Részletes keresés

Milyen műtárgy lehet a legjobb választás egy étkezőbe?

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

Egy étkező berendezésekor kézenfekvő, ha egy asztali csendéletet ábrázoló művet választunk ide. Vagy éppen fordítva: hová máshová helyezhetnénk el egy ilyen klasszikus műfajú festményt, amelyen különféle ínycsiklandozó falatok szerepelnek, mint egy étkezőbe? Máshol elég könnyen elvonná a figyelmünket – gondoljunk csak egy munkahelyi környezetre… Szerencsés egymásra találás tehát az eheti enteriőr-festmény párosunk, mely a hagyományos ábrázolás formát kortárs értelmezésbe foglalta.

A képen látható térben bár a szürke szín uralkodik, hangulata mégis hemzseg a kreativitástól. Mi eredményezi ezt a hatást? A lámpától kezdve a bútorok egyediségén át – különösen az asztal kivitelezése – a benne helyet kapó, apró, elszórt tárgyakig. Szinte visszhangoznak benne a közös étkezések beszélgetései, sztorizásai. Az ebbe az enteriőrbe komponált műtárgyunk szintén tartogat bujtatott meglepetéseket olvasóink számára.

Orr Máté (1985-) a fiatal művészgeneráció egyik sikeres tagja. Folyamatosan alkot és rengeteg kiállításon szerepel. Festmények mellett grafikákat, illusztrációkat is készít. Műveinek érdekessége, hogy a néhány centiméteres miniatűröktől kezdve a nagyméretű méteres vásznakig mindenfélét találhatunk. Sajátos figurái egy misztikus mesevilágba repítenek, amelyek szimbolikái természetesen mindennapi helyzeteinkre utalnak. Fotórealista részletek és animációs motívumok gyakran jelennek meg akár egyetlen figura alakjában is. Fantáziavilága nem ismer határokat, mindehhez káprázatos technikai tudás is párosul.

Bemutatott festményünk a Sweet Geometry címet viseli – máris felhívja a figyelmünket arra, hogy ez a kompozíció nem pusztán egy természethű ábrázolás, hanem csavaros vizuális ingereket tartogató műalkotás. Ezt mutatják az eltolt térrészletek, amelyek anyagukban, nézetükben és színükben is csúsztatott viszonyban állnak egymással. A geometria pedig nem pusztán a rombuszos padlórészre utal, hanem a csendélet főszereplőire egyaránt, ugyanis minden édesség más-más formájú, textúrájú és nem mellesleg más ízű is. Elhelyezésük pedig összességében kompozícionális rendet teremt. A kalácsok, csokoládék és sütemények teátrális megvilágításba lettek helyezve és látványuk is arra csalogat minket, hogy vegyünk és együnk belőlük. Ezekkel az apró finom részletekkel tette igazán különlegessé a festő ezt a klasszikus műfajú asztali csendéletet.

Kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/

További cikkek
Rekordszámú látogató a Louvre Leonardo-kiállításán

Rekordszámú látogató a Louvre Leonardo-kiállításán

2020-02-27

Közel 1,1 millióan voltak kíváncsiak a Louvre Leonardo da Vinci-tárlatára. Konkrétan 1,071,840 látogatóval zárult február 24-én a kiállítás, ami egy kiugróan magas szám, minden rekordot megdöntött a világ egyébként leglátogatottabb múzeumában is. A párizsi intézmény eddig legnépszerűbb kiállítása egy Delacroix-retrospektív volt 2018-ban, amire 540 ezren voltak kíváncsiak.

ArtReview Power 100 – 2019 A status quo megkérdőjelezése

ArtReview Power 100 – 2019 A status quo megkérdőjelezése

2020-02-17

A menetrendet betartva idén november közepén is megjelent a művészeti szcéna szereplőit rangsoroló listák legismertebbje, az ArtReview Power 100-a, és miközben ezt is viták fogják kísérni, a rangsor ezúttal „konszenzusosabbnak” tűnik az elmúlt években közzétetteknél.

Milyen műtárgy illik egy hálószobába?

Milyen műtárgy illik egy hálószobába?

2020-02-12

Az antik tárgyakat nemesnek, a kortársakat viszont lendületesnek látjuk? Mindkettő vonz minket, de bizonytalanok vagyunk, hogyan illeszthetjük össze őket? Íme egy szép példa arra, hogy lássuk, milyen harmonikusan tudnak együtt élni régi korok és napjaink műtárgyai.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.