébb állt a ranglétrán, mivel a szélesebb körű gazdasági és kereskedelmi problémák a kontinentális Kínában és a politikai nyugtalanságok Hong Kongban gyengítették az eladásokat, azonban ezt a lemaradást 2021-re sikerült leküzdeni.

Míg Hong Kong a regionális és nemzetközi kereskedelem kulcsfontosságú csomópontjaként működött Ázsiában, 2021-ben a szárazföldi Kínába irányuló belső kereskedelem fellendítésére irányuló kísérletek kerültek előtérbe. A Kínai Népköztársaság pénzügyminisztériumának vámügyi bizottsága bejelentette, hogy 2022 januárjától kezdődően nulla behozatali vámot vezet be az olyan műtárgyakra, amelyek 100 évesnél idősebb alkotások. Ez a rendelkezés vélhetően a belföldi műkincspiac és a kulturális emlékek piacának fejlődését hivatott ösztönözni.

Az online eladások

Az online értékesítés növekedése az egyik legfontosabb fejlemény a művészeti piacon az elmúlt két évben. Míg az e-kereskedelem már COVID-19 világjárvány előtt is folyamatosan fejlődött, a 2020-ban összességében tapasztalható jelentős forgalomcsökkenés ellenére az online műtárgyértékesítés elérte az eddigi legmagasabb, 12,4 milliárd dolláros rekordot, ami 2019-hez képest megduplázódott.

A művészeti piac online eladásai (2013-2021)
Forrás: Art Basel & USB Report, Art Market 2022

A vállalkozások, rendezvények és az utazások működését az egészségügyi előírások miatt korlátozták, így az online kommunikációra való átállás és az értékesítés számos vállalkozás túlélése szempontjából kritikus jelentőségűvé vált. A hagyományos galériák és aukciósházak fokozták elkötelezettségüket a digitális értékesítés és marketing terén, a gyűjtők pedig elkezdték igénybe venni az e-kereskedelmet. A művészeti vásárok viewing roomjai és a különféle harmadik féltől származó platformok szintén bővítették a digitális értékesítési lehetőségek körét a művészeti piacon. Ez a bővülés kétségtelenül a körülményekre adott gyors reakció volt, és növekedés folytatódott a következő években is.

2021-ben az online piac tehát tovább bővült, 2021-ben mérsékeltebb, 7%-os növekedést mutatva, 13,3 milliárd dollárt ért el.

Aukciók

A képzőművészeti alkotások aukciós piacának országok szerinti %-os részesedése árkategóriákra osztva (2021)
Forrás: Art Basel & USB Report, Art Market 2022

Az aukciók három legnagyobb központjában, az USA-ban, Kínában és az Egyesült Királyságban tartható számon az eladások nagy része és a legmagasabb árú műveket is itt adják el mind a helyi, illetve nemzetközi vevőknek.

A piac alsó szegmensében az USA, Kína és az Egyesült Királyság az érték szerinti eladások 63%-át és az eladott tételek 45%-át adta 2021-ben, mindkettő viszonylag stabilabb 2020-hoz képest. A piac középső szegmensét tekintve a részesedésük 81%-ra nőtt, ami 2020-hoz képest magasabb. Kínának messze a legnagyobb a részesedése ebben a szegmensben, az összérték fele és az eladott tételek 47%-a az övé.

Az 1 millió dollár feletti értékesítések piacán a negyedik legnagyobb piac Franciaország volt, 3%-os részesedéssel. Az USA az elmúlt években a piaci részesedést tekintve vezette ezt a szegmenset, 2020-ban azonban a második helyre esett vissza az 1 millió dollár feletti teljes értékesítés 36%-ával, Kína (43%) mögött. Visszaszerezte azonban a pozícióját 2021-ben, a szegmensben elért értékesítések 47%-ával, a 2019. évivel megegyezően, miközben Kína és az Egyesült Királyság is teret vesztett.

A teljes piac legfelső szegmensében az értékesítések értékének 98%-a erről a három vezető piacról származik. Az USA a korábbi években jelentős különbséggel a legnagyobb részesedéssel rendelkezett, de a 2020-as év után alig maradt el Kínától. A régi hierarchia 2021-ben helyreállt, az USA vezeti ezt a szegmenset, részesedése az előző évhez képest 21%-kal nőtt, és értékben 63%-ot, az eladott tételek valamivel több mint felét (52%) szerezte meg.

A képzőművészeti aukciós piac értékét tekintve a legnagyobb szektor 2021-ben a háború utáni és kortárs művészet volt, amely a modern művészettel együtt a piac értékének 77%-át teszi ki.

A háború utáni és kortárs művészet megőrizte vezető pozícióját 2021-ben a globális képzőművészeti aukciós piac 55%-os részesedésével és 56%-os volumennel (1%-os növekedés). Az ágazat értékesítései összesen 6,7 milliárd dollárt tettek ki, ami 42%-os növekedést jelent az előző évhez képest, az eladott tételek számában is 13%-os emelkedés figyelhető meg.

A háború utáni és kortárs művészet eladásainak értéke (2009-2021) Forrás: Art Basel & USB Report, Art Market 2022

A háború utáni és kortárs művészet értékesítése az elmúlt években jelentős ingadozást mutatott, növekedése 2007-ig gyorsan nőtt, majd a globális pénzügyi válság hatására 58%-kal csökkent a 2007 és 2007 közötti időszakban, mivel a legmagasabb árú művek kínálata beszűkült. A 2 milliárd dolláros mélypontról ez a szegmens gyorsan talpra állt, és 2014-ben 7,9 milliárd dollárral történelmi csúcsot ért el. A teljesítmény ettől kezdve vegyes volt, mivel 2019-ben a legmagasabb eladások csökkenése 10%-os visszaesést eredményezett, majd a 2020-as világjárvány idején további 23%-os, 4,7 milliárd dollárra történő visszaesés következett. A 2021-es növekedés a piacot a 2018-as szint közelébe állította vissza, és bár még mindig 15%-kal elmarad a 2014-es csúcsértéktől, az értékesítés a 2009-es mélypont óta több mint 200%-kal nőtt.

A modern művészet 2021-ben a második legnagyobb szegmens volt a képzőművészeti aukciós piacon, részesedése 22%-át tette ki az érték szerinti eladásoknak, ami 4%-os csökkenést jelent 2020-hoz képest. Annak ellenére, hogy ezek az alkotások a piacon a legnagyobb értékű tételek közé tartoznak, a kínálat szűkössége miatt a felső kategóriában az elmúlt 20 év során jelentősen csökkent piaci részesedése és az eladásainak száma, szemben a háború utáni és a kortárs művészettel, melynek forgalma bővült. A modern művészet eladásai majdnem kétszer akkorák voltak, mint a háború utáni és a kortárs művészet eladásai 2000-ben, de az elmúlt 10 évben folyamatosan csökkent, és a köztük lévő különbség 2021-ben érte el eddigi legnagyobb szintjét: 33%-ra nőtt a 10 évvel korábbi, 2012-es 12%-ról.

A modern művészet piaca 2011-ben érte el 5,4 milliárd dolláros csúcsát, amit a kínai fellendülés és a globális pénzügyi válságból való erőteljes kilábalás miatt következett be. Azóta az eladások jelentős mértékben visszaestek.

Az ingadozás és a két évig tartó jelentős értékcsökkenés a piacot a legalacsonyabb szintre juttatta, mivel a tételek mennyisége csaknem 40%-kal csökkent. Az értékesítés 2021-ben 23%-kal nőtt, 2,7 milliárd dollárra emelkedett az értéke 8%-kal több tétel eladásával, ez azonban jóval visszafogottabb fellendülés volt, mint 2010-ben (amikor az értékek egy év alatt 87%-kal emelkedtek), mivel az Egyesült Államok és Kína nagy piacai eltérő teljesítményt mutattak.

A cikksorozat folytatásában a gyűjtői piacot, az NFT-ket és az előrejelzéseket fogjuk bemutatni.

 

Szerző: műtárgy.com

Forrás: Art Basel & USB Report, Art Market 2022

Címlapkép forrása: Art Basel


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.