Részletes keresés

Milyen műtárgy lehet a legjobb választás egy étkezőbe?

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

Egy étkező berendezésekor kézenfekvő, ha egy asztali csendéletet ábrázoló művet választunk ide. Vagy éppen fordítva: hová máshová helyezhetnénk el egy ilyen klasszikus műfajú festményt, amelyen különféle ínycsiklandozó falatok szerepelnek, mint egy étkezőbe? Máshol elég könnyen elvonná a figyelmünket – gondoljunk csak egy munkahelyi környezetre… Szerencsés egymásra találás tehát az eheti enteriőr-festmény párosunk, mely a hagyományos ábrázolás formát kortárs értelmezésbe foglalta.

A képen látható térben bár a szürke szín uralkodik, hangulata mégis hemzseg a kreativitástól. Mi eredményezi ezt a hatást? A lámpától kezdve a bútorok egyediségén át – különösen az asztal kivitelezése – a benne helyet kapó, apró, elszórt tárgyakig. Szinte visszhangoznak benne a közös étkezések beszélgetései, sztorizásai. Az ebbe az enteriőrbe komponált műtárgyunk szintén tartogat bujtatott meglepetéseket olvasóink számára.

Orr Máté (1985-) a fiatal művészgeneráció egyik sikeres tagja. Folyamatosan alkot és rengeteg kiállításon szerepel. Festmények mellett grafikákat, illusztrációkat is készít. Műveinek érdekessége, hogy a néhány centiméteres miniatűröktől kezdve a nagyméretű méteres vásznakig mindenfélét találhatunk. Sajátos figurái egy misztikus mesevilágba repítenek, amelyek szimbolikái természetesen mindennapi helyzeteinkre utalnak. Fotórealista részletek és animációs motívumok gyakran jelennek meg akár egyetlen figura alakjában is. Fantáziavilága nem ismer határokat, mindehhez káprázatos technikai tudás is párosul.

Bemutatott festményünk a Sweet Geometry címet viseli – máris felhívja a figyelmünket arra, hogy ez a kompozíció nem pusztán egy természethű ábrázolás, hanem csavaros vizuális ingereket tartogató műalkotás. Ezt mutatják az eltolt térrészletek, amelyek anyagukban, nézetükben és színükben is csúsztatott viszonyban állnak egymással. A geometria pedig nem pusztán a rombuszos padlórészre utal, hanem a csendélet főszereplőire egyaránt, ugyanis minden édesség más-más formájú, textúrájú és nem mellesleg más ízű is. Elhelyezésük pedig összességében kompozícionális rendet teremt. A kalácsok, csokoládék és sütemények teátrális megvilágításba lettek helyezve és látványuk is arra csalogat minket, hogy vegyünk és együnk belőlük. Ezekkel az apró finom részletekkel tette igazán különlegessé a festő ezt a klasszikus műfajú asztali csendéletet.

Kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/

További cikkek
Lakner László árai mutatják a klasszikus kortársak felértékelődését

Lakner László árai mutatják a klasszikus kortársak felértékelődését

2020-08-05

A globális művészeti piac nagy átalakuláson ment keresztül az elmúlt néhány évtizedben. Több hullámban lehettünk tanúi annak, hogy az antik és klasszikus műtárgyakról miként tolódik el a hangsúly a kortárs alkotások felé. Ez persze nem azt jelenti, hogy azok veszítettek volna az értékükből, sokkal inkább azt, hogy a gyűjtői generációváltás hatására a kortárs művek árai is közelíteni kezdtek a régi nagy mesterek szintjéhez. Itthon, ha késve is, de elindult ugyanez a folyamat. Tavaly új aukciós életműrekord született Lakner László, Nádler István és Keserü Ilona esetében is.

14,5 millió fontért ment el egy Rembrandt-kép

14,5 millió fontért ment el egy Rembrandt-kép

2020-07-28
Rembrandt egy ritka önarcképe 14,5 millió fontért kelt el kedden a londoni Sotheby's online árverésén, ami az aukciósház közlése szerint új árverési rekord a holland mester önarcképei esetében. A Sotheby's művészettört
Meghívó: GARTEN 2020 megnyitó

Meghívó: GARTEN 2020 megnyitó

2020-07-27

Idén több mint százharminc alkotó háromszáznál is több alkotása szerepel a kínálatban elérhető áron, a domináns festészeti anyag mellett a grafika és a fotó is fontos szerepet kapott. A több generációt, sokféle stílust és műfajt felvonultató tárlat átfogó képet nyújt a kortárs hazai képzőművészet palettájáról.

Új kortárs gyűjteményt alapozhatnak meg Bak Imre alkotásai

Új kortárs gyűjteményt alapozhatnak meg Bak Imre alkotásai

2020-07-20

A világ leghíresebb kortárs múzeumaiba kerültek be az elmúlt évtizedben Bak Imre képei. A magyar kortárs képzőművészet meghatározó, ma is aktív alkotójának életművét nemrégiben az acb Galéria mutatta be, most pedig a műveiből egy új gyűjtemény alapjait rakhatják le.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.