Részletes keresés

MOZARTTÓL FREUDIG – A DIGITALIZÁLT ZWEIG-GYŰJTEMÉNY

Stefan Zweigről, a nagyszerű osztrák íróról kevesen tudják, hogy szenvedélyesen gyűjtötte a kéziratokat, gyűjteményének csúcsát pedig a zenei kéziratok jelentették, amelyeket az alkotás iránti tiszteletből őrzött és elemzett, ugyanis a kéziratos kottát tekintette az alkotómunka legfontosabb, legérzékletesebb dokumentumának. Bár a világháború idején – mint zsidó vagyon – többször is veszélybe került a gyűjtemény, végül a lényegét sikerült megőrizni – ez digitalizálva megtekinthető a kollekciót 1986 óta őrző British Library oldalán.

mozartf758_400


Zweig tizenöt éves korától gyűjtött kéziratokat, később, neves íróként kortársait levélben kereste fel, hogy kérjen tőlük néhány oldalnyi kézírást, a klasszikusokért pedig nem sajnálta a pénzt. Igaz, a 20. század első felében még nem virágzott a műkereskedelemnek ezen ága, de már akkor sem volt könnyű hozzáférni Mozart, Bach vagy Beethoven kéziratos kottáihoz. Különösen Mozartért rajongott, akitől öt levelet és tizenegy kottát sikerült megszereznie. Hasonlóan gazdag gyűjteménnyel rendelkezett Wagner műveiből, de tudta gyarapítani kollekcióját tizenegy Beethoven- és hat Schubert-kézirattal is.

wagner9c65_400

Richard Strausshoz mélyebb viszony is fűzte az írót, ugyanis Hugo von Hofmannsthal halála után a zeneszerző Zweiget kérte fel operái szövegkönyvének megírására. Közös munkájukat, A hallgatag asszonyt (Die schweisame Frau) 1935-ben mutatták be, és mivel Zweig a legkérlelhetetlenebb náciellenes közéleti személyiségek közé tartozott, négy előadás után levették a műsorról (bár a műsorfüzetben sem szerepelhetett már az író neve). Strauss viszont hajlandó volt kollaborálni, bár tisztelői a Hitleréknek tett gesztusokat úgy tekintik, hogy Strauss ily módon próbálta menteni zsidó barátait és rokonait – ugyanis menye és unokái is érintettek voltak.


Zweig 1939-ben Londonba költözött, onnan az Egyesült Államokba, majd Brazíliába utazott tovább, ott hunyt el 1942-ben. Kéziratgyűjteményének egy kis szeletét, 206 darabját az örökösei 1986-ben ajándékozták a brit nemzeti könyvtárnak: ebben 131 zenei, a többi irodalmi kézirat. A zenei anyag legfontosabb darabjának Mozart saját kezűleg írt katalógusát tekintik, az irodalmi pedig olyan ritkaságokat tartalmaz, mint Luther, Verne, Goethe, Freud, Robespierre és Balzac kézírásai. (Érdekesség, hogy ezek egy részét Zweig könyvbe köttette, nyilván így érezte biztonságosnak a különálló lapok őrzését.) A gyűjtemény digitalizálva, nagy felbontásban megtekinthető a könyvtár honlapján. (A gyorskeresőbe érdemes beírni Zweig nevét, ekkor megjelenik a teljes gyűjtemény.)


(Zweig műveinek kéziratai és 6 ezer darabból álló levelezése a New York-i Fredonia egyetem könyvtárába került.)

Forrás: MúzeumCafé

Illusztrációink Mozart és Wagner egy-egy kottarészletét mutatják

További cikkek
Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Öt kurátor, öt látásmód  - betekintés a 2024-es Velencei Biennálé pavilonjaiba

Öt kurátor, öt látásmód - betekintés a 2024-es Velencei Biennálé pavilonjaiba

2024-04-04

A Velencei Biennálé nemzeti pavilonjának megszervezése igazi kihívás elé állítja a kurátorokat. A Giardini történelmi épületei egyedülálló keretet adnak a kiállításoknak, ugyanakkor komoly korlátokat is szabnak. Emellett a nemzeti identitás és képviselet koncepcióját is alaposan át kell gondolni a pavilon berendezésekor.

A modern fotográfia úttörői - magyar származású alkotók lenyűgöző munkái a Szépművészeti Múzeumban

A modern fotográfia úttörői - magyar származású alkotók lenyűgöző munkái a Szépművészeti Múzeumban

2024-04-04

Ha nagy fotográfussá kívánsz válni, „nem elég a tehetség, magyarnak is kell lenni” – mondta a 20. század egyik legismertebb amerikai magyar fotográfusa, Robert Capa. A Szépművészeti Múzeum Kertész, Moholy-Nagy, Capa…Magyar fotóművészek Amerikában (1914–1989) című új kiállítása többszörösen alátámasztja ezt a gondolatot. Fókuszában olyan meghatározó, magyar származású alkotók állnak, akiknek munkássága jelentősen hozzájárult a fotográfia műfajának fejlődéséhez. A tárlaton Kertész André, Moholy-Nagy László, Robert Capa, Martin Munkácsi és Kepes György munkái egyaránt megjelennek.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.