Részletes keresés

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXI.

Régóta keresel a lakásod enteriőrjéhez illő műtárgyat? Vagy csak szeretsz gyönyörködni a művészetben? Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Novemberben a Budapest – 150 éves a főváros téma alkalmából, ezúttal Barakonyi Zsombor Keleti Pályaudvar című festményét mutatjuk be.

Barakonyi Zsombor Keleti pályaudvart ábrázoló képe

Barakonyi Zsombor festőművész alkotásaiban a város életének pulzálása elevenedik meg. Olyan fényviszonyokkal képes megörökíteni a hétköznapok apró részleteit, amelyek kiemelik azokat a megszokott monotonitásból. Festményei nem a valóság tökéletes visszaadását célozzák, inkább az adott helyek atmoszférájának és hangulatának közvetítésére törekednek. Művei megmutatják az urbánus környezetben rejlő szépséget. Egyedülállóan ötvözi a hagyományos festészetet a graffitivel, illetve a filmművészet világával, ezzel teremtve inspiráló művészeti stílust. Városképei valósághűek és absztraktak egyben. Új perspektívákat nyitnak meg a nézői számára. 

Létezik egy filmes kifejezés, demerung, ami azt a rövid időszakot jelzi, amikor vagy nagyon korán reggel, amikor a nap felkel, vagy éppen naplemente előtt a fények drámaian és festőien megváltoznak: meleg, narancsos színek, az ég még kék, az árnyékok hosszúak, a csúcsfények élesek. A legtöbb hollywoodi film ilyen jelenetekkel indul, vagy végződik” – mondja a művész, aki a pillanat és a fényviszonyok legtökéletesebb megragadása érdekében, gyakorta alkot ebben az időszakban. 

Barakonyi 2005 után kezdte el alkalmazni a fát, alkotásai alapjaként. Különleges művészeti technikával dolgozik, amelyben a fát először fóliával vonja be, majd rajzokat készít rá, amelyeket végül pengével vág ki. Fatábláira csupán mindezeket követően, rétegről-rétegre viszi fel a festéket a hegerezés, vagy fújás módszerével. 

A pályaudvarok Budapest ikonikus helyszínei, melyek egyúttal a művész kedvelt témáinak is tekinthetők. 

A budapesti két nagy pályaudvarunk, a Keleti és a Nyugati, nyugat és kelet, centrum és periféria. Európa közepén vagyunk, se nem teljesen kelet, se nem nyugat. Egy különleges tranzithely, a kultúrák átáramlása a hagyományok mellett” – említi.  

Barakonyi Zsombor, Keleti Pályaudvar, 2022. Akril ezüst nyárfatáblán. A művész jóvoltából.
Barakonyi Zsombor, Keleti Pályaudvar, 2022. Akril ezüst nyárfatáblán. A művész jóvoltából.

Az állomásokról készült első sorozatai még a Koronavírus idején készültek, amely számára is megnehezítette az alkotófolyamatot:

Két éve kezdtem el a pályaudvarokról fotókat készíteni, akkor még kötelező volt a maszkviselet a köztereken, én viszont igyekeztem elkapni portrékat és az üres tereket is.”

A Keleti Pályaudvar egy impozáns épület csodás arányokkal és gazdag díszítésekkel, emlékeztetve bennünket egy korábbi korszak pompájára. Az óriási üvegtetője tökéletesen megvilágítja az állomás terét. A Keleti nem csupán egy közlekedési csomópont, hanem egy hely, ahol múlt és jelen találkozik, és ahol az utazás varázsa mindig jelen van.

A két fő kép, a Keleti és a Nyugati még az embereket is külön-külön rajongótáborba osztja, mindenkinek van egy sajátos története valamelyik pályaudvarról. Van, aki innen ingázott a munkahelyére, van, aki itt találkozott először a nagy szerelmével. Én gyerekkoromban a nagyszüleimhez utaztam sokat a Keletiből” – meséli Zsombor.

 

Barakonyi Zsombor | Web | Facebook | Instagram

 

A rovat szakmai partnere az Art Advisory Budapest.

További cikkek
Fedezd fel a műtárgyak titkos életét!

Fedezd fel a műtárgyak titkos életét!

2024-04-30
A műtárgy.com idén május 23-25. között nyolcadik alkalommal rendezi meg nagyszabású művészeti programsorozatát: a háromnapos Műtárgyak Éjszakája Fesztivál 70 fővárosi helyszínen, 100-nál is több programmal várja az é
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.