Részletes keresés

Műtárgy-kalauz stopposoknak XIV.

Régóta keresel a lakásod enteriőrjéhez illő műtárgyat? Vagy csak szeretsz gyönyörködni a művészetben? Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. A szeptemberi Technológia, digitális kultúra – tervezés, látvány és valóság, új kihívások fókuszunknak megfelelően ezúttal Gresa Márton New (is always) better című alkotását mutatjuk be.

Gresa Márton a hazai kortárs művészeti színtér ígéretes szereplője. Színes, pop-art montázsai kritikusan reflektálnak korunk digitális univerzumára, a fogyasztói társadalom kliséire. Festményeit erősen áthatja a képregények, filmek, animációk és videojátékok vizualitása, melyek által szemléltetni kívánja a technológiai fejlődés negatív hatásait, jelenünk információs túltelítettségét. Általában az internetről gyűjti referenciáit, melyeket később digitálisan kollázsol, több rétegben egymásra helyez, így alakítja ki a kép vizuális szövetét. Kompozícióiban  a szimbolikus feliratok és jelek meghatározó elemként jelentkeznek. Az igaz és hamis kijelentéseket egyforma betűtípussal ábrázolja, ezzel egyenlőséget von a két fogalom között. Vektorgrafikus ábrái leginkább a stencilezés, plotterezés, festékfújás és hengerezés módszerével kerülnek fel vásznaira. Az ecset az utóbbi időben egyre kisebb szerepet játszik munkásságában, festészetét így idegeníti el a megszokott formuláktól.

Inkább tisztán ipari megoldásokat használok, amik közelebb vannak a digitalitás hideg merevségéhez. Sok esetben, a képek inkább a tervezőgrafikai designok világából inspirálódnak mivel számomra ez sokkal otthonosabb és megélhetőbb közeg, mint a tradicionális festészeti hagyományokból táplálkozó referenciák.

A 2022-es New (is always) better című festménye a tömegkultúra, és a közösségi média okozta impulzusokra reagál. 

„Az alap elgondolásom, hogy a tömegkultúra folyamatosan kitermeli azokat a fogyasztási cikkeket melyek kényszeresen vágyat generálnak az emberekben. Azonban sok esetben ez a vágy csak egy »fear of missing out« érzés, amely azt erősíti bennünk, hogy legyünk folyamatosan naprakészek. Elhitetik, hogy egyes tárgyakon keresztül csillapíthatjuk a  szorongást. Az, hogy a félelmet a fogyasztás enyhíti, csupán egy, a média generálta tudatos mechanizmus, ez tartja fenn a kapitalista gépezetet, a gazdaság motorját.” 

Gresa Márton: New (is always) better, 2022. A művész és a Nóra gyűjtemény jóvoltából.

„Az újnak az érzése nélkülözi a praktikumot és az észszerűséget, elsőrendűen a megkaparintás élménye gyökerezik benne. Végeredményében egy kontraproduktív, fenntarthatatlan önfelszámoló gesztusa a társadalomnak és az egyénnek. A kép valahol szándékos cinizmussal él, hogy rámutasson erre a helyzetre. Annak a tudata, hogy valami új az egy kimerevített pillanat, amint megvalósul talán már abban a pillanatban el is avul. Egy festmény esetében azt állítani, hogy új és jobb, olyan mintha pimasz módon akarná uralni a pillanatot és eltörölni mindent maga előtt tudván, hogy ez egy örök kimerevített pillanat. A totális önellentmondás és a benne rejlő feszültség pont önmaga leleplezése és önfelszámolása.”

A képen látható különböző műszerek allegóriaként szolgálnak. 

„Mintha különböző földrengésmérő műszerekre hasonlító készülékek figyelnék a világ rezdüléseit, hogy hol kell bedobni az aktuális újat és melyik vágyát kell az emberekben pillanatnyilag előidézni.”


A rovat szakmai partnere az Art Advisory Budapest.

További cikkek
Íme néhány hazai kiállítás az őszi hónapokra

Íme néhány hazai kiállítás az őszi hónapokra

2023-09-20

Újra itt a szeptember, a nyár végeztével azonban ugyanúgy számos kiállításélményt szerezhetünk. A műtárgy.com bemutat hét kimagasló budapesti, vidéki múzeumban nyílt, illetve hamarosan megnyíló tárlatot, amel

Mit érdemes tudni a Párizs Design Hétről? – Mutatjuk a rendezvény legkiemelkedőbb részleteit, kiállítóit

Mit érdemes tudni a Párizs Design Hétről? – Mutatjuk a rendezvény legkiemelkedőbb részleteit, kiállítóit

2023-09-15

A francia főváros egészére kiterjedő Paris Design Week eseménysorozata tökéletes időtöltést kínál mind a tervezők, mind a design világa iránt rajongók számára. A belsőépítészet, illetve életmód legújabb trendjeit bemutató, nagyszabású rendezvény idén szeptember 7. és 16. között zajlik. A Maison & Objet szervezésben megvalósuló Design Hét központi helyszíne a Paris Nord Villepinte Kiállítási Központ, azonban az itt tartott programokkal egyidőben számos más rangos intézmény is izgalmas kulturális projektekkel készül az érdeklődők számára. A több ezer designmárkát kiállító galériatárlatok mellett rengeteg képzőművészeti installáció várja a látogatókat. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a vásárt és programkínálatát illetően.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.