Részletes keresés

Műtárgy a konyhában: mit válasszunk ide?

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

Ma már nem akadály, hogy otthonunk bármely, vagy akár minden szegletébe műtárgyat helyezzünk el. A megfelelő körülmények megteremtése mellett az sem lehet probléma, ha egy kedvelt művet például a konyhába képzelünk el.

Az állagmegőrzés érdekében a legkülönbözőbb biztonsági üvegek közül választhatunk, amelyek segítenek a műtárgyak megóvásában. Mindeközben a modern lakásgépészeti megoldások is lehetővé teszik a hőmérséklet kiegyenlítését, a páraelszívást vagy akár a világítás erősségének szabályozását is. Megfelelő felkészültség mellett és a lehetőségeinket jól átgondolva minden elképzelésünket megvalósíthatjuk. Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy mit is jelentenek a valóságban a műtárgyak számára alkalmas körülmények, akkor azok megállapításában érdemes szakértő segítségét kérni.

Egy letisztult, harmonikus konyhában, mint amilyen képünkön is látható, leginkább a rend uralkodik. Akár egy nappalinak is beillene az enteriőr, csupán néhány fűszernövény és a beépített konyhagép árulkodik a valós funkcióról. Akik a főzésről és az étkezésről szofisztikáltabban gondolkodnak, valamint képesek meglátni vagy megvalósítani a kulináris élvezetekben rejlő művészetet, azok számára igazi ínyencséget jelenthet a tér műtárggyal való kiegészítése.

Regős István (1954-) Munkácsy-díjas képzőművész Szentendrén él és dolgozik. Textilművész feleségével, Regős Annával közösen két design boltot is működtetnek. Ha formai vagy konceptuális finomságokról van szó, akkor személye garantálja a minőséget és a kreativitást. Festményeinek sajátos világára a szürreális, groteszk, abszurd, játékos jelzők illenek a leginkább. Kompozíciói rendezettek és letisztultak, amelyekben mindig akad felfedezni való. Képvilága nagyon szerethető és igen gazdag jelentésréteggel bír.

A Szomjas halak című festmény az ábrázolt motívum és lágy színkezelése miatt került a kiválasztott enteriőrbe. A kompozíció egy elbizonytalanító helyzetet vázol, ugyanis a valóságban eléggé elképzelhetetlen a televízió és a halak egy síkban való jelenléte. Nyilvánvaló, hogy valamilyen szimbolikus utalással van dolgunk ezzel a képpel. A mű inkább a tömeges médiafogyasztási szokásokról árulkodik, leplezetlen iróniával. Ha a mondanivalót átforgatjuk az installálási helyszín funkciójára, akkor szintén egy görbe tükröt kapunk az étkezési szokások helyzetéről. Ez a mű tehát az adott szituációban figyelemfelkeltő tulajdonsággal bír, mégpedig arra segít rávilágítani, hogy a minőség a mennyiségnél sokkal fontosabb és méltányosabb választás.

Kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/

További cikkek
A világ 10 legdrágább gyémántja

A világ 10 legdrágább gyémántja

2020-05-30

A gyémántékszerek töretlen népszerűségnek örvendenek. A gyémánt státusszimbólum, az erő, a hűség és a jómód jele is egyben. Egyike a legritkább köveknek, amely évmilliárdok alatt, különböző környezeti hatások miatt vált a legkeményebb természetes anyaggá. Amennyiben a súly, a tisztaság, a szín és a csiszolás tökéletes harmóniája áll fenn, egy-egy gyémánt több millió dollárért talál gazdát az aukciókon. A Barneby’s összegyűjtötte a világ legdrágábban elárverezett gyémántkölteményeit, mutatjuk a listát!

Bárki összeállíthatja a saját online kiállítását egy új fejlesztés segítségével

Bárki összeállíthatja a saját online kiállítását egy új fejlesztés segítségével

2020-05-22

A járványhelyzet hatására a kulturális intézmények az online térbe helyezték át tevékenységük jelentős részét, internetes kiállításmegnyitókkal, online kiállításokkal és tárlatvezetésekkel elérve a kultúrára szomjazó közönséget. A londoni székhelyű Art UK a helyzetre reagálva kifejlesztett egy egyedülálló online eszközt, amelynek segítségével bárki kipróbálhatja magát kurátorként.

Archeologikus festészet - Verebics Kati legújabb képeiről

Archeologikus festészet - Verebics Kati legújabb képeiről

2020-05-18

Ókori héroszok és istenségek, személyes ismerősök archetipikus karakterekké formált
portréi, a Közel-Kelet keveréklényei és hiedelemvilága kortárs arcok mögött, Egyiptom
kultúrája és a Kárpát-medence történetei, egzotikum és mindennapiság keverednek
Verebics Katalin transzparens rétegekből építkező képein, melyek a látványtól lassan
elszakadva tartanak a szürrealitás imaginárius világa felé. A 2019-ben MMA-
ösztöndíjat nyert Verebics Katalin műtermében jártunk.

Megelevenített betűk - Oberfrank Luca műveiről

Megelevenített betűk - Oberfrank Luca műveiről

2020-05-12

Nagy méretű hordozók apró betűkkel teleírva, melyek a kiállítótérben képpé változnak. Intermediális kísérletek látható hangok, hallható képek és a képpé változtatott írás körül. A transzcendencia keresése új médiumok felhasználásával, kortárs szakrális művészeti kísérletek Oberfrank Luca MMA-ösztöndíjas alkotó művészi programjában.

KORONA / ÉKSZER - online aukció a gyermekekért - május 11-16.

KORONA / ÉKSZER - online aukció a gyermekekért - május 11-16.

2020-05-11

Az Ékszerek Éjszakája Budapest a FISE támogatásával jótékonysági árverést szervez „KORONA / ÉKSZER – Aukció a gyermekekért” címmel, amely során kortárs magyar ékszertervezők által felajánlott egyedi művek kerülnek árverésre.

Újabb részletek derültek ki Vermeer híres alkotásáról

Újabb részletek derültek ki Vermeer híres alkotásáról

2020-05-07

Újabb titkok derültek ki Vermeer egyik leghíresebb alkotásáról, a Leány gyöngy fülbevalóval című festményről – számol be róla a Barneby’s. Az 1665 körül készült művet 25 év után vetették alá újra alapos műszeres vizsgálatnak.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.