Részletes keresés

Miért fontos a proveniencia a műgyűjtők számára?

A Federal Bureau of Investigation's (FBI) nemrégiben végrehajtott rajtaütése az Orlandói Művészeti Múzeumban megmutatta a proveniencia, azaz a tulajdonosi múlt nyilvántartásának erejét a képzőművészet területén: A házkutatási parancs megszerzéséhez használt nyilatkozat szerint Jean-Michel Basquiat 25 nem hitelesített művének eredettörténetével valami nem stimmelt.

A származásvizsgálat fontos része a hitelesség biztosításának. Bizonyos esetekben - mint minden több százéves vagy annál is régebbi műnél - meggyőző módon adhatja meg a jóváhagyási pecsétet.

Mi a proveniencia?

A proveniencia számos dokumentumból állhat - a tulajdonosok és galériák közötti eladásokról szóló történelmi számláktól kezdve a kiállítási katalógusok dokumentációján át a műalkotásról a művész és a korábbi tulajdonosok társaságában készült fotókig.

„Ez a bizalom alapja a műtárgypiacon.” - mondta Max Kendrick, a Fairchain, egy blokklánc-alapú proveniencia-szolgáltatás társalapítója az Artsy-nak adott interjúban.

Lehet hamisítani a származást?

„Természetesen bármi lehetséges, de nehéz.” - mondta Almine Rech párizsi galériás, amikor a hamisított provenienciáról kérdezték. Azt mondta, hogy általában van valamilyen feljegyzés egy műről - még egy befejezetlen műről is - valahol egy kereskedelmi galéria vagy intézmény katalógusában, vagy akár egy életmű katalógusban van szó róla, akár befejezték, akár nem. (Az életmű katalógus/catalogue raisonné egy művész összes ismert művének átfogó, jegyzetekkel ellátott felsorolása, akár egy adott médiumban, akár az összes médiumban. – forrás: New York Public Library) Különösen a 20. századtól kezdődően készült művek esetében - mondta - jó eséllyel van papírmunka, amely alátámasztja, hogy hol járt a mű.

Bár az ismert művészek esetében nagyobb a valószínűsége annak, hogy a provenienciát meghamisítják (mint például Basquiatnál), az ő műveik évek óta jól dokumentáltak, és csekély azoknak a műveknek a száma, amelyeket nem látott hitelesítő hatóság. Rech szerint a kevésbé ismert művészek esetében kevesebb embert érdekelné a származási lap hamisítása.

A származás nem csak a hamisítványok elkerülésében segít

Manapság mindennél fontosabb, hogy a vásárlás előtt megbizonyosodjunk arról, hogy egy művet jogszerűen szereztek-e meg. A nigériai kormány évek óta próbálja elérni, hogy az úgynevezett „benini bronzok” visszakerüljenek az országukba, miután a műveket a 19. század végén főként brit erők fosztogatták, és végül számos intézményi gyűjteménybe kerültek.

Néhány németországi, skóciai és amerikai múzeum utánajárt, hogy honnan származnak a művek, és honnan küldtek, vagy honnan jelentették be, hogy bizonyos műveket visszaküldenek Nigériába. Az Aberdeeni Egyetem például átnézte a feljegyzéseit, és megállapította, hogy az 1957-ben árverésen vásárolt, egy Obát (királyt) ábrázoló szobra „elítélendő körülmények között került a tulajdonába” - az egyetemet vezető George Boyne szavaival élve. Az egyetem tavaly ősszel ünnepélyes keretek között visszaszolgáltatta a művet Nigériának.

A második világháború alatt, nevezetesen a nácik által ellopott műalkotások miatt a proveniencia létfontosságúvá vált az ellopott műtárgyat korábban birtokló családok örökösei számára. Az egyik leghíresebb eset Maria Altmann-hoz köthető, aki az Egyesült Államok külföldi szuverén mentelmi törvénye alapján beperelte az osztrák kormányt. A Legfelsőbb Bíróság az ő javára döntött, és engedélyezte az osztrák köztársaság elleni per folytatását, ahol választott bírósághoz fordult, hogy visszaszerezze Gustav Klimt több művét, amelyeket nagybátyja hagyott rá, mielőtt a nácik ellopták volna őket, és amelyek végül az osztrák állami múzeumokba kerültek.

Ebben és az azóta eltelt számos esetben olyan dokumentumok, mint a családi házakról készült régi fényképek vagy a távoli rokonok levelei segítettek meghatározni, hogy kik a valódi tulajdonosok, még akkor is, ha a művek fél évszázaddal később kerültek intézményekbe. Az ilyen jellegű problémák továbbra is sújtják a műkincspiacot, amelyek mögött különösen a közelmúltban a közel-keleti és észak-afrikai konfliktusok során elkövetett fosztogatások állnak.

A művészet rejtett arcai 1947–49 kiállítás a Hegyvidék Galériában
A művészet rejtett arcai 1947–49 kiállítás a Hegyvidék Galériában. Forrás: műtárgy.com

Mit kell keresniük a gyűjtőknek a származási helyeken?

„Az emberek nem veszik észre, hogy amikor az elsődleges piacon vásárolnak egy művet, akkor a proveniencia jelentős és könnyen hozzáférhető.” - mondta Kendrick. Csak évtizedekkel később gondolnak rá, vagy akkor, amikor az eredeti gyűjtők meghalnak, és a legközelebbi hozzátartozóknak nem csak pénzügyi, hanem érzelmi alapon is meg kell oldaniuk az eladás kérdését. A gyűjtők ma már tudják, „mit jó megtartani, de a gyűjtőknek maguknak kell összegyűjteniük a provenienciát” – mondta Rech.

A másodlagos piacon a gyűjtőknek olyan dossziét kell keresniük, amely elegendő dokumentumot tartalmaz ahhoz, hogy nyomon követhessék a művek hollétét. Ezeknek mind át kell esniük a szakértők által végzett ellenőrzéseken. „Ha túl sok a kétség” - mondta Rech – „jobb, ha nem vásároljuk meg a művet”.

A proveniencia a művek árképzésében is fontos szerepet játszik. „Ha nincs elegendő proveniencia” - mondta Rech – „nem tudják hitelesíteni a művet, akár a művész hagyatékáról van szó, akár egy potenciális vásárlóról, ami ronthatja a mű viszonteladási árát.” Másrészt viszont, ha egy műnek lenyűgöző története van - például jelentős korábbi tulajdonosok vagy jelentős kiállításokon való részvétel -, akkor az ára feljebb mehet.

Proveniencia a blokklánc korában

A gyűjtők számára továbbra is kulcsfontosságúak a proveniencia megállapításának hagyományos útjai, de a papírra épülő rendszer megbízhatatlan lehet, és a digitális dokumentáció is hamisítható. "A technológia ma már jól felszerelt arra, hogy megoldja ezt a proveniencia-problémát" - mondta Charlie Jarvis, a Fairchain társalapítója.

Több cég, köztük a Fairchain, a Tagsmart és a Codex segít a művészeknek és galériáknak a képzőművészeti alkotásokhoz kötött digitális tanúsítványok létrehozásában. Ezek a tanúsítványok mögött blokklánc-technológia áll, ami azt jelenti, hogy minden egyes módosítás - például a tulajdonosváltás, vagy ha a művész megadja az eredetiségigazolást - nem változtatható meg, ha egyszer már bejegyezték. A művész műveinek digitális nyilvántartása egyúttal egy de facto életműkatalógust is létrehoz, ezáltal erősítve a műalkotások provenienciáját.

Egy olyan időszakban, amikor egyre több értékesítés történik online - különösen a COVID-19 járvány korábbi zárlatai során -, a bizalom kérdése sokkal fontosabbá vált. Az olyan termékekkel, mint a digitális tanúsítványok, a potenciális vásárlók nemcsak arról lehetnek biztosak, hogy az általuk gyűjtött művek eredetiek, hanem arról is, hogy a tényleges tulajdonostól vásárolnak. Egy olyan világban, ahol megbízhatóan ellenőrizhető a származás, remélhetőleg kevesebb művészeti botrány veszélyezteti majd a műtárgyvásárlást.

Forrás: Artsy

Címlapkép: Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa kiállítás a Szépművészeti Múzeumban. Forrás: műtárgy.com


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.