Részletes keresés

Mesterséges intelligencia által készített portrét árverez el a Christie's

Történelmet ír a Christie’s New York októberben, amikor aukcióra bocsát egy mesterséges intelligencia által készített portrét. A vászonra nyomott kép egy olyan algoritmus munkája, amelyet az Obvious nevű francia művészeti közösség fejlesztett ki.

A mű az ún. Generative Adversarial Network modellel készült. A művészek először feltöltöttek a generátorba egy 14 ezer portréból álló gyűjteményt, a 14. és a 20. század között készült festményeket. Az algoritmus ezután új képeket készített, egészen addig, amíg képes volt megtéveszteni egy tesztet, ami megkülönbözteti az ember által alkotott képet a gép által alkotottól.

Obvious Art, Edmond de Belamy portréja, 2018

Az elkészült munka, az Edmond de Belamy portréja egyike annak a 11 portrénak, ami a kitalált Belamy család tagjait ábrázolja. A „család” nevét Ian Goodfellow-ról kapta, egy kutatóról, aki kifejlesztette a Generative Adversial Network metódust (a Goodfellow-t fordították franciára). A portrék egyike már gazdára lelt az idén, egy párizsi gyűjtő vásárolta meg. A Christie’s az Edmond de Belamy portréját 7 ezer és 10 ezer dollár közé becsülte. Az Obvious az aukcióról befolyó összeget az algoritmus további fejlesztésére kívánja költeni. Amint elmondták, érdekelte őket az, hogy lehet-e kreatív egy algoritmus, mert ha igen, akkor az az algoritmus áll a legközelebb az emberi elme kreativitásához. Az egyesület egyik tagja, Caselles-Dupré elmondta, hogy meg van győződve arról, hogy a jövőben a mesterséges intelligencia lehet a művészet új eszköze. Állítását a fényképezőgép feltalálásával támasztotta alá, amit eleinte szintén csak képzett mérnökök tudtak használni.

Hogy a piac mennyire értékeli az így létrejött alkotást, amelynek a keletkezéstörténete kétségkívül izgalmasabb és meggyőzőbb, mint az esztétikai értéke, októberben kiderül.

Update:

Október 25-én elárverezték az Edmond de Belamy portréja című képet. Az Artsy számolt be róla, hogy a Christie's New York-i termében 3, telefonon licitáló között 7 percig zajlott a licitharc az első, mesterséges intelligencia által készített portréért. A mű végül 432 500 dollárért kelt el (jutalékokkal együtt), tehát a becsült ár (7 ezer-10 ezer dollár) több mint negyvenszereséért.

 

Forrás: artnet news

További cikkek
14,5 millió fontért ment el egy Rembrandt-kép

14,5 millió fontért ment el egy Rembrandt-kép

2020-07-28
Rembrandt egy ritka önarcképe 14,5 millió fontért kelt el kedden a londoni Sotheby's online árverésén, ami az aukciósház közlése szerint új árverési rekord a holland mester önarcképei esetében. A Sotheby's művészettört
Meghívó: GARTEN 2020 megnyitó

Meghívó: GARTEN 2020 megnyitó

2020-07-27

Idén több mint százharminc alkotó háromszáznál is több alkotása szerepel a kínálatban elérhető áron, a domináns festészeti anyag mellett a grafika és a fotó is fontos szerepet kapott. A több generációt, sokféle stílust és műfajt felvonultató tárlat átfogó képet nyújt a kortárs hazai képzőművészet palettájáról.

Új kortárs gyűjteményt alapozhatnak meg Bak Imre alkotásai

Új kortárs gyűjteményt alapozhatnak meg Bak Imre alkotásai

2020-07-20

A világ leghíresebb kortárs múzeumaiba kerültek be az elmúlt évtizedben Bak Imre képei. A magyar kortárs képzőművészet meghatározó, ma is aktív alkotójának életművét nemrégiben az acb Galéria mutatta be, most pedig a műveiből egy új gyűjtemény alapjait rakhatják le.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.