Részletes keresés

Műtárgy: frissítsük fel az otthonunk hangulatát retróval!

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

A ’60-as, ’70-es évek retró hangulata egyszerűen nem megy ki a divatból. A nosztalgikus életérzésben megbújó báj szép emlékeket idéz mindenkiben. Ezen a héten egy hamisíthatatlan múltidéző hangulatot mutatunk be egy közösségi térben, egy egykori közösségi esemény tükrében.

Egy bárpult – legyen az egy vendéglátóhelyen, vagy akár otthon – a találkozások, kikapcsolódások, beszélgetések helyszíne. No meg persze a nosztalgiázásé! Hányszor láttuk már azt a jelenetet, amikor valaki a pulton támaszkodva, némi ital kíséretében sztorizgat a múltról. Ezek az eszközök és fogalmak szorosan összekapcsolódnak. Különösek akkor, ha féltve őrzött, esetleg archív frissítők társulnak mindehhez.

A bemutatott képkivágaton egy klasszikusnak nevezhető kiszolgálóegységet láthatunk. A barnás színek, a fa alapanyagok – a pult és a tárolóedények tekintetében is – valamint a polcon sorakozó ereklyék megteremtik a nosztalgikus hangulatot. A világítás félhomálya is minderre erősít rá. Ám, hogy elkerülhessünk egyfajta búskomorságot közvetítő hangulatot és némi felpezsdülést vigyünk az enteriőrbe, ezért egy fotográfiát kerestünk ahhoz, hogy megjelenjen az önfeledtség és a vidámság is a térben.

Bár a kiválasztott kép a származási korából eredeztethető technikának köszönhetően fekete-fehér, archív fotó, mégis a témáját tekintve segít felpezsdíteni a hangulatot. A képen szinte érezhető a most beköszönő tavasz üdesége is, ugyanis ehhez az időszakhoz hagyományosan is a táncmulatságok köthetőek. A táncoló párokat és a kedves díszítéseket megfigyelve szinte halljuk a háttérben szóló slágerek ütemeit. Bájos és mosolyt csalogató mindaz, ahogyan a képen egyszerre megjelenik a formalitás és intimitás: elég megfigyelnünk hozzá az öltözékek komolyságát (főleg a férfiakét) és a hölgyek réveteg tekintetét.

Legyen szó tehát egy archívumból kölcsönzött múltidéző fotográfiáról, vagy akár egy saját családi gyűjteményünkből kiragadott pillanatról, melyek akár a személyes múlthoz köthetőek, garantáltan sikerül általuk egy bensőséges, ám kedélyes enteriőr megteremtése.

 

Kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/

További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.