Részletes keresés

Műtárgy: kreatív terek diákok számára

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba

Az iskolai enteriőrökről legtöbbször retró csempék és kopott padok jutnak eszünkbe, ám ez a tendencia mára már megtörni látszik. Nyitott gondolkodással, némi kézügyességgel és közös munkával varázslatos helyszínek is születhetnek akár egy közlekedőfolyosó átalakításával is.

Bár egy közintézmény esetében a közös terek kialakítására sok esetben nehéz finanszírozási keretet találni, a lelkes közösségeknek hála, akár olyan eszközökkel is sikerülhet különleges enteriőröket kialakítani, amelyek egy lakásméretű otthonban már nem kapnak helyet. Ilyenek lehetnek a túlnőtt növények, a bizonyos szezonokban használt bútorok, a raklapok vagy a különféle dekorációs kiegészítők.

Bemutatott enteriőrünk ezúttal egy iskolai folyosó átalakítását mutatja, melyhez a fent felsorolt hétköznapi eszközöket használták fel kreatív módon. Az átvezető helyiség világos tereiben olyan nagyméretű növények kaptak helyet, melyeknek fényes, ám meleg közegre van szüksége a téli időszak alatt. Az így létrejött otthonos hangulatot textilekkel tették még melengetőbbé. Mindez pedig kiváló helyszínnek bizonyul kiscsoportos foglalkozásokra, beszélgetésekre, vagy akár ünnepi kézműves foglalkozások megvalósítására is. A diákok számára pedig minden osztálytermen kívül töltött perc felüdülést jelenthet, főleg, ha az időjárás nem teszi lehetővé, hogy a szüneteket az udvaron töltsék.

Ebbe a különleges enteriőrbe Regős István Hídon innen című festményét installáltuk, mely elsősorban zöldes színeivel illeszkedik a tér berendezéséhez. Másrészt ezen a közösségi helyszínen előtérbe kerül a festmény kompozíciójának központi eleme, a híd is, mely a kapcsolatok összekötődését szimbolizálja. Regős István kiemelt motívuma egyébként a Szabadság híd formakincsét eleveníti meg, így a kép akár történelmi események ismeretanyagának elsajátításában is segíthet.

A kompozíció geometrikus formaelemei és a kép előtérben felsorakoztatott sárga-piros-kék-zöld alapszínek pedig akár a matematika vagy fizika tananyag szemléltetői is lehetnek. Egy műalkotás – legyen szó versről, képről vagy zenéről – nem csak azt az üzenetet közvetítheti, amit az alkotója vélhetően a befogadó tudomására kívánt hozni. Érdemes bátran és kreatívan felfejteni egy-egy kompozíciónak az egyének számára más-más jelentést hordozó szálait is, mert így új szempontokkal és értelmezési rétegekkel is gazdagodhatunk. Diákcsoportok számára pedig kifejezetten élménnyé válhat az ismeretszerzés, ha merünk számukra akár kortárs képzőművészeti példákat is mutatni a kötelező tananyag mellett.

Kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/

További cikkek
Online nyílik meg a II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon

Online nyílik meg a II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon

2020-04-03

Az elmúlt hat évben a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére a Műcsarnokban komoly szakmai és közönségérdeklődés mellett, műfajonkénti elosztásban valósultak meg az egyes művészeti ágak friss teljesítményét bemutató Szalonok. 2020-ban újra Képzőművészeti Szalon következik, melyet a fennálló járványügyi veszélyhelyzetre való tekintettel egyelőre virtuálisan mutatunk be. Az eredetileg március 28-ára tervezett megnyitó helyett online jelentkezik az MMA intézménye: szombaton 11 órakor Szegő György DLA, a Műcsarnok művészeti igazgatója köszöntőjét és Szurcsik József kurátor, az MMA rendes tagja megnyitóbeszédét itt osztjuk meg Önökkel. A megnyitót követően a kiállítást virtuálisan lehet bejárni. A Szabadjáték / II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon kiállításon mintegy 200 alkotó friss, az utóbbi öt évben készült munkáit – festményeket, szobrokat, grafikákat, videóműveket és installációs alkotásokat – láthatunk (igaz, csak otthonról) a Műcsarnok termeiben.

A SZÍNÉSZNŐ. PSOTA IRÉN- Online kiállítás

A SZÍNÉSZNŐ. PSOTA IRÉN- Online kiállítás

2020-04-02

A Nemzet Színésze, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész végrendeletében az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetre hagyta művészi tevékenységével kapcsolatos dokumentumait, mindazt, amely színészi munkássága részeként keletkezett.

Műtárgy: más terek, más stílusok

Műtárgy: más terek, más stílusok

2020-03-27

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.