Részletes keresés

Mit árulnak el az aukciók a műtárgypiac helyzetéről - és mit nem?

A gazdasági bizonytalanság, a növekvő kamatlábak és a magas infláció közepette a friss aukciós eredmények azt mutatják, hogy a művészeti piac átalakulóban van. Az ArtTactic angol művészeti piackutató cég beszámolásai alapján a Christie’s, a Sotheby’s és a Phillips eladásai 18%-kal – 5.8 milliárd dollárra – csökkentek 2023 első felében az előző év azonos időszakához képest. Ez 2019 első feléhez, a világjárvány előtti időszakhoz viszonyítva valamivel magasabb eredménynek számít.

Ez a külső bizonytalanság tükrözheti magának a műtárgypiacnak a helyzetét is, amely egyesek szerint mélyebb korrekció előtt áll. „A pop art időszakában, tudtuk, hogy benne vagyunk a mozgalomban, ma nincs olyan jelentős művészeti megmozdulás, amelyről kifejezetten elismerjük, hogy most zajlik” – mondta Robert Fontaine, a nevét viselő floridai galéria tulajdonosa.

Azonban nem minden jel utal arra, hogy ez a folyamat a piacon egységesen következik be. A Bonhams aukciósház például a közel 250 éves működése során elért legjobb első félévi eredményeiről számolhatott be (összesen 552 millió dollár bevétellel). Emellett számos művész – a történelmileg meghatározó nevektől kezdve, mint például Van Gogh és Gauguin, számos népszerű kortárs alkotóig – továbbra is kimagasló eredményekkel jelentkezik a különböző árveréseken. Időnként meglehetően magas áron kelnek el olyan fontos alkotások, mint Louise Bourgeois 1996-ban készített Pók szobra, amely tavaly májusban 32,8 millió dollárért került eladásra a Sotheby's által. Ez az eddigi legmagasabb aukciós árnak számít egy női szobrász művéért.


Louise Bourgeois, Pók, 1996. Forrás: Sotheby's

A londoni Roseberys aukciósház eredményei szintén folyamatos emelkedést mutatnak 2022-től napjainkig. William Summerfield, az aukciósház modern brit és 20. századi művészetre szakosodott szakértője megemlítette, hogy a világjárvány hatására a magángyűjtők egyre inkább online módon értékesítik műveiket (“lockdown effect”), ez azonban nem fogja vissza a fennálló növekedést.  Úgy véli, hogyha az alkotások megfelelő árazással, minőséggel rendelkeznek, a piac is erős marad.

Akkor is érdemes figyelemmel lennünk a piac aktuális árverési híreire, ha alkotásainkat nem kívánjuk kalapács alá helyezni. Az aukciók a művészeti világ állapotának remek nyilvános irányjelzői, elérhetővé teszik számunkra a műalkotások árait, ezzel segítik a szektor átláthatóságát. Judy Robins, egy denveri lakberendező és műgyűjtő elmondta, hogy mindig is az aukciókat használta arra, hogy tájékozódjon a kereskedők által kínált árakról.

Robins szerint az iparág „kollektív bölcsessége” egyre gyorsabb ütemben változik. "Megnézem, hogy az adott művészt bemutatják-e valamilyen kiállításon vagy múzeumban, szerepel-e esetleg azoknak a gyűjtőknek a kollekciójában, melyeket csodálok, illetve olyan galéria képviseletében áll-e, amelynek jó szeme van a fiatal tehetségekre.” - mondta Robins.

Fontaine szerint a művészeti színtér szereplői már nincsenek olyan erős együttműködésben, mint korábban. Merőben más helyzet uralkodik most, mint 2008-ban vagy a 90-es években, ezért újfajta megközelítésekre van szükség a sikeres változások eléréshez. Megjegyezte továbbá, hogy a globális gazdaságok nem biztos, hogy olyan „kiegyensúlyozottak”, mint észak-amerikai, ami magyarázatot adhat arra, hogy a nemzetközi kereskedők miért értékesítenek előszeretettel a területen.

Dan Sallick, a washingtoni Hirshhorn Múzeum igazgatótanácsának elnöke a mostani helyzetet inkább szünetnek, mint korrekciónak nevezi. „Egy rövid távú pillanatkép nem mindig jelez előre egy hosszútávú trendet”. Javasolja a gyűjtők számára, hogy műtárgyaik megvásárlásakor legyenek nagyobb odafigyeléssel a múzeumok által bemutatott alkotásokra, hiszen ezek a hosszútávú érték legigazabb mércéi lehetnek.

Bár aukciók eredményei a művészeti piac nyilvános hírnökei, az iparág csupán korlátozott szinten tanulhat belőlük. Eredményei például nem fedik fel a piac kontextusát, nem derül ki, hogy az egyes műalkotásokra valójában milyen kereslet irányul.

„Az adott tételért két embernek kell versenybe szállnia a kedvező eredmény elérése érdekében” – mondta Simon de Pury aukcióvezető és gyűjtő. „A legtöbb – bizonyos árszintet elérő – tételre az aukciót megelőzően egy harmadik fél garanciát vállal, ez pedig segít az eladott tételek százalékos arányának növelésében.”

A művészeti színtér, illetve piac bennfenteseinek vegyes érzései vannak annak közeljövőjével kapcsolatban. „Az aukciók nem árulnak el mindent” – mondta Fontaine. Egyértelműek amennyire csak tudnak, viszont maga az ember, illetve érzelmi viselkedése a műtárgypiac legértékesebb mutatója.

Sallick teljes mértékben arra számít, hogy 2024-ben a piac élénkülni fog. Az egyetlen kérdéses pont, hogy a gyűjtők mely művészekre, irányzatokra helyezik majd a hangsúlyt. „A piac hosszú távon virágozni fog, mert a művészet története folyamatosan fejlődik. A jó vagy rossz körülmények ellenére a gyűjtés soha nem fejeződik be.”

Forrás: Artsy

Címlapkép forrása: Misc Címlapkép forrása: Misc


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
„Gyűjtő vagyok, de egyben mecénás is”  – betekintés a híres műgyűjtő Patrizia Sandretto Re Rebaudengo világába

„Gyűjtő vagyok, de egyben mecénás is” – betekintés a híres műgyűjtő Patrizia Sandretto Re Rebaudengo világába

2023-11-27

Az olasz Patrizia Sandretto Re Rebaudengo számára a műgyűjtői lét nem merül ki a műtárgyak megvásárlásában. "Soha nem vettem műalkotást csak azért, hogy a házam falát díszítsem" – mondta nemrég egy interjúban. Patrizia nem csupán a világ egyik legjelentősebb gyűjtője, hanem a kortárs művészet egyik legfontosabb mecénása is. Cikkünkben röviden bemutatjuk munkásságát, filozófiáját, illetve az otthonában található, egyéni kollekciójának kimagasló darabjait.  

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.