Részletes keresés

Műtárgy: amikor a berendezéshez választunk képet

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

Ahány nappali, annyi stílus. Mivel mindannyian másképpen gondolkodunk, más színeket és formákat részesítünk előnyben, ezért egy tér berendezésének végtelen lehetőségei vannak. Nagy szerencse ez, mivel a bútorok és tárgyak által egyéniségünket is ki tudjuk fejezni. Egy műalkotással pedig tovább tudjuk hangsúlyozni az egyediséget. Tudjuk, hogy a választás nem egyszerű, főleg ha egy kiforrott ízlésvilágú, már meglévő enteriőrbe keresünk képet. De nem lehetetlen!

Amikor műtárgyak keresünk és belépünk egy galériába, vagy független szakértő segítséget kérünk, nem kell megilletődni, ha nem rendelkezünk kellő művészettörténeti háttérismeretekkel. Teljesen hétköznapi helyzet, amikor valaki méret és szín alapján keres festményt a lakásába, és ezzel nincs is semmi gond. Bármilyen paramétert bátran meg lehet határozni, ami alapján a szakértők készséggel tudnak segíteni abban, hogy velünk közösen megtalálják a vágyainkhoz leginkább passzoló darabot. Természetesen számos háttér információval is tudnak gazdagítani minket, amitől a vásárlás élménye egy intellektuális kalanddá válik. De mivel a műtárgyat gyakran lakberendezési céllal választjuk meg, ezért természetes, hogy alapvető funkciókat is betölt. Minden más pedig csak hab a tortán!

Ezen a héten arra tettünk kísérletet, hogy egy átlagos, modern nappaliba meghatározott színek alapján válasszunk festményt. Tehát egy olyan képet kerestünk, ami egy már meglévő, hangsúlyos piros fotel színéhez illik és az enteriőr fekete, fehér és natúr árnyalataival is harmonizál. Mivel ebben az esetben a színek játsszák a legfontosabb szerepet, valamint a bútorok modern stílusát is szeretnénk kiemelni, ezért olyan festmény után néztünk, aminek vonalvezetése egyszerű mégis erőteljes, fokozza a tér modern stílusú kialakítását és színeivel is összhangban van a többi berendezési tárggyal.

Konok Tamás gazdag életművében számos ilyen nagyméretű festményt találtunk. Az ő alkotásaival akkor sem nyúlunk mellé, ha befektetési szempontok alapján vásárolunk. A festőművész ugyanis a magyar kortárs művészet, absztrakt irányzatának kiemelkedő alkotója, akit Párizsban éppúgy ismernek, mint itthon Budapesten. Képeihez nagyon könnyen tudunk kapcsolódni mivel azok letisztultak, kompozíciói átgondolt struktúrákon alapszanak és színekben is igen változatosak. Kimért eleganciát közvetítenek.

A bemutatott enteriőrt Konok Tamás S.T. sorozatának egyik alkotásával gazdagítottuk. A négyzetes kompozíció párhuzamos sorokra osztott színsávokból építkezik, melyek folytonosságát néhány ritmikus szünet töri meg. Az életműre jellemző zenei utalások jellegzetessége ezen a festményen is felismerhető. A párosítást, ha egyben nézzük, akkor a legszembetűnőbb a színek összekapcsolódása, mely látványosan átszövi a teret. Ezzel pedig el is értük kitűzött célunkat!

Kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/

További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.