Részletes keresés

Mozgósítások a hazai műkereskedelmi piacon

Mozgósítások a hazai műkereskedelmi piacon

Műgyűjtők Éjszakája: ez a közelmúltban megrendezett esemény is azt a célt szolgálja, hogy kimozdítsa otthonából a műkedvelő és vásárlását megfontoló műgyűjtő közönséget. A negyedévente megrendezésre kerülő esemény kiváló ötlet: az érdeklődők mozgalmas munkaidejük után, kényelmesen végigsétálhatnak a belvárosi műkereskedelmi negyedben (Falk Miksa utca és környéke): megnézhetnek egy-egy kiállítást, hosszabb nyitva tartás mellett vásárolhatnak és még egy jazz koncertre is betérhetnek. Az már korántsem olyan pozitív, hogy a rendezvényen nem mindegyik galéria vesz részt: furcsa látvány, hogy míg néhány galéria külön a rendezvényre időzíti kiállítás megnyitóját, addig néhány üzlet 6-kor szemrebbenés nélkül bezár. Egy idelátogató vásárló nem érti ezt és nincs is mit érteni ezen. Ő vásárlási szándékkal érkezett és rendkívül csalódott, amikor az elsőre kihalt utcára megérkezik. Persze az sem segít a dolgon, hogy nincs megfelelően meghirdetve az esemény: a honlapon még a júniusi rendezvényt hirdetik, a mozgósítás egyetlen eszköze a Facebook, ott találhatók az aktuális információk.

Hasonló rendezvény a Falk Art Fórum – Antik és Modern Művészeti fesztivál, ahol hasonló művészeti élményt és „élvezeti” vásárlást kínálnak a szervezők ugyanazon a helyszínen. A rendezvényt kora tavasszal és kora ősszel hétvégén rendezik meg, és egész délután egymást érik a kiállítás megnyitók, művészeti programok. Az eseményre külön lap készül, az utcafrontra kikerül az óriás plakát, a rendezvényre jó idő esetén ezrek látogatnak el. Fontosak ezek az eszközök, mert a műtárgypiac nemcsak artgeek-ekből áll, hanem a mindennapi rohanásba belefeledkező, de programkedvelő műértő középrétegből is, akiket ezekkel a rendezvényekkel hatékonyan lehet mozgatni.

A műtárgypiaci vásárok: a nyári Artplacc Tihany, az október végi Art Market Budapest, a közelgő Antik Enteriőr ugyanezt a célt szolgálják: egy adott, előre meghirdetett időintervallumban, koncentráltan vonulnak fel a kortárs és antik műtárgypiac képviselői, azok, akik üzleti potenciált látnak ezekben a rendezvényekben és kifizetik a 10-30 ezer Ft-os négyzetméterárakat. A befektetés megtérülési idejét nehéz előre megbecsülni: a 2-3 ezer, az ingyenes Art Market Budapest esetében 10 ezer látogató közül a promt vásárlások száma a kínálat összértékének csupán 10-20%-a, kortárs képzőművészet esetén ennél is kevesebb, amelyet követhetnek ismétlődő vásárlások, de ennek nagyságrendje nehezen mérhető.

Külön érdemes megemlíteni a Facebook mozgósító szerepét is a magyar műkereskedelmi piacon: ebben az idei Art Market Budapest kétség kívül példásan szerepelt. Már a rendezvény előtt sorban posztolta a kiállításról érkező nemzetközi sajtóhíreket, előre bemutatta a kiállító galériákat, akiknek maguknak is rendszerint saját Facebook oldaluk van. Eseményként (Facebook event) nyilvántartotta a visszaigazolt látogatói résztvevőket és pár hónap leforgása alatt több mint 2500 lájkolót szerzett. Ez nem az első ilyen Facebook ’vezérelte’ művészeti esemény, hiszen az Artplacc is a Facebook-on keresztül kampányolt, igaz méreténél fogva is kisebb intenzitással.

A művészeti kiállítások és vásárok, galéria-negyedhez köthető események, utcafesztiválok kiemelten fontosak a magyar műkedvelő, műgyűjtői kör megmozdítására, vásárlásuk ösztönzésére. A magyar műtárgypiaci szereplők egy része még mindig nem látja be, hogy a jó válságstratégia nem az ezektől való távolmaradásban, hanem ellenkezőleg, a folyamatos jelenlétben rejlik. 2011. 11. 17.

További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.