Részletes keresés

Milyen műtárgy lehet a legjobb választás egy étkezőbe?

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

Egy étkező berendezésekor kézenfekvő, ha egy asztali csendéletet ábrázoló művet választunk ide. Vagy éppen fordítva: hová máshová helyezhetnénk el egy ilyen klasszikus műfajú festményt, amelyen különféle ínycsiklandozó falatok szerepelnek, mint egy étkezőbe? Máshol elég könnyen elvonná a figyelmünket – gondoljunk csak egy munkahelyi környezetre… Szerencsés egymásra találás tehát az eheti enteriőr-festmény párosunk, mely a hagyományos ábrázolás formát kortárs értelmezésbe foglalta.

A képen látható térben bár a szürke szín uralkodik, hangulata mégis hemzseg a kreativitástól. Mi eredményezi ezt a hatást? A lámpától kezdve a bútorok egyediségén át – különösen az asztal kivitelezése – a benne helyet kapó, apró, elszórt tárgyakig. Szinte visszhangoznak benne a közös étkezések beszélgetései, sztorizásai. Az ebbe az enteriőrbe komponált műtárgyunk szintén tartogat bujtatott meglepetéseket olvasóink számára.

Orr Máté (1985-) a fiatal művészgeneráció egyik sikeres tagja. Folyamatosan alkot és rengeteg kiállításon szerepel. Festmények mellett grafikákat, illusztrációkat is készít. Műveinek érdekessége, hogy a néhány centiméteres miniatűröktől kezdve a nagyméretű méteres vásznakig mindenfélét találhatunk. Sajátos figurái egy misztikus mesevilágba repítenek, amelyek szimbolikái természetesen mindennapi helyzeteinkre utalnak. Fotórealista részletek és animációs motívumok gyakran jelennek meg akár egyetlen figura alakjában is. Fantáziavilága nem ismer határokat, mindehhez káprázatos technikai tudás is párosul.

Bemutatott festményünk a Sweet Geometry címet viseli – máris felhívja a figyelmünket arra, hogy ez a kompozíció nem pusztán egy természethű ábrázolás, hanem csavaros vizuális ingereket tartogató műalkotás. Ezt mutatják az eltolt térrészletek, amelyek anyagukban, nézetükben és színükben is csúsztatott viszonyban állnak egymással. A geometria pedig nem pusztán a rombuszos padlórészre utal, hanem a csendélet főszereplőire egyaránt, ugyanis minden édesség más-más formájú, textúrájú és nem mellesleg más ízű is. Elhelyezésük pedig összességében kompozícionális rendet teremt. A kalácsok, csokoládék és sütemények teátrális megvilágításba lettek helyezve és látványuk is arra csalogat minket, hogy vegyünk és együnk belőlük. Ezekkel az apró finom részletekkel tette igazán különlegessé a festő ezt a klasszikus műfajú asztali csendéletet.

Kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/

További cikkek
Műtárgy a konyhában: mit válasszunk ide?

Műtárgy a konyhában: mit válasszunk ide?

2019-11-20

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

Szimbiózisban a színekkel

Szimbiózisban a színekkel

2019-11-18

Püspök Anita festőművész vásznain tobzódó színekben pompázó, lendületes kompozíciók láthatók a Műgyűjtők Háza Galéria és Aukciósházban. Ahogyan a természet is számtalan árnyalatot mutat ebben az őszi időszakban, úgy ez a kiállítás is szebbnél szebb tónusokat jelenít meg, melyekkel megragadja nézői pillantását.

Kerámiacsodákkal az élettel teli otthonért

Kerámiacsodákkal az élettel teli otthonért

2019-11-15

Egy enteriőr kialakítása, felújítása során általában eljön az a pillanat, amikor már csak valami kiegészítő hiányzik, amely megkoronázza a teret, formálja az adott helyiség hangulatát. A jól megválasztott dekorációs e

Tündöklő hagyomány, ami igazán a miénk!

Tündöklő hagyomány, ami igazán a miénk!

2019-11-14
Nemzeti kultúránkhoz kötődő műtárgyat birtokolni igazán bensőséges érzést jelent. A múzeumokban látható, közkincsekhez mérhető kvalitású művek büszkeséggel töltik el tulajdonosaikat. Nem mellesleg pedig ezek azok az
Novemberben sincs megállás a hazai aukciós piacon

Novemberben sincs megállás a hazai aukciós piacon

2019-11-11
Már a nagy évvégi hajrá előtt is számos élő és online aukció várja a műgyűjtőket és a műalkotásokba befektetni szándékozókat – adja hírül a műtárgy.com.Megkülönböztetett várakozás előzi meg a Virág Judit Gal

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.