Részletes keresés

Műtárgy: kreatív terek diákok számára

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba

Az iskolai enteriőrökről legtöbbször retró csempék és kopott padok jutnak eszünkbe, ám ez a tendencia mára már megtörni látszik. Nyitott gondolkodással, némi kézügyességgel és közös munkával varázslatos helyszínek is születhetnek akár egy közlekedőfolyosó átalakításával is.

Bár egy közintézmény esetében a közös terek kialakítására sok esetben nehéz finanszírozási keretet találni, a lelkes közösségeknek hála, akár olyan eszközökkel is sikerülhet különleges enteriőröket kialakítani, amelyek egy lakásméretű otthonban már nem kapnak helyet. Ilyenek lehetnek a túlnőtt növények, a bizonyos szezonokban használt bútorok, a raklapok vagy a különféle dekorációs kiegészítők.

Bemutatott enteriőrünk ezúttal egy iskolai folyosó átalakítását mutatja, melyhez a fent felsorolt hétköznapi eszközöket használták fel kreatív módon. Az átvezető helyiség világos tereiben olyan nagyméretű növények kaptak helyet, melyeknek fényes, ám meleg közegre van szüksége a téli időszak alatt. Az így létrejött otthonos hangulatot textilekkel tették még melengetőbbé. Mindez pedig kiváló helyszínnek bizonyul kiscsoportos foglalkozásokra, beszélgetésekre, vagy akár ünnepi kézműves foglalkozások megvalósítására is. A diákok számára pedig minden osztálytermen kívül töltött perc felüdülést jelenthet, főleg, ha az időjárás nem teszi lehetővé, hogy a szüneteket az udvaron töltsék.

Ebbe a különleges enteriőrbe Regős István Hídon innen című festményét installáltuk, mely elsősorban zöldes színeivel illeszkedik a tér berendezéséhez. Másrészt ezen a közösségi helyszínen előtérbe kerül a festmény kompozíciójának központi eleme, a híd is, mely a kapcsolatok összekötődését szimbolizálja. Regős István kiemelt motívuma egyébként a Szabadság híd formakincsét eleveníti meg, így a kép akár történelmi események ismeretanyagának elsajátításában is segíthet.

A kompozíció geometrikus formaelemei és a kép előtérben felsorakoztatott sárga-piros-kék-zöld alapszínek pedig akár a matematika vagy fizika tananyag szemléltetői is lehetnek. Egy műalkotás – legyen szó versről, képről vagy zenéről – nem csak azt az üzenetet közvetítheti, amit az alkotója vélhetően a befogadó tudomására kívánt hozni. Érdemes bátran és kreatívan felfejteni egy-egy kompozíciónak az egyének számára más-más jelentést hordozó szálait is, mert így új szempontokkal és értelmezési rétegekkel is gazdagodhatunk. Diákcsoportok számára pedig kifejezetten élménnyé válhat az ismeretszerzés, ha merünk számukra akár kortárs képzőművészeti példákat is mutatni a kötelező tananyag mellett.

Kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/

További cikkek
ArtReview Power 100 – 2019 A status quo megkérdőjelezése

ArtReview Power 100 – 2019 A status quo megkérdőjelezése

2020-02-17

A menetrendet betartva idén november közepén is megjelent a művészeti szcéna szereplőit rangsoroló listák legismertebbje, az ArtReview Power 100-a, és miközben ezt is viták fogják kísérni, a rangsor ezúttal „konszenzusosabbnak” tűnik az elmúlt években közzétetteknél.

Milyen műtárgy illik egy hálószobába?

Milyen műtárgy illik egy hálószobába?

2020-02-12

Az antik tárgyakat nemesnek, a kortársakat viszont lendületesnek látjuk? Mindkettő vonz minket, de bizonytalanok vagyunk, hogyan illeszthetjük össze őket? Íme egy szép példa arra, hogy lássuk, milyen harmonikusan tudnak együtt élni régi korok és napjaink műtárgyai.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.