Részletes keresés

Milyen műtárggyal dekorálhatjuk a dohányzóasztalt?

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

 
 
A kanapé után a nappali másik központi bútora általában a dohányzóasztal. Ez a gyakran fókuszba helyezett kisbútor leginkább használati funkciója miatt fontos: elfér rajta a nassolnivaló, a távirányító, rajta tároljuk az aktuális olvasnivalónkat, avagy csak jövet-menet leteszünk rá dolgokat. Ám ha szeretnénk elkerülni, hogy különféle tárgyainkból random csendéletet építsünk a szoba közepére, akkor érdemes rendet tartani ezen a helyen és inkább egy figyelemfelkeltő szép műtárggyal harmóniát teremteni otthonunk szívében.
 Eheti enteriőrünk nem sokat mutat magából: egy szűkebb képkivágaton keresztül egy klasszikus kanapé-fotel-kisasztal elrendezést láthatunk, mely bármelyik otthonban szerepelhet. Ehhez az átlagos berendezéshez pedig egy szembetűnő műtárgyat választottunk, éppen azért, hogy biztosan bármely enteriőrtípusból könnyűszerrel kitűnjön. Mert mi más lenne a célunk egy középpontba helyezett művel, minthogy különlegességének teret adjunk, hogy aztán uralhassa az egész élettér környezetét. Így esett a választásunk Sipos Balázs élénk piros színű, üveg Róka szobrára.
Sipos Balázs (1979-) 2003-ban végezte el a Magyar Iparművészeti Egyetem üveg szakát. Az Ajka Kristály tervezőjeként a casting, a gipszformába öntött üvegtechnológia bevezetésével foglalkozott. Önálló tervezőként pedig hutaüveg-plasztikákat, fúvott üvegpoharakat és tárgyakat, és figurákat megjelenítő színes szobrokat készít. Műhelyébe folyamatosan érkeznek megrendelések, gyakran különféle díjak megtervezésére és kivitelezésére is. Az üveg anyagának és a hozzá alkalmazott technikáknak alapos ismerője. A legkülönfélébb plasztikákat készíti el a törékeny, színes alapanyagból. Tevékenységét Ferenczy Noémi-díjjal is kitüntett.
A Róka című szobra is egy különleges eljárással készült. Első ránézésre könnyen tűnhet a mű porcelántárgynak is. A HuGlass 2017-es kiállítás szakmai díját ezzel az üvegszoborral nyerte el a művész. A róka testének kidolgozása nagyon aprólékos: még a fogainak hegyessége is különösen részletgazdag módon ábrázolódik a plasztikán. A testen jól látszanak az üvegtechnikai eljárás sajátosságai és a felületén megcsillanó fény még inkább kiemeli magával ragadó piros színét. Ezzel a műtárggyal bármely otthon felélénkül, jelenléte pedig játékosságot és stílusosságot kölcsönöz a nappali terének.
 
Kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/
További cikkek
Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.