Részletes keresés

Műtárgy: frissítsük fel az otthonunk hangulatát retróval!

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

A ’60-as, ’70-es évek retró hangulata egyszerűen nem megy ki a divatból. A nosztalgikus életérzésben megbújó báj szép emlékeket idéz mindenkiben. Ezen a héten egy hamisíthatatlan múltidéző hangulatot mutatunk be egy közösségi térben, egy egykori közösségi esemény tükrében.

Egy bárpult – legyen az egy vendéglátóhelyen, vagy akár otthon – a találkozások, kikapcsolódások, beszélgetések helyszíne. No meg persze a nosztalgiázásé! Hányszor láttuk már azt a jelenetet, amikor valaki a pulton támaszkodva, némi ital kíséretében sztorizgat a múltról. Ezek az eszközök és fogalmak szorosan összekapcsolódnak. Különösek akkor, ha féltve őrzött, esetleg archív frissítők társulnak mindehhez.

A bemutatott képkivágaton egy klasszikusnak nevezhető kiszolgálóegységet láthatunk. A barnás színek, a fa alapanyagok – a pult és a tárolóedények tekintetében is – valamint a polcon sorakozó ereklyék megteremtik a nosztalgikus hangulatot. A világítás félhomálya is minderre erősít rá. Ám, hogy elkerülhessünk egyfajta búskomorságot közvetítő hangulatot és némi felpezsdülést vigyünk az enteriőrbe, ezért egy fotográfiát kerestünk ahhoz, hogy megjelenjen az önfeledtség és a vidámság is a térben.

Bár a kiválasztott kép a származási korából eredeztethető technikának köszönhetően fekete-fehér, archív fotó, mégis a témáját tekintve segít felpezsdíteni a hangulatot. A képen szinte érezhető a most beköszönő tavasz üdesége is, ugyanis ehhez az időszakhoz hagyományosan is a táncmulatságok köthetőek. A táncoló párokat és a kedves díszítéseket megfigyelve szinte halljuk a háttérben szóló slágerek ütemeit. Bájos és mosolyt csalogató mindaz, ahogyan a képen egyszerre megjelenik a formalitás és intimitás: elég megfigyelnünk hozzá az öltözékek komolyságát (főleg a férfiakét) és a hölgyek réveteg tekintetét.

Legyen szó tehát egy archívumból kölcsönzött múltidéző fotográfiáról, vagy akár egy saját családi gyűjteményünkből kiragadott pillanatról, melyek akár a személyes múlthoz köthetőek, garantáltan sikerül általuk egy bensőséges, ám kedélyes enteriőr megteremtése.

 

Kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/

További cikkek
A világ 10 legdrágább gyémántja

A világ 10 legdrágább gyémántja

2020-05-30

A gyémántékszerek töretlen népszerűségnek örvendenek. A gyémánt státusszimbólum, az erő, a hűség és a jómód jele is egyben. Egyike a legritkább köveknek, amely évmilliárdok alatt, különböző környezeti hatások miatt vált a legkeményebb természetes anyaggá. Amennyiben a súly, a tisztaság, a szín és a csiszolás tökéletes harmóniája áll fenn, egy-egy gyémánt több millió dollárért talál gazdát az aukciókon. A Barneby’s összegyűjtötte a világ legdrágábban elárverezett gyémántkölteményeit, mutatjuk a listát!

Bárki összeállíthatja a saját online kiállítását egy új fejlesztés segítségével

Bárki összeállíthatja a saját online kiállítását egy új fejlesztés segítségével

2020-05-22

A járványhelyzet hatására a kulturális intézmények az online térbe helyezték át tevékenységük jelentős részét, internetes kiállításmegnyitókkal, online kiállításokkal és tárlatvezetésekkel elérve a kultúrára szomjazó közönséget. A londoni székhelyű Art UK a helyzetre reagálva kifejlesztett egy egyedülálló online eszközt, amelynek segítségével bárki kipróbálhatja magát kurátorként.

Archeologikus festészet - Verebics Kati legújabb képeiről

Archeologikus festészet - Verebics Kati legújabb képeiről

2020-05-18

Ókori héroszok és istenségek, személyes ismerősök archetipikus karakterekké formált
portréi, a Közel-Kelet keveréklényei és hiedelemvilága kortárs arcok mögött, Egyiptom
kultúrája és a Kárpát-medence történetei, egzotikum és mindennapiság keverednek
Verebics Katalin transzparens rétegekből építkező képein, melyek a látványtól lassan
elszakadva tartanak a szürrealitás imaginárius világa felé. A 2019-ben MMA-
ösztöndíjat nyert Verebics Katalin műtermében jártunk.

Megelevenített betűk - Oberfrank Luca műveiről

Megelevenített betűk - Oberfrank Luca műveiről

2020-05-12

Nagy méretű hordozók apró betűkkel teleírva, melyek a kiállítótérben képpé változnak. Intermediális kísérletek látható hangok, hallható képek és a képpé változtatott írás körül. A transzcendencia keresése új médiumok felhasználásával, kortárs szakrális művészeti kísérletek Oberfrank Luca MMA-ösztöndíjas alkotó művészi programjában.

KORONA / ÉKSZER - online aukció a gyermekekért - május 11-16.

KORONA / ÉKSZER - online aukció a gyermekekért - május 11-16.

2020-05-11

Az Ékszerek Éjszakája Budapest a FISE támogatásával jótékonysági árverést szervez „KORONA / ÉKSZER – Aukció a gyermekekért” címmel, amely során kortárs magyar ékszertervezők által felajánlott egyedi művek kerülnek árverésre.

Újabb részletek derültek ki Vermeer híres alkotásáról

Újabb részletek derültek ki Vermeer híres alkotásáról

2020-05-07

Újabb titkok derültek ki Vermeer egyik leghíresebb alkotásáról, a Leány gyöngy fülbevalóval című festményről – számol be róla a Barneby’s. Az 1665 körül készült művet 25 év után vetették alá újra alapos műszeres vizsgálatnak.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.