Részletes keresés

Műtárgy: antik és kortárs kalandja

Az antik tárgyakat nemesnek, a kortársakat viszont lendületesnek látjuk? Mindkettő vonz minket, de bizonytalanok vagyunk, hogyan illeszthetjük össze őket? Íme egy szép példa arra, hogy lássuk, milyen harmonikusan tudnak együtt élni régi korok és napjaink műtárgyai!

Az otthonok féltve őrzött kincsei azok az „ereklyék,” amelyek előző generációkból öröklődtek ránk, vagy amelyek nívós kivitelezésükkel fennköltséget kölcsönöznek enteriőrjeinknek. Ilyen lehet a nagymama fésülködőasztala, egy régi kredenc, vagy éppen egy zongora, mely kortalan szépséget kölcsönöz a mindennapokba.

Mindeközben napjainkban előnyben részesítjük a modern, letisztult vonalvezetésű bútorokat, melyek kiválasztásakor a kényelem is a fontos tényezők közé tartozik. Ez a két szempont nem zárja ki egymást, ha betartunk néhány alapvető szabályt. A különböző korszakokból származó bútorok különlegességükkel erősíthetik is egymást. De mire is figyeljünk?

Ne zsúfoljuk tele a teret!

Mivel az antik bútorok és berendezési tárgyak stílusa azonnal megragadja figyelmünket, ezért törekedjünk arra, hogy legyen elegendő hely, ahol bájuk kibontakozhat. Ha túl sok dekoráció és használati tárgy kerül köréjük, akkor azok elnyomják eredetiségükben rejlő természetességüket.

A színek összhangja

A meglévő klasszikus bútorok mellé igyekezzünk olyan modern darabokat választani, amelyek hasonló árnyalatokkal rendelkeznek és illeszkednek egymáshoz. Ez az egyszerű szempont segít leginkább kiegyensúlyozottságot teremteni a térben.

A kevesebb több

Ebben az esetben is érvényes a régi igazság, hogy a kevesebb kiegészítő többet ad a látványhoz. Ne akarjunk egy ilyen szobát dekorációkkal telerakni, mert a részletek elviszik a hangsúlyt a lényegestől.

A bemutatott enteriőrben az antik vonalat a mesterien megmunkált zongora, a kortárs irányt pedig a kandalló fölé helyezett kép adja. Mivel a mindkét kiemelt tárgy színe harmóniában van egymással ebben az ízlésesen, csupán néhány bútorral berendezett enteriőrben, ezért egy kiegyensúlyozott, különleges berendezés valósult meg.

A képzőművészeti alkotás valójában egy kollázsolt technikával készült fotográfia, amelyet a venezuelai származású grafikus, Amalia Pereira készített. Jellegzetes képi világában a szépség dominál, melyekben az emberi test köré szőtt növényminták tesznek misztikussá.

Kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/

További cikkek
Bárki összeállíthatja a saját online kiállítását egy új fejlesztés segítségével

Bárki összeállíthatja a saját online kiállítását egy új fejlesztés segítségével

2020-05-22

A járványhelyzet hatására a kulturális intézmények az online térbe helyezték át tevékenységük jelentős részét, internetes kiállításmegnyitókkal, online kiállításokkal és tárlatvezetésekkel elérve a kultúrára szomjazó közönséget. A londoni székhelyű Art UK a helyzetre reagálva kifejlesztett egy egyedülálló online eszközt, amelynek segítségével bárki kipróbálhatja magát kurátorként.

Archeologikus festészet - Verebics Kati legújabb képeiről

Archeologikus festészet - Verebics Kati legújabb képeiről

2020-05-18

Ókori héroszok és istenségek, személyes ismerősök archetipikus karakterekké formált
portréi, a Közel-Kelet keveréklényei és hiedelemvilága kortárs arcok mögött, Egyiptom
kultúrája és a Kárpát-medence történetei, egzotikum és mindennapiság keverednek
Verebics Katalin transzparens rétegekből építkező képein, melyek a látványtól lassan
elszakadva tartanak a szürrealitás imaginárius világa felé. A 2019-ben MMA-
ösztöndíjat nyert Verebics Katalin műtermében jártunk.

Megelevenített betűk - Oberfrank Luca műveiről

Megelevenített betűk - Oberfrank Luca műveiről

2020-05-12

Nagy méretű hordozók apró betűkkel teleírva, melyek a kiállítótérben képpé változnak. Intermediális kísérletek látható hangok, hallható képek és a képpé változtatott írás körül. A transzcendencia keresése új médiumok felhasználásával, kortárs szakrális művészeti kísérletek Oberfrank Luca MMA-ösztöndíjas alkotó művészi programjában.

KORONA / ÉKSZER - online aukció a gyermekekért - május 11-16.

KORONA / ÉKSZER - online aukció a gyermekekért - május 11-16.

2020-05-11

Az Ékszerek Éjszakája Budapest a FISE támogatásával jótékonysági árverést szervez „KORONA / ÉKSZER – Aukció a gyermekekért” címmel, amely során kortárs magyar ékszertervezők által felajánlott egyedi művek kerülnek árverésre.

Újabb részletek derültek ki Vermeer híres alkotásáról

Újabb részletek derültek ki Vermeer híres alkotásáról

2020-05-07

Újabb titkok derültek ki Vermeer egyik leghíresebb alkotásáról, a Leány gyöngy fülbevalóval című festményről – számol be róla a Barneby’s. Az 1665 körül készült művet 25 év után vetették alá újra alapos műszeres vizsgálatnak.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.