Részletes keresés

Műtárgy-kalauz stopposoknak XVII.

Régóta keresel a lakásod enteriőrjéhez illő műtárgyat? Vagy csak szeretsz gyönyörködni a művészetben? Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. A júliusi balatoni építészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Regős István Örök érték című alkotását mutatjuk be.


Regős István pályája a 80-as évek elején indult. Rövid időn belül kialakította karakteres, groteszk, az objektművészetet és a festészetet egyesítő stílusát. Az alkotó szürreális, montázstechnikára épülő munkái mellett más területeken is termékeny. Nagyméretű olaj és akrilképeket, szitanyomatokat, installációkat, rádió-, óra- és bőröndképeket, valamint kollázsokat és rézkarcokat egyaránt készített. Figurális, látványelemekből építkező egyéni stílusa egyszerre neoprimitív, historizáló és eklektikus. Realista hatású festményein gyakorta ötvöz szokatlan képi elemeket: a képzelet keveredik a valósággal. A zene fontos szerepet kap alkotásaiban, melyeket jellemez a humor, az irónia és a meglepő fordulatok narratívája. A különböző témákat laza sorozatok formájában dolgozza fel. Képein nem ábrázol emberi alakokat. 

„Pedig a főhős az ember, hogy is lehetne másként? Csak éppen a csinálmányaival: épületeivel, használati tárgyaival képviselteti magát” – jegyzi meg Regős István.

Művészete nem kapcsolható a jelenleg divatos irányzatokhoz, elemei sokszor a közelmúltat idézik. Regős ahhoz a festőcsoporthoz tartozik, akik a késő kádári társadalom tárgykultúrájának banalitását jelenítették meg vásznaikon. Ma is alkalmazza ezt a pop-artos módszert. A társadalmi változásokra sajátos eszközökkel reagál, például több művén megjelennek a hiánygazdaság jellemezte Közép-Európa ikonikus autói (pl.: Trabant, Wartburg). Egyes alkotásain az urbánus tér, az épített környezet és a természeti táj kontrasztja kerül a figyelem középpontjába. Utóbb leírtak tökéletesen ráillenek az Örök érték című festményre, amely a 2014-es Nyaralók sorozatának egyik kiemelkedő darabja. 


Regős István: Örök érték, 2014, 53 x 73 cm, akril, vászon. A művész jóvoltából.

A széria több különböző szocialista stílusú, balatoni típusnyaralót szemléltet. A korszakban a „magyar tenger” és apartmanjai a vágyott szabadság szimbólumaként jelentkeztek. Festményén Regős újraértelmezi a posztkádárista jelképnek számító üdülőt:

kiemelésével láttatja építészeti értékeit, illusztrálja meghatározó elemeit. A későmodernista épület egy elmúlt korszak képviselőjévé válik. 


A rovat szakmai partnere az Art Advisory Budapest.

További cikkek
„Gyűjtő vagyok, de egyben mecénás is”  – betekintés a híres műgyűjtő Patrizia Sandretto Re Rebaudengo világába

„Gyűjtő vagyok, de egyben mecénás is” – betekintés a híres műgyűjtő Patrizia Sandretto Re Rebaudengo világába

2023-11-27

Az olasz Patrizia Sandretto Re Rebaudengo számára a műgyűjtői lét nem merül ki a műtárgyak megvásárlásában. "Soha nem vettem műalkotást csak azért, hogy a házam falát díszítsem" – mondta nemrég egy interjúban. Patrizia nem csupán a világ egyik legjelentősebb gyűjtője, hanem a kortárs művészet egyik legfontosabb mecénása is. Cikkünkben röviden bemutatjuk munkásságát, filozófiáját, illetve az otthonában található, egyéni kollekciójának kimagasló darabjait.  

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.