Részletes keresés

Milyen műtárgy illik egy olvasósarokba?

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

A nyári időszakban sokan elhatározzák, hogy végre elolvassák a már hosszú ideje a polcon sorakozó könyveket, vagy kialakítanak egy kedves olvasósarkot otthonukban. De a vakáció ideje a szelektáláshoz és a rendrakáshoz is kiváló alkalom. Ezen a héten azok számára mutatunk egy izgalmas műtárgy-enteriőr párosítást, akik szívesen átrendeznék, vagy felfrissítenék otthonunk könyves szekcióját.

Ha ez embernek ideje és megfelelő körülménye is adódik az olvasásra, az kisebbfajta csodának számít a rohanó hétköznapokban. A kiválasztott enteriőrben ennek a meghitt hangulatnak a kialakítását a szoba kék falszíne sugározza, amely árnyalatról köztudott, hogy a nyugalom szinonimája. A fehér és natúr színek pedig fokozzák a harmóniát. Összhangjuk megfelelő körülményt biztosít az elcsendesedéshez és az olvasásélményben való elmélyedéshez. Nincs itt semmilyen zavaró tényező, amely elvonná a figyelmünket az olvasott sorokról. A fa polc ritmusos struktúrája adja a tér legszembetűnőbb különlegességét. Azonban ezt még tudjuk fokozni, természetesen egy kortárs műalkotással!

Ezúttal egy térbeli kompozíciót, egy kerámia szobrot képzeltünk el ebbe a közegbe. A párosításnak pedig egy frappáns intellektuális kulcsa van. A műtárgy Ujházi Péter alkotása, aki egy klasszikus, magyar irodalmi alakot, Csokonai Vitéz Mihály Dorottyáját formázta meg ebben a műtárgyban. A szobor színeiben is passzol a szobabelsőhöz, ám a könyvgyűjtemény egy lehetséges darabjának kiragadott személyisége teszi komplexszé a látottakat. Ez a műtárgyválasztás nagyon egyedi és személyes lehet olyan olvasók számára, akik a könyvek mellett a művészet rajongói is.

Ujházi Péter életművéből korábban egy nagyméretű festményt mutattunk be irodai környezetben. Jelen választásunk pedig megmutatja, hogy milyen sokszínű az alkotó munkássága, és milyen sokrétűen értelmezhetőek és használhatóak fel művei akár a lakberendezésben is. A képzőművész egyik legfőbb ihlető tája Nadap és környéke. Itt születnek a térrel játszó festmények és a térbeli doboztárgyak valamint kerámiák is, melyek között díszedényeket és szobrokat is találhatunk. Szimbólumok, jelek és utalások gazdagon vannak jelen ezeken a műveken. A Dorottya szobrot Csokonai vígeposzának utolsó etapját eleveníti meg. Azt az átváltozást, amikor a gráciák segítségével a korábbi csúnyácska vénlány megszépül és elbűvöli a legrátermettebb daliát.

A térbe helyezve pedig Dorottya megszépülése pedig kihat környezetére, jelenléte erősen befolyásolja és különlegessé teszi azt.

Minden gyűjtő vágya egy ilyen jól megválasztott műtárgy installálása és minden művész álma egyaránt, hogy alkotása olyan közegbe kerülhessen, ahol értik és értékelik azt.

Kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/

 

További cikkek
KÖZELEBB - a kortárs művészethez

KÖZELEBB - a kortárs művészethez

2020-09-23

Új sorozatunkban a vizualitásra, a képek erejére helyezzük a hangsúlyt. Mert egy kép többet ér ezer szónál, de azért mi hozzáfűzünk majd minden esetben egy-két magyarázó mondatot, amik erősítik a hatást és érthetővé

Elmaradó és kitartó őszi vásárok

Elmaradó és kitartó őszi vásárok

2020-09-16

Az Art Paris - Európa első élőben megrendezett vására a vírus berobbanása óta – meglepően pozitív mérleggel zárt. Az idei, módosított időpontban  (szeptember 10-13.) lezajlott vásár a lokális piacra épített, ennek el

Hosszú szünet után végre újraéledhet az aukciós piac

Hosszú szünet után végre újraéledhet az aukciós piac

2020-09-14

Nem teltek persze eseménytelenül az elmúlt hónapok sem, számos árverőház tartott online aukciókat, de, mint ahogy a műtárgy.com előzeteséből kiderül, az idei első nagy élő árverésekre csak most kerülhet sor – feltéve

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.