Részletes keresés

Műgyűjtők összefogásának köszönhetően gyarapodott a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria jelenkori gyűjteménye

Az Irányjelek – Új lehetőség a műtárgy-szerzeményezésben címmel nyílt kamaratárlat a Magyar Nemzeti Galériában. Ez A Kortárs Művészet Barátai Nonprofit Kft. és a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria között létrejött együttműködés első bemutatkozása. A társaságot 2021-ben hat elkötelezett kortárs műgyűjtő, Brezóczki Attila, Gönczy Sándor, Pados Gábor, Somlói Zsolt, Spengler Katalin és Vágó László hozta létre azzal a céllal, hogy – a londoni Tate Modern és a párizsi Centre Pompidou szerzeményezéseit segítő szervezetekhez hasonlóan – támogassák a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria kortárs gyűjteményeinek gyarapítását.

 

A Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori és Grafikai, valamint a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni és Grafikai Gyűjteményének kurátorai évente egy vásárlási javaslat-listát állítanak össze, amelyből – a pénzadományaik biztosította keret mértékéig – a társaság tagjai választják ki a megvásárlásra kerülő műtárgyakat. Az együttműködés újfajta kooperációt jelent a műgyűjtők és a múzeum, illetve a kurátorai között, amire korábban Magyarországon még nem volt példa.

 

Idén a gyűjteményi osztályok vezetőinek javaslatai alapján a mintegy 11 millió Ft értékű műtárgyvásárlás jóvoltából a Jelenkori Gyűjtemény a kilencvenes évek és a kortárs figuratív festészeti tendenciák jelentős képviselőinek (Borsos Lőrinc, Ezer Ákos, Fridvalszki Márk, Lakner Antal, Pintér Gábor, Rózsa Luca Sára) alkotásaival gyarapodhatott. A megvásárolt művek mellett A Kortárs Művészet Barátai Nonprofit Kft. két alapító tagjától, Spengler Katalintól és Somlói Zsolttól érkezett ajándékozási felajánlásnak köszönhetően a gyűjteménybe került Németh Hajnal egy komputergrafika-sorozata is. A Kortárs Művészet Barátai Nonprofit Kft. támogatásával megvásárolt és adományozott művek ezen a kiállításon mutatkozhatnak be először a gyűjtemény részeként.

 

Az új és példaértékű együttműködés remélhetőleg a jövőben is tartós marad, sőt új adományozókkal bővülhet, lehetőséget teremtve a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményeinek további jelentős gyarapítására.

 

A kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában tekinthető meg, 2022. április 29. – május 29-ig.

További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.