Részletes keresés

Mesél a múlt - Egyedülálló régészeti kincsek, izgalmas történetek az V. Műtárgyak Éjszaka programjain

Hamarosan kezdődik az ötödik Műtárgyak Éjszakája Fesztivál, a műtárgy.com szervezésében, neves hazai intézmények bevonásával. A programsorozat június 17-19 között várja a művészetek szerelmeseit. A nyár legizgalmasabb háromnapos művészeti fesztiválján egyetlen bérlettel csaknem 50 helyszín és több mint 100 izgalmas program közül választhatják ki a számukra legérdekesebbeket a résztvevők.

A három nap során megnyitják kapuikat a múzeumok és a galériák, neves szakemberek tartanak előadásokat, a tárlatvezetések, műteremlátogatások során pedig művészek mutatják be a munkáikat. A workshopokon a résztvevők is belefeledkezhetnek az alkotás örömeibe, a művészeti sétákon pedig kulisszatitkokra is fény derül. A színes programok közötti eligazodáshoz,  a választás megkönnyítéséhez ajánlókkal segítünk az érdeklődőknek, a tematikus sétákról írt cikkünket itt, a tárlatvezetésekről szóló válogatásunkat pedig itt tudják elolvasni.

A műtárgyak a múlt eseményeinek őrzői is, szorosan összekapcsolódnak egy-egy nép történelmével. A Műtárgyak Éjszakáján az előadók szóra bírják ezeket a tárgyakat, és a segítségükkel kalandos időutazásra invitálják a látogatókat. A következő programokat elsősorban a történelem iránt érdeklődők figyelmébe ajánljuk.

Az Óbudán található Aquincumi Múzeumnál keresve sem találhat jobb helyszínt az, aki elmélyedne az ásatásokkal, a régészeti emlékekkel és a Római Birodalommal kapcsolatos érdekességekben. Vajon hogyan élhettek az aquincumi polgárvárosban a rómaiak? Milyen leletek kerültek elő az elmúlt hónapok ásatásai során Budapesten? Miről mesélnek Európa egyik legnagyobb kőtára, az aquincumi lapidarium kincsei? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket járnak körbe az Aquincumi Múzeum együttműködésével megvalósuló programok. További információk és regisztráció: https://www.mutargyakejszakaja.hu/aquincum

Ha már régészet: a Magyar Nemzeti Múzeumban június 17-én Ligeti Dániel történész az intézmény legféltettebb régészeti leleteinek rejtelmeibe, így például a szilágysomlyói kincsek, vagy a galgóci tarsolylemez titkaiba avatja be a látogatókat. A leletek mellett pedig szó lesz az azokat készítő emberekről is, akik többek között arra is rájöttek, hogy hogyan lehet megmunkálni a fémet. Bővebb információ és regisztráció: https://www.mutargyakejszakaja.hu/events/regeszet-top-10

Amennyiben valaki a régészeti leletek helyett a MNM egyéb becses kincseire, többek között a koronázási palástra, vagy Sisi ruhaderekára kíváncsi, Bíró Dávid június 17-i vezetésén vehet részt. Bővebb információ és regisztráció: https://www.mutargyakejszakaja.hu/events/mnm-top-10-1

A Budapesti Történeti Múzeum – Vármúzeum különösen izgalmas programokkal várja a látogatókat: június 18-án a középkori magyar történelem egyik legfontosabb emléke, a kalandos történetű magyar-Anjou címeres selyemkárpit kerül a középpontba, amelynek darabjaira a Szent György téri kút mélyén, sárgombóc formájában bukkantak a szakemberek. A résztvevők további kuriózumokkal, például középkori cipőkkel is találkozhatnak. Másnap, június 19-én egy kultikus tárgyé, a reflexíjé lesz a főszerep. Egyebek mellett szóba kerül, hogy milyen reflexíjat használtak a sztyeppei népek, és az is, hogy vajon elfelejtették-e a magyarok a lovasíjász harcmodort a letelepedést követően. További információ és regisztráció: https://www.mutargyakejszakaja.hu/budapesti-torteneti-muzeum-varmuzeu

A II. kerületi Rózsadomb Budapest egyik legkedveltebb és leghangulatosabb lakóövezete. Nevét onnan kapta, hogy a török hódoltság idején állítólag a harcos muszlim szerzetes, a Rózsák atyja, azaz Gül Baba rózsáival ültették be a környéket. Gül Baba sírkápolnáját, illetve annak környékét nemrégiben teljesen felújították. A Gül Baba Kulturális és Kiállítóközpont állandó kiállításán a látogatók betekintést nyerhetnek a dervisek életébe, a zarándokhellyé alakult építmény történetének főbb fejezeteibe, és megismerkedhetnek a szerzetessel kapcsolatos legendákkal is. A tárlat önállóan és vezetéssel is megtekinthető a rendezvény ideje alatt. A helyszín programkínálatát koncertek is színesítik.

További információ és regisztráció: https://www.mutargyakejszakaja.hu/g%C3%BCl-baba-t%C3%BCrb%C3%A9je

Törökország gazdag kultúrájának, nyelvének, történelmének és művészetének ápolásával foglalkozik a Yunus Emre Török Kulturális Intézet, ahol a Műtárgyak Éjszakája idején a népi kézművesség legjavával, motívumkincseivel ismerkedhetnek meg a látogatók. A tárgyak rendhagyó módon egy nemezsátorban kerülnek kiállításra, a tárlat megtekintése mellett pedig a kézműves műhelyek munkájába, a szövés fortélyaiba is bepillanthatnak a résztvevők.

Bővebb információ és regisztráció: https://www.mutargyakejszakaja.hu/t%C3%B6r%C3%B6k-int%C3%A9zet

Az V. Műtárgyak Éjszakája teljes programkínálata itt található: https://www.mutargyakejszakaja.hu/programok-2021. A regisztrációhoz bérlet vásárlása szükséges, amely az alábbi linken érhető el: https://www.mutargyakejszakaja.hu/jegyvásárlás.

Címlapkép forrása: Galgóci tarsolylemez, Magyar Nemzeti Múzeum, Régészet TOP 10, műtárgyakéjszakája.hu


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.