Részletes keresés

Mozgósítások a hazai műkereskedelmi piacon

Mozgósítások a hazai műkereskedelmi piacon

Műgyűjtők Éjszakája: ez a közelmúltban megrendezett esemény is azt a célt szolgálja, hogy kimozdítsa otthonából a műkedvelő és vásárlását megfontoló műgyűjtő közönséget. A negyedévente megrendezésre kerülő esemény kiváló ötlet: az érdeklődők mozgalmas munkaidejük után, kényelmesen végigsétálhatnak a belvárosi műkereskedelmi negyedben (Falk Miksa utca és környéke): megnézhetnek egy-egy kiállítást, hosszabb nyitva tartás mellett vásárolhatnak és még egy jazz koncertre is betérhetnek. Az már korántsem olyan pozitív, hogy a rendezvényen nem mindegyik galéria vesz részt: furcsa látvány, hogy míg néhány galéria külön a rendezvényre időzíti kiállítás megnyitóját, addig néhány üzlet 6-kor szemrebbenés nélkül bezár. Egy idelátogató vásárló nem érti ezt és nincs is mit érteni ezen. Ő vásárlási szándékkal érkezett és rendkívül csalódott, amikor az elsőre kihalt utcára megérkezik. Persze az sem segít a dolgon, hogy nincs megfelelően meghirdetve az esemény: a honlapon még a júniusi rendezvényt hirdetik, a mozgósítás egyetlen eszköze a Facebook, ott találhatók az aktuális információk.

Hasonló rendezvény a Falk Art Fórum – Antik és Modern Művészeti fesztivál, ahol hasonló művészeti élményt és „élvezeti” vásárlást kínálnak a szervezők ugyanazon a helyszínen. A rendezvényt kora tavasszal és kora ősszel hétvégén rendezik meg, és egész délután egymást érik a kiállítás megnyitók, művészeti programok. Az eseményre külön lap készül, az utcafrontra kikerül az óriás plakát, a rendezvényre jó idő esetén ezrek látogatnak el. Fontosak ezek az eszközök, mert a műtárgypiac nemcsak artgeek-ekből áll, hanem a mindennapi rohanásba belefeledkező, de programkedvelő műértő középrétegből is, akiket ezekkel a rendezvényekkel hatékonyan lehet mozgatni.

A műtárgypiaci vásárok: a nyári Artplacc Tihany, az október végi Art Market Budapest, a közelgő Antik Enteriőr ugyanezt a célt szolgálják: egy adott, előre meghirdetett időintervallumban, koncentráltan vonulnak fel a kortárs és antik műtárgypiac képviselői, azok, akik üzleti potenciált látnak ezekben a rendezvényekben és kifizetik a 10-30 ezer Ft-os négyzetméterárakat. A befektetés megtérülési idejét nehéz előre megbecsülni: a 2-3 ezer, az ingyenes Art Market Budapest esetében 10 ezer látogató közül a promt vásárlások száma a kínálat összértékének csupán 10-20%-a, kortárs képzőművészet esetén ennél is kevesebb, amelyet követhetnek ismétlődő vásárlások, de ennek nagyságrendje nehezen mérhető.

Külön érdemes megemlíteni a Facebook mozgósító szerepét is a magyar műkereskedelmi piacon: ebben az idei Art Market Budapest kétség kívül példásan szerepelt. Már a rendezvény előtt sorban posztolta a kiállításról érkező nemzetközi sajtóhíreket, előre bemutatta a kiállító galériákat, akiknek maguknak is rendszerint saját Facebook oldaluk van. Eseményként (Facebook event) nyilvántartotta a visszaigazolt látogatói résztvevőket és pár hónap leforgása alatt több mint 2500 lájkolót szerzett. Ez nem az első ilyen Facebook ’vezérelte’ művészeti esemény, hiszen az Artplacc is a Facebook-on keresztül kampányolt, igaz méreténél fogva is kisebb intenzitással.

A művészeti kiállítások és vásárok, galéria-negyedhez köthető események, utcafesztiválok kiemelten fontosak a magyar műkedvelő, műgyűjtői kör megmozdítására, vásárlásuk ösztönzésére. A magyar műtárgypiaci szereplők egy része még mindig nem látja be, hogy a jó válságstratégia nem az ezektől való távolmaradásban, hanem ellenkezőleg, a folyamatos jelenlétben rejlik. 2011. 11. 17.

További cikkek
Időtálló időmérők

Időtálló időmérők

2019-10-15
Karórát viselni nem csak praktikus, de mindig is státuszjelző szimbólummal bírt. Egy ilyen ékszer minőségű tárgy amellett, hogy hasznos funkcióval rendelkezik, általában valamilyen nemes anyagból készül, hogy állja a minde
Műtárgy: egy szobor helye az otthonunkban

Műtárgy: egy szobor helye az otthonunkban

2019-10-10

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

Mérnöki csodák a BÁV óraárverésén

Mérnöki csodák a BÁV óraárverésén

2019-10-09

A luxus luxusa is felvonul a BÁV október 21-ei óraárverésén a MOM Kulturális Központban. A legnagyobb presztízsű márkák mérnöki csúcsteljesítményei a földön, a vízen és a levegőben is bizonyítottak. A 180 tételt felsorakoztató kollekcióban megtaláljuk az iraki légierő hivatalos órája mellett Maradona kedvenc Hublot Bing Bangjét, de a búvárok és a hollywoodi sztárok társát, a Panerai Luminort is. Licitálhatunk a Jaeger-LeCoultre örökmozgó Atmos asztali órájára, és nem utolsó sorban egy 200 éves, de máig a világ egyik legvékonyabb függőórájára. Ha ez nem lenne elég, megvásárolhatjuk az amerikai elnökök karóráját, és válogathatunk a legnagyobb divatházak ékszerórái között is.

Célegyenesben az őszi aukciós szezon

Célegyenesben az őszi aukciós szezon

2019-10-07
A következő napokban már a legnagyobb hazai aukciósházak is színre lépnek. A csúcsművek a hazai árveréseken is megritkultak; annál nagyobb csata várható azokért, amelyek mégis felbukkannak – derül ki a műtárgy.com előz
Első magyar kortárs művészeti aukció Londonban

Első magyar kortárs művészeti aukció Londonban

2019-10-04

Felfokozott hangulatban zajlott a Dobossy Aukciósház által megrendezett első magyar kortárs aukció Londonban. A csütörtök esti teltházas eseményen Maurer Dóra képei eladási rekordot döntöttek.A Dobossy Aukciósház rendezte

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.