Részletes keresés

Megnyílt Maurer Dóra önálló kiállítása a Tate Modernben

Augusztus 5-én megnyílt a magyar művész munkáit bemutató önálló kiállítás a világ egyik legfontosabb múzeumában, a londoni Tate Modernben. A tárlat ingyenes és 2020 július 5-ig lesz látogatható.

Amint azt korábban megírtuk, a művész több mint öt évtizede tartó munkásságából 35 alkotás látható, amelyek megvilágítják Maurer játékos, koncepciózus művészetfelfogását, számos művészeti ágban való kísérletezését, jártasságát. A Tate Modern hangsúlyozza az alkotó rendkívül fontos művészetszervező tevékenységét is, amelyet a szocializmusban a hivatalos művészet keretein kívül fejtett ki. Maurer Dóra munkásságát vázolva az intézmény kifejti, hogy a művész az 1950-es évektől kezdve a grafikával foglalkozott, kitágítva annak határait, majd az 1970-es években a fotó és a mozgókép állt az érdeklődésének középpontjában, ekkortájt együtt dolgozott zenészekkel is, valamint kreatív workshopokat is tartott. Az 1970-es években kezdett el geometrikus, absztrakt képeket is készíteni, amelyekkell azóta is foglalkozik. Soha nem állapodott meg egyetlen médiumnál sem, folyamatosan mozgásban lévő, egyedi hang maradt – írja róla a múzeum.

Murer Dóra, Hét elforgatás V. 1979 (print: 2011), Tate (kép forrása: Tate)

A kiállításról már a nyitás napján megjelent egy rendkívül pozitív hangvételű kritika a tekintélyes londoni napilapban, a The Guardian-ben. A kritkus, Jonathan Jones méltatja Maurer korai, koncept munkáit is, azonban azt írja, hogy sok más alkotóval (pl. Kunderával) ellentétben, akik akkor hozták létre csúcsműveiket, amikor lázadniuk kellett egy elnyomó rendszer ellen, Maurer a legjobb munkáit a kommunista rezsim bukása óta készítette. Napjainkban a művész lubickol a kreativitásban - írja a kritikus. Geometrikus, színes munkáit optimista művészetnek titulálja, amely a látogatóra is pozitív hatással van.

Idén egyébként a művésznek a londoni White Cube-ban is kiállítása nyílik, amely szeptember 12-étől november 3-ig lesz látogatható. Itthon pedig a Vintage Galéria tárlatán tekinthetjük meg a munkáit, november 26-tól december 20-ig.

 

Szerző: műtárgy.com

Forrás: Tate, The Guardian

További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.